Mus z czarnych porzeczek

Mus z czarnych porzeczek na wyrazistym czekoladowo-migdałowym spodzie. Wspaniały deser bez użycia piekarnika na upalny, wakacyjny dzień.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

deser na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Mus z czarnych porzeczek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na spód: ciastka wkładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka kruszymy, ale niezbyt drobno. Okruchy ciastek łączymy z kakao, stopionym masłem i migdałami. Gdy masa się połączy, przekładamy ją na dno tortownicy (o śr. 23–26 cm) i dociskamy palcami. Wkładamy do lodówki, aby spód stężał.

  • 2.

    Na mus: 400 g oczyszczonych porzeczek rozgniatamy widelcem, po czym przecieramy, najlepiej za pomocą młynka do warzyw (aby pozbyć się skórek i ew. resztek szypułek). Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem (możemy to zrobić w kąpieli wodnej). Łączymy z przecierem z porzeczek. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka, wrzucamy je do zimnej śmietanki i ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem.

  • 3.

    Bitą śmietanę łączymy z kremem jajeczno-porzeczkowym i połową odłożonych owoców. (Jeżeli chcemy deser przechować trochę dłużej, możemy dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie, lecz przy tej ilości śmietany nie jest to konieczne).
    Mus wykładamy na przygotowany spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi porzeczkami.

Porady

Zobacz przepis na: mus jabłkowy do słoików

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy