Salsa mango - pyszna i orzeźwiająca. To dodatek nie tylko na letnie przyjęcia w ogrodzie. Sprawdzi się do dań z grilla, ale też jako lekka przystawka na karnawałową imprezę. Idealna do grillowanych krewetek, mięs i ryb z rusztu. Zobacz, jak zrobić salsę z mango.
Mango myjemy w zimnej wodzie, delikatnie wycieramy za pomocą ręczników papierowych, obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w drobną kostkę. Ananas myjemy, obieramy, usuwamy twardy trzpień i kroimy w drobną w kostkę.
Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z nasion i drobno siekamy, białe części dymki drobno siekamy. Limonkę myjemy, przekrawamy na pół i wyciskamy sok, natkę pietruszki siekamy.
Owoce mieszamy z warzywami, skrapiamy sokiem z limonki i łączymy z posiekaną natką. Salsę mango wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Porady
- Do salsy wybieramy soczyste, dojrzałe mango. Smakuje najlepiej i właśnie ono nada smaku daniu.
- Jak obrać mango? Kroimy je na pół, omijając pestkę, a połówki nacinamy w kratkę. Jeśli używamy tego składnika na smoothie z mango albo mango lassi - można miąższ wydrążyć za pomocą rantu szklanki - tak aby cały miąższ wylądował w szklance. W ostateczności obieramy mango jak jabłko i kroimy najbliżej pestki na kawałki, a następnie na mniejszą kostkę.
- Ananas do salsy nie może być za duży lub wykorzystajmy część dużego ananasa na inny przepis np. galaretkę z ananasem lub ciasto ananasowe.
- Siekaną pietruszkę można zastąpić kolendrą - salsa z mango będzie bardziej egzotyczna w smaku. Można także eksperymentować z dodatkami np. pomidorami (bez skórki i nasion) oraz awokado.
- Salsę z mango przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Salsa najlepiej smakuje tego samego dnia. Nie polecamy przetrzymywania jej do następnego dnia, gdyż owoce puszczą sok i salsa zrobi się wodnista i mniej apetyczna.
Salsa z mango to orzeźwiająca i aromatyczna potrawa, która sprawdzi się w połączeniu z rybami, grillowanymi owocami morza, pieczonym mięsiwem. Salsa mango pasuje także do wszystkich dań inspirowanych kuchnią meksykańską np. burrito, tacos, enchiladas, nachos.
Komentarze