Mango lassi

Mango lassi czyli tradycyjny napój kuchni Indyjskiej. Przepyszny, orzeźwiający i smakowity smakołyk ! Mango lassi najlepiej robić z dojrzałego owocu i jogurtu, a na koniec doprawić szczyptą kardamonu. Jednak mango lassi z pulpy, którą można kupić bezpośrednio w sklepie również będzie świetnym rozwiązaniem. Taki koktajl z pulpy mango to słodka i pożywna przekąska idealna na lekkie drugie śniadanie lub szybki podwieczorek. Podpowiadamy, jak zrobić mango lassi,

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery drink koktajl

Czas przygotowania:
6min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Mango lassi 1.

    Mango lassi – przepis:  Owoc mango należy obrać, pokroić w kostkę i umieścić w blenderze. Wszystkie składniki na mango lassi miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Gotowe mango lassi przelewamy do wysokich szklanek. Opcjonalnie dodajemy kostki lodu lub korzystamy z mocno schłodzonych składników. 

Porady

  • Nasze mango lassi możemy doprawić różnymi przyprawami np. imbirem i kardamonem. Świetnie sprawdzi się także sok z cytryny, który „wydobędzie” z mango żółto-pomarańczowy kolor, dzięki czemu nasz koktajl będzie prezentował się jeszcze lepiej.
  • Jeśli mango lassi przygotowujemy na letnią imprezę, to z powodzeniem możemy dodać do niego odrobinę kruszonego lodu, dzięki czemu będzie ono jeszcze bardziej orzeźwiające. 
  • Mango lassi możemy udekorować kawałkiem świeżego mango oraz listkami świeżej mięty. 
  • W realizacji przepisu na mango lassi, zamiast świeżych owoców, możemy wykorzystać 350 g pulpy z mango. Dzięki temu znacznie skrócimy czas przygotowania naszego koktajlu. 
     

Notka redakcyjna

Czym jest mango lassi? 


Lassi jest tradycyjnym, indyjskim napojem, przygotowanym z wody, jogurtu naturalnego i przypraw. W najbardziej podstawowej wersji ma ono słony smak i przyprawia się je wyłącznie chilli. Jednakże znacznie rozpowszechnione na całym świecie są owocowe odmiany lassi – z mango, kokosem czy z truskawkami. Co ciekawe, lassi można spotkać również w innych państwach np. w Turcji, gdzie występuje pod nazwą ajran i często spożywa się go tam wraz z kebabem (w celu złagodzenia jego ostrego smaku i pobudzenia trawienia). Mango lassi jest koktajlem niezwykle orzeźwiającym o gładkiej, kremowej konsystencji.  


Koktajle z mango 


Mango to egzotyczny owoc, który ze względu na swoją soczystość i niesamowity smak, świetnie nadaje się do różnego rodzaju soków, koktajli czy też smoothie. Jest też uniwersalny, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z innymi owocami i warzywami, w tym m.in. kiwi, awokado, ogórkiem, bananem, truskawkami czy jabłkami.  Koktajle z mango możemy przygotowywać na bazie wody czy też mleka lub jogurtu (jak np. mango lassi). Bardzo ważną zasadą przy przygotowywaniu różnego rodzaju napojów z mango, jest wybór dojrzałych owoców. 


Dojrzałe mango charakteryzuje się czerwono-żółtym kolorem skórki, która to powinna delikatnie uginać się po naciśnięciu palcem. Dodatkowo owoc nie powinien się lepić, bowiem to może oznaczać, że jest przedojrzały. Przed zakupem mango warto go też wcześniej powąchać – przy końcu powinno mieć ono charakterystyczny, przyjemny zapach. Warto pamiętać, że przed zjedzeniem mango należy je wcześniej obrać ze skórki. 


Mango nie bez powodu nazywane jest „owocem młodości”, gdyż jest drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych – zawiera m.in. beta-karoten, witaminy C, E i z grupy B, a także magnez, żelazo, potas i miedź. Dodatkowo mango jest owocem niskokalorycznym – w 100 g ma ok. 60 kcal. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy