Domowy likier kokosowy

Ocena:

4.48 (159)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Likier kokosowy można przygotować na dwa sposoby: na bazie mleka kokosowego lub samych wiórków. To pyszny domowy trunek, który sprawdza się na każdą okazję. Dobrze smakuje solo, ale także jako dodatek do drinków, deserów i ciast. Smak i aromat kokosa oraz aksamitna, kremowa konsystencja sprawiają, że ten wyjątkowy alkohol smakuje wszystkim gościom i szybko znika z butelki. Jak zrobić go w domu? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na likier kokosowy

Składniki:

  • wódka  400 ml

  • mleko skondensowane  400 ml

  • wiórki kokosowe  150 g

Domowy likier kokosowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: do butelki wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy je wódką. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy ją w ciemne, chłodne miejsce na maksymalnie 2 tygodnie (minimum na 1 noc). Od czasu do czasu potrząsamy butelką.

  • Krok 2:

    Przecedzanie: po tym czasie przelewamy wódkę przez sito, dobrze odciskamy wiórki. Zostawiamy je do ciast lub deserów. Płyn warto wylewać małymi porcjami, żeby mieć szansę bardzo dobrze wycisnąć wiórki, oddadzą więcej płynu i smaku.

  • Krok 3:

    Łączenie składników: mleko skondensowane słodzone i niesłodzone w proporcji 1:1, mieszamy w misce. Powoli dolewamy kokosowy alkohol i dokładnie mieszamy. Likier kokosowy jest gotowy do spożycia, przechowujemy go w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.

Porady

  • Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju kremów, mas tortowych czy puddingów.
  • Miłośnikom rozgrzewających napojów z pewnością posmakuje kawa z likierem kokosowym.
  • Likier z wiórków kokosowych może się rozwarstwić, ale nie znaczy to, że jest zepsuty. Wystarczy potrząsnąć butelką i ponownie zmieszać trunek.
  • Likier z mleka skondensowanego powinien stać w lodówce i najlepiej wypić go w ciągu miesiąca.
  • Nie wyrzucajmy wiórków namoczony w alkoholu, gdyż będą one świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
  • Jeśli lubimy mocne trunki, to możemy przygotować również likier kokosowy na spirytusie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Likier kokosowy – przepis w dwóch wersjach

Przepis na likier kokosowy można przygotować na szybko lub poświęcić mu więcej czasu. Jeśli chcemy go podawać tego samego dnia, wystarczy, że wymieszamy alkohol z mleczkiem kokosowym i cukrem. Taką mieszankę wystarczy dobrze schłodzić i gotowe! Drugi przepis polega na zalaniu wiórków kokosowych wódką i odstawienie na kilka dni, aż oddadzą swój smak i aromat alkoholowi. Następnie odcedzamy wiórki, a aromatyzowaną wódkę łączymy ze słodzonym mleczkiem skondensowanym. Gęsty likier kokosowy wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach możemy się nią częstować. W ten sposób powstaje domowa wersja malibu.

 

Z czym pić likier kokosowy?

Likier kokosowy świetnie smakuje z lodem, ale warto go też łączyć z różnymi sokami i syropami, tworząc rozmaite drinki. Świetnie smakuje z sokiem ananasowym. To połączenie to szybka, domowa wersja klasycznej pinacolady. Innym pysznym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny mocnego espresso oraz mleczka kokosowego. Likier kokosowy doskonale łączy się też z gęstym nektarem bananowym, pulpą z mango bądź przecierem brzoskwiniowym. Smak kokosa dobrze komponuje się również z cytrusami. Żeby stworzyć pyszny drink z likierem kokosowym wystarczy dolać do niego sok z pomarańczy, cytryny lub limonki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne