Malinowe tiramisu

Chodziło za mną od kilku dni gdy zobaczyłam je na blogu "Brulion z przepisami". Najlepsze!

Deserybiszkopty

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 184 głosów)

Składniki:

  • szklanka mocnej kawy (zrobilam z 3 łyżeczek)
  • 60 ml likieru kawowego Canari (taki babski ulepek)
  • 2 jajka
  • 250 gram serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremowki
  • 250 gram podłużnych biszkoptów (uzyłam włoskich biszkoptów specjalnych do tiramsiu juz cukrem dlatego nie dawałam do masy cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • maliny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaparzyłam kawe, ostudziłam. Dodałam do niej likier. Oddzieliłam bialka od żółtek. Do żółtek dodałam serek mascarpone, zmiskowałam. Kremówke ubiłam na sztywno i polaczyłam z masą serową mieszając lyzką. Podzieliłam masę na dwie czesci. Cześć malin rozdrobniłam blenderem na paćkę. Do jednej z nich dodałam rozdrobnionę maliny, wymieszałam, dorzuciłam kilka malin w całości.
  • Bialka ubiłam na pół sztywno. Dodałam po polowie do obu mas. wymieszałam.
  • Biszkopty nasączyłam w kawie i ukladałam w formie. Na nei wyłożyłam malinową część kremu. Znów nasączone biszkopty. Na nie biały kremu. Wyrównałam powierzchnię. Posypałam przez sitko kakao. I do lodówki na noc (ale wystarczy tez 4 h). Pycha. Zostało moim ulubionym tiramisu.
  • żródło: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2009/08/malinowe-tiramisu.html

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy