Likier kokosowy można przygotować na dwa sposoby: na bazie mleka kokosowego lub samych wiórków. To pyszny domowy trunek, który sprawdza się na każdą okazję. Dobrze smakuje solo, ale także jako dodatek do drinków, deserów i ciast. Smak i aromat kokosa oraz aksamitna, kremowa konsystencja sprawiają, że ten wyjątkowy alkohol smakuje wszystkim gościom i szybko znika z butelki. Jak zrobić go w domu? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na likier kokosowy.
istock
Przygotowanie: do butelki wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy je wódką. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce na maksymalnie 2 tygodnie (minimum na 1 noc). Od czasu do czasu potrząsamy butelką.
Przecedzanie: po tym czasie przelewamy wódkę przez sito, dobrze odciskamy wiórki. Zostawiamy je do ciast lub deserów. Płyn warto wylewać małymi porcjami, żeby mieć szansę bardzo dobrze wycisnąć wiórki, oddadzą więcej płynu i smaku.
Łączenie składników: mleko skondensowane słodzone i niesłodzone w proporcji 1:1, mieszamy w misce. Powoli dolewamy kokosowy alkohol i dokładnie mieszamy. Likier kokosowy jest gotowy do spożycia, przechowujemy go w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.
Porady
- Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju kremów, mas tortowych czy puddingów.
- Miłośnikom rozgrzewających napojów z pewnością posmakuje kawa z likierem kokosowym.
- Likier z wiórków kokosowych może się rozwarstwić, ale nie znaczy to, że jest zepsuty. Wystarczy potrząsnąć butelką i ponownie zmieszać trunek.
- Likier z mleka skondensowanego powinien stać w lodówce i najlepiej wypić go w ciągu miesiąca.
- Nie wyrzucajmy wiórków namoczony w alkoholu, gdyż będą one świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
- Jeśli lubimy mocne trunki, to możemy przygotować również likier kokosowy na spirytusie.
Przepis na likier kokosowy można przygotować na szybko lub poświęcić mu więcej czasu. Jeśli chcemy go podawać tego samego dnia, wystarczy, że wymieszamy alkohol z mleczkiem kokosowym i cukrem. Taką mieszankę wystarczy dobrze schłodzić i gotowe! Drugi przepis polega na zalaniu wiórków kokosowych wódką i odstawienie na kilka dni, aż oddadzą swój smak i aromat alkoholowi. Następnie odcedzamy wiórki, a aromatyzowaną wódkę łączymy ze słodzonym mleczkiem skondensowanym. Gęsty likier kokosowy wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach możemy się nią częstować. W ten sposób powstaje domowa wersja malibu.
Likier kokosowy świetnie smakuje z lodem, ale warto go też łączyć z różnymi sokami i syropami, tworząc rozmaite drinki. Świetnie smakuje z sokiem ananasowym. To połączenie to szybka, domowa wersja klasycznej pinacolady. Innym pysznym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny mocnego espresso oraz mleczka kokosowego. Likier kokosowy doskonale łączy się też z gęstym nektarem bananowym, pulpą z mango bądź przecierem brzoskwiniowym. Smak kokosa dobrze komponuje się również z cytrusami. Żeby stworzyć pyszny drink z likierem kokosowym wystarczy dolać do niego sok z pomarańczy, cytryny lub limonki.
Komentarze