Likier kokosowy to pyszny domowy trunek, który sprawdza się na każdą okazję. Dobrze smakuje solo, ale także jako dodatek do drinków, deserów i ciast. Smak i aromat kokosa oraz aksamitna, kremowa konsystencja sprawiają, że ten wyjątkowy likier smakuje wszystkim gościom i szybko znika z butelki. Jak zrobić domowy likier z nutą kokosa? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis.
istock
Do butelki wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy je wódką. Szczelnie zakręcamy butelkę i odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Po tym czasie przelewamy wódkę przez sito, a wiórki zostawiamy do ciasta lub deseru. Kokosowy alkohol łączymy z mleczkiem skondensowanym oraz wodą i dokładnie mieszamy.
Porady
- Likier kokosowy świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju kremów, mas tortowych czy puddingów.
- Miłośnikom rozgrzewających napojów z pewnością posmakuje kawa z likierem kokosowym.
- Likier z wiórek kokosowych może się rozwarstwić, ale nie znaczy to, że jest zepsuty. Wystarczy potrząsnąć butelką i ponownie zmieszać trunek.
- Likier z mleka skondensowanego powinien stać w lodówce i najlepiej wypić go w ciągu miesiąca.
- Nie wyrzucajmy wiórek z likieru, gdyż będą one świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
Przepis na likier kokosowy można przygotować na szybko lub poświęcić mu więcej czasu. Jeśli chcemy go podawać tego samego dnia, wystarczy, że wymieszamy alkohol z mleczkiem kokosowym i cukrem. Taką mieszankę wystarczy dobrze słodzić i gotowe! Drugi przepis polega na zalaniu wiórek kokosowych wódką i odstawienie na kilka dni, aż wiórki oddadzą swój smak i aromat alkoholowi. Następnie odcedzamy wiórki, a aromatyzowaną wódkę łączymy ze słodzonym mleczkiem skondensowanym. Mieszankę wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach możemy się nią częstować.
Likier kokosowy doskonale smakuje na lodzie, ale warto go też łączyć z różnymi sokami i syropami, tworząc rozmaite drinki. Jaki drink z likierem kokosowym warto przygotować? Likier świetnie smakuje z sokiem ananasowym. To połączenie to szybka, domowa wersja klasycznej pinacolady. Innym pysznym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny mocnego espresso oraz mleczka kokosowego. Likier kokosowy doskonale łączy się też z gęstym nektarem bananowym.
Likier kokosowy to pyszny trunek, ale to tylko jedna z opcji, bo przepisów jest znacznie więcej! Domowy likier można zrobić na wiele sposobów i z przeróżnych składników. Jednymi z najpopularniejszych są likier jajeczny i taki na bazie mleka skondensowanego. Jeśli chodzi o smaki, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Warto spróbować pysznych przepisów na likier czekoladowy, orzechowy, likier toffi, a także o smaku krówki czy kawy. Ostatnio popularne są też likiery o smaku znanych słodyczy, na przykład kukułkowy, kinder czy z nutelli. Z kolei na zimę szczególnie polecamy likier piernikowy i likier świąteczny.
Komentarze