Likiery

1 kolekcji przepisów

33 przepisów

Mówiąc o alkoholach, które najczęściej wytwarzamy w warunkach domowych, na pierwszym miejscu należy wymienić likiery. Ich przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane i nie wymaga użycia specjalistycznej aparatury, więc dosłownie każdy może zrobić wyśmienity trunek o ulubionym smaku, który świetnie sprawdzi się jako aperitif lub w roli dodatku do potraw. Z czego można zrobić likier alkoholowy i jak wykorzystać ten napitek w kuchni?

Przepisy z likierami

Czas przygotowania: 5 min.
Egzotyczne niebo
Pyszny drink

Alex_M

Egzotyczne niebo

Czas przygotowania: 5 min.
Malibu z miętą
pyszniutki:)

Joanna 55

Malibu z miętą

Czas przygotowania: 10 min.
Malibu Mint
Drink z Malibu

czarrna

Malibu Mint

Czas przygotowania: 15 min.
Malibu orange
orzeźwiające malibu

Michal30

Malibu orange

Czas przygotowania: 15 min.
Pina Colada
pina colada z malibu

Michal30

Pina Colada

Czas przygotowania: 15 min.
Malibu Fraga
truskawka z kokosem

Michal30

Malibu Fraga

Czas przygotowania: 15 min.
Malibu GREEN KOKOS
kiwi z malibu

Michal30

Malibu GREEN KOKOS

Czas przygotowania: 15 min.
Malibu SOUL
ananas z malibu

Michal30

Malibu SOUL

Inne z kolekcji: alkohole

Z czego zrobić likier?

Wszystkie likiery alkoholowe składają się z dwóch podstawowych składników - bazy i alkoholu. Takie trunki zazwyczaj charakteryzują się słodkim lub nieco bardziej wytrawnym smakiem i nie wymagają leżakowania (wyjątkiem są likiery ziołowe), co w praktyce oznacza, że nadają się do spożycia niedługo po przygotowaniu. Zawartość alkoholu w tych napitkach zamyka się w przedziale 30-50 proc. 

Likier alkoholowy zawdzięcza swój smak tzw. bazie. Można ją przygotować dosłownie ze wszystkiego - owoców, orzechów, kawy, czekolady, ulubionych słodkości, mieszanek ziół, miodu, skondensowanego mleka, żółtek jaj i wielu innych składników. Trudno wprowadzić tu konkretny podział na rodzaje likierów, bo finalny smak zależy przede wszystkim od fantazji i umiejętności osoby, która przygotowuje ten trunek.

Aby likier smakowy mógł zyskać swoje właściwości, do bazy należy dodać alkohol. W tej roli dobrze sprawdzi się wódka, choć warto podkreślić, że w wielu przepisach zaleca się używanie spirytusu. Finalnie otrzymamy klarowny lub mętny trunek o dość gęstej konsystencji, który idealnie zaostrza apetyt przed posiłkiem, rozgrzewa w chłodny, zimowy wieczór, wzbogaca smak deserów i potraw oraz stanowi nieodzowny składnik wielu wyśmienitych drinków. 

Jak pić likier?

Likier jest bliskim krewnym wódki, jednak ten trunek pije się zupełnie inaczej. Wyśmienite walory smakowe tego trunku docenimy przede wszystkim przed lub po posiłku. Tego napitku nie należy jednak ,,łykać na jeden raz", likier został stworzony po to, by delektować się jego smakiem. W tym przypadku właściwy będzie sposób picia charakterystyczny np. dla nalewki - trunek sączymy powoli, żeby zgromadzone na języku receptory mogły zarejestrować każdy detal składający się bukiet smakowy. 

Likiery alkoholowe należy podawać w temperaturze pokojowej, w niewielkich kieliszkach. Najlepiej sprawdzą się smukłe i wysokie, osadzone na nóżce. Wiele likierów charakteryzuje się nie tylko oryginalnym smakiem, ale i kolorem. Degustując ten trunek warto więc pić go z przezroczystego kieliszka. W końcu wrażenia wizualne są tak samo istotne, jak sensoryczne.

Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby na bazie likieru przygotować pyszne drinki. Mało tego, wiele przepisów wymienia ten napitek jako jeden z najważniejszych składników kompozycji. W tym miejscu należy wskazać przede wszystkim na margaritę, która swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza likierowi pomarańczowemu, vesper martini (obowiązkowym składnikiem tego drinka jest likier Lillet) i white russian (nie przygotujemy go bez likieru kawowego).

Warto pamiętać, że likiery smakowe są zaliczane do grupy mocnych alkoholi, nie należy więc przesadzać z ilością wypijanego trunku.

Likier do potraw

Likiery smakują doskonale nie tylko w kieliszku. Ten wyśmienity trunek jest też cennym składnikiem wielu potraw, zwłaszcza przygotowywanych na słodko. Likier może być składnikiem syropu do naleśników i dressingu do sałatek owocowych.

Mówiąc o likierach w kuchni, na myśl przychodzą nam przede wszystkim desery. Nikt przecież nie wyobraża sobie tiramisu bez amaretto. Wśród specjałów, które nie powstaną bez likieru, należy też wymienić deser kawowy z malibu, pralinki z malibu i kulki kokosowe z malibu. Likier pojawia się też w znacznie bardziej złożonych przepisach, czego najlepszym przykładem jest choćby tort kokosowy z kremem z mascarpone, malibu i migdałami.

Czy likier może się zepsuć?

Likier jest alkoholem wysokoprocentowym, co teoretycznie wyklucza lub przynajmniej mocno ogranicza aktywność mikrobiologiczną. Nawet trunek przygotowany w warunkach domowych można przechowywać przez dłuższy czas, pod warunkiem, że butelka jest szczelnie zamknięta i stoi w chłodnym miejscu, do którego nie dociera światło słoneczne. Wyjątkiem są likiery jajeczne i przygotowane na bazie mleka skondensowanego. Warto też pamiętać, że im mniej alkoholu pozostało w butelce, tym więcej znajduje się w niej tlenu, co może wpływać na przyspieszenie rozkładu poszczególnych składników.