Salsa z mango

Salsa mango - pyszna i orzeźwiająca. To dodatek nie tylko na letnie przyjęcia w ogrodzie. Sprawdzi się do dań z grilla, ale też jako lekka przystawka na karnawałową imprezę. Idealna do grillowanych krewetek, mięs i ryb z rusztu. Zobacz, jak zrobić salsę z mango. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Dodatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)


Salsa z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mango krojenie 1.

    Mango myjemy w zimnej wodzie, delikatnie wycieramy za pomocą ręczników papierowych, obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w drobną kostkę. Ananas myjemy, obieramy, usuwamy twardy trzpień i kroimy w drobną w kostkę. 

  • Limonka nóż 2.

    Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z nasion i drobno siekamy, białe części dymki drobno siekamy. Limonkę myjemy, przekrawamy na pół i wyciskamy sok, natkę pietruszki siekamy.

  • Salsa mango 3.

    Owoce mieszamy z warzywami, skrapiamy sokiem z limonki i łączymy z posiekaną natką. Salsę mango wstawiamy na 1 godz. do lodówki.

Porady

  • Do salsy wybieramy soczyste, dojrzałe mango. Smakuje najlepiej i właśnie ono nada smaku daniu.
  • Jak obrać mango? Kroimy je na pół, omijając pestkę, a połówki nacinamy w kratkę. Jeśli używamy tego składnika na smoothie z mango albo mango lassi - można miąższ wydrążyć za pomocą rantu szklanki - tak aby cały miąższ wylądował w szklance. W ostateczności obieramy mango jak jabłko i kroimy najbliżej pestki na kawałki, a następnie na mniejszą kostkę. 
  • Ananas do salsy nie może być za duży lub wykorzystajmy część dużego ananasa na inny przepis np. galaretkę z ananasem lub ciasto ananasowe. 
  • Siekaną pietruszkę można zastąpić kolendrą - salsa z mango będzie bardziej egzotyczna w smaku. Można także eksperymentować z dodatkami np. pomidorami (bez skórki i nasion) oraz awokado. 
  • Salsę z mango przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Salsa najlepiej smakuje tego samego dnia. Nie polecamy przetrzymywania jej do następnego dnia, gdyż owoce puszczą sok i salsa zrobi się wodnista i mniej apetyczna. 
     

Notka redakcyjna

Do czego podać salsę z mango?


Salsa z mango to orzeźwiająca i aromatyczna potrawa, która sprawdzi się w połączeniu z rybami, grillowanymi owocami morza, pieczonym mięsiwem. Salsa mango pasuje także do wszystkich dań inspirowanych kuchnią meksykańską np. burrito, tacos, enchiladas, nachos. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy