Kurczak z masłem orzechowym

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak z masłem orzechowym to bardzo sycące danie jednogarnkowe o egzotycznym smaku. Połączenie zblendowanych orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i pikantnych przypraw czyni je obłędnie smacznym i niezwykle aromatycznym. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju nieformalnych spotkaniach, np. z rodziną lub przyjaciółmi. Spróbuj koniecznie naszego prostego przepisu na kurczaka o orzechowym smaku.  

Składniki:

  • olej z awokado  30 ml

  • udka z kurczaka  8 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • chili  2 szt.

  • garam masala  30 g

  • masło orzechowe  100 g

  • mleko kokosowe  400 ml

  • pomidory w puszce  400 g

  • kolendra  1 pęczek

  • orzeszki ziemne  100 g

  • ryż  200 g

Kurczak z masłem orzechowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Smażenie: na głębokiej patelni rozgrzewamy 15 ml oleju. Obsmażamy kurczaka partiami, przewracając co chwilę - powinien być zarumieniony z każdej strony. Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na małym ogniu przez 8 minut - powinna być miękka. Dodajemy jeszcze 15 ml oleju, czosnek, imbir i chilli - smażymy przez 1 minutę, mieszając cały czas i zwracając uwagę na imbir i czosnek, które bardzo łatwo się przypalają. Dodajemy indyjską przyprawę garam masalę i smażymy przez jeszcze jedną minutę.

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki i duszenie: dodajemy mleko kokosowe, pomidory z puszki i masło orzechowe. Masło jest dosyć gęste, dlatego przy tym kroku musimy bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia. Do przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka i posiekaną kolendrę (połowę natki, druga połowa będzie nam potrzebna podczas serwowania dania). Gotujemy przez 30 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Kurczaka z masłem orzechowym posypujemy pozostałą kolendrą.

Porady

  • Kurczak użyty w tym przepisie powinien być pozbawiony skóry i kości. W ten sam sposób przygotujemy również filet.  
  • Zamiast oleju z awokado możemy użyć oleju kokosowego lub klarowanego masła. 
  • Jeśli naszego kurczaka z masłem orzechowym będą jadły dzieci, możemy zrezygnować z ostrych przypraw.  
  • Dodanie do kurczaka w maśle orzechowym soku z limonki i mielonego kminku sprawi, że będzie miał on bardziej orzeźwiający smak. 
  • Warto pamiętać o usunięciu gniazd nasiennych z papryczki chilli – to one odpowiadają za ostrość. Chyba, że chcemy, żeby kurczak w sosie z masła orzechowego był bardzo pikantny, to możemy dodać również pestki.
  • Jeśli nie mamy w domu przyprawy garam masala to z powodzeniem możemy użyć innej o zbliżonym smaku, np. curry.  
  • Do kurczaka w maśle orzechowym zamiast kolendry możemy użyć natki pietruszki.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kurczak z masłem orzechowym – z czym podawać 

Kurczak z masłem orzechowym będzie smakował wyśmienicie, jeśli podamy go z ryżem ugotowanym na sypko. Idealny będzie tajski ryż jaśminowy lub basmati. Podając danie, warto udekorować je prażonymi orzechami i liśćmi kolendry. 

Inny dodatek, który również świetnie będzie pasował do sosu orzechowego, to chrupiący chlebek naan. Polecamy także ekspresowy chleb z patelni, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut! 

Odpowiednie będą też ziemniaki – tu polecamy ugotowane w mundurkach, obrane, pokrojone w centymetrowe plastry i usmażone na patelni, doprawione solą i pieprzem. W wersji mniej kalorycznej, sprawdzą się opiekane ziemniaki. 

 

Masło orzechowe właściwości

Najbardziej popularne masło orzechowe wytwarza się z orzechów arachidowych. Jest ono bardzo kaloryczne, ale bogactwo składników odżywczych przemawia za jego spożywaniem. Przede wszystkim orzechy zawierają mnóstwo białka. Z tego powodu są bardzo pożądane przez sportowców, ale również przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto orzechy arachidowe zawierają witaminy z grupy B, błonnik, potas, żelazo i usprawniający pracę mózgu magnez.  

Coraz bardziej popularne są masła z innych orzechów, na przykład z orzechów pistacjowych, nerkowców i migdałów, które są źródłem wapnia i witaminy E. 

 

Domowe masło orzechowe 

Najzdrowsze jest masło orzechowe nieprzetworzone, a takie z łatwością przygotujemy w domu. Potrzebne nam będą orzechy i dobry blender. Przepis podstawowy nie wymaga nic więcej. Wrzucamy orzechy do kielicha blendera i rozdrabniamy – im dłużej będzie trwał proces mielenia, tym gładszą konsystencję otrzymamy. Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce przez 2 tygodnie

Możemy również doprawić masło orzechowe zgodnie z własnymi upodobaniami. W trakcie blendowania, możemy dodać na przykład cynamon, sól, miód lub przyprawy korzenne. Ciekawą propozycją będzie czekolada, posiekana na bardzo drobne kawałki lub starta, a najlepiej rozpuszczona w kąpieli wodnej. Gotowe masło możemy z kolei wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne