Mus z czarnych porzeczek

Mus z czarnych porzeczek na wyrazistym czekoladowo-migdałowym spodzie. Wspaniały deser bez użycia piekarnika na upalny, wakacyjny dzień.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • spód: 35 dag czekoladowych kruchych ciastek
  • łyżka naturalnego kakao
  • 10 dag masła
  • 5 dag grubo posiekanych migdałów
  • mus: 60 dag obranych czarnych porzeczek
  • 6 żółtek
  • 35 dag cukru
  • laska wanilii
  • 1 l zimnej śmietanki kremówki
  • 15 dag cukru pudru
  • ew. pektyna z jabłek lub 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  1. Na spód: ciastka wkładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka kruszymy, ale niezbyt drobno.
  2. Okruchy ciastek łączymy z kakao, stopionym masłem i migdałami. Gdy masa się połączy, przekładamy ją na dno tortownicy (o śr. 23–26 cm) i dociskamy palcami. Wkładamy do lodówki, aby spód stężał.
  3. Na mus: 40 dag porzeczek rozgniatamy widelcem, po czym przecieramy, najlepiej za pomocą młynka do warzyw (aby pozbyć się skórek i ew. resztek szypułek).
  4. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem (możemy to zrobić w kąpieli wodnej). Łączymy z przecierem z porzeczek. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka, wrzucamy je do zimnej śmietanki i ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem.
  5. Bitą śmietanę łączymy z kremem jajeczno-porzeczkowym i połową odłożonych owoców. (Jeżeli chcemy deser przechować trochę dłużej, możemy dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie, lecz przy tej ilości śmietany nie jest to konieczne).
  6. Mus wykładamy na przygotowany spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi porzeczkami.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Zobacz przepis na: mus jabłkowy do słoików

porzeczki mus owocowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy