Malinowe tiramisu

Tiramisu z malinami to owocowa wersja popularnego włoskiego deseru. Tiramisu malinowe to świetny pomysł na letnie ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników a dodane owoce można zmieniać i łączyć, zależą tylko od tego, na jakie w danej chwili mamy ochotę. Ten zimny deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy a dzięki temu, że można pominąć w nim kawę i alkohol, można go podać na przyjęciu dla dzieci- które dziecko nie będzie chciało spróbować słodkiego tiramisu z ulubionymi owocami? Poza tym jest to dobra opcja na imprezy, jeśli podamy tiramisu w pucharkach lub szklankach, dzięki czemu łatwiej jest je porcjować.

dodany przez: mojegotowanie

desery z owocami biszkopty tiramisu

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 184 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Tiramisu 1.

    Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i płynną śmietanę. Miksujemy do sztywnej konsystencji. W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy z masą. Kawę zaparzamy, moczymy w niej biszkopty - zostawiając kilka do dekoracji. 3/4 malin blendujemy.

  • Tiramisu 2.

    Biszkopt z kawą dzielimy na mniejsze kawałki  i umieszczamy na dnie słoiczka lub pucharku, polewamy ok. 1 łyżką kawy z amaretto, mus malinowy, nakładamy porcję masy mascarpone. Powtarzamy do wyczerpania składników. W środek dałam jasny biszkopt (nienamoczony w kawie). Dekorujemy malinami i miętą. Z podanych proporcji wyjdzie 1-2 porcje.

Porady

  • Jeśli nie mamy pod ręką jajek, możemy je w przepisie na tiramisu malinowe na spokojnie pominąć - wtedy krem przygotowujemy z dobrze ubitej śmietanki, cukru (można zamienić zwykły cukier na cukier puder - 1-2 łyżki) i serka mascarpone
  • Podczas ubijania żółtek róbmy to jak najkrócej, aby wytworzyło się jak najmniej pęcherzyków powietrza, inaczej nasz krem do tiramisu z malinami może mieć problem z tężeniem.
  • Mascarpone łącz z masą powoli i najlepiej drewnianą łyżką - dużo powietrza spowoduje, że tiramisu stanie się płynne.
  • Jeśli krem na tiramisu się zwarzy, należy włożyć go do kąpieli wodnej i ucierać mikserem, aż nabierze pożądanej konsystencji.

Notka redakcyjna

Tiramisu z malinami mrożonymi

Jeśli nie jesteśmy w sezonie malinowym a nadal mamy ochotę na taki przysmak, to możemy użyć do przepisu mrożonych owoców. Wystarczy zagotować je z cukrem, aż uzyskamy mus i przetrzeć przez sito aby pozbyć się drobnych pestek. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, możemy go dodatkowo zmiksować. Później wystarczy tylko przełożyć nasączone płynem biszkopty najpierw masą z mascarpone a potem musem malinowym i gotowe!

Tiramisu bez kawy

Jeśli przygotowujemy przepis na tiramisu malinowe z myślą, że będą nim zainteresowane dzieci lub osoby, które kawy nie piją, kawę można wymienić na inny płyn. Dobrze sprawdzi się mocna, gorzka herbata, kawa zbożowa typu inka lub rozpuszczona w mleku gorzka czekolada. Jeśli korzystamy z owoców, ciekawą propozycją do wypróbowania może być też rozcieńczony wodą syrop, jednak jeśli będzie zbyt mocny, to deser może stać się za słodki bo należy pamiętać, że masa z mascarpone sama w sobie zawiera już cukier.

Tiramisu z owocami

Zamiast malin można do przepisu na tiramisu z owocami dodać również inne owoce wedle sezonu. Ciekawie będzie smakować na przykład z owocami jagodowymi takimi jak truskawki, borówki, jagody a także cierpkie porzeczki, które dobrze zrównoważą słodki krem. Jeśli za takimi nie przepadamy, możemy sięgnąć po brzoskwinie lub wiśnie a gdy chcemy dodać deserowi nieco egzotycznej nuty wybierzmy mango.

Ile trzymać tiramisu w lodówce?

Nasze tiramisu z owocami warto przed podaniem chłodzić w lodówce 1-2 dni, żeby smaki się przegryzły- wtedy będzie najsmaczniejsze. Po przygotowaniu deser może przeleżeć w lodówce do 4 dni, jeśli do przepisu użyliśmy jajka.

Tiramisu z owocami w pucharkach

Jeśli nie chcemy mieć problemu z porcjowaniem tiramisu owocowego, możemy przygotować je w szklankach, pucharkach lub głębokich miseczkach. Sposób przygotowania się nie zmienia a my oszczędzimy sobie czasu na krojenie deseru.

Czego użyć zamiast mascarpone?

Jeśli nie znaleźliśmy w sklepie serka mascarpone, którego używamy do przepisu na tiramisu, możemy zastosować zamiast niego inny ser. Do tiramisu z owocami możemy użyć na przykład ricotty (proporcja taka sama jak w przypadku mascarpone) lub zwykłego półtłustego serka twarogowego. Twaróg ma on więcej białka niż oryginalny serek mascarpone i aż 10 razy mniej tłuszczu. Jeśli posiadamy tylko połowę serka potrzebnego do przepisu na tiramisu malinowe również jest na to rada- masę można przygotować łącząc serek mascarpone z dobrze ubitą śmietanką 36% w proporcji 50/50.

Ile kalorii ma porcja malinowego tiramisu?

Porcja 100 gram tiramisu malinowego ma około 570 kcal. Aby nieco zmniejszyć kalorie w naszym deserze możemy sięgnąć po lżejsze zamienniki serka mascarpone, dodajmy więcej owoców a żeby tiramisu było nieco zdrowsze- cukier zamieńmy na syrop z agawy, cukier brązowy lub syrop klonowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy