Kawa mrożona z lodami to wspaniały sposób na kawę na ciepłe dni. Napój składa się zaledwie z kilku składników, ale jest naprawdę pyszny. Taka kawa nie potrzebuje już w zasadzie towarzystwa ciasta czy innych słodkości – sama jest świetnym deserem. Mrożona kawa z lodami najlepiej smakuje podawana w wysokich szklankach, w których w pełni może zaprezentować swoje wdzięki. Jak zrobić kawę mrożoną z lodami? Podpowiadamy!
Kawa mrożona z lodami / fot. iStock
(średnia 4.52 z 159 głosów)
W ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym przygotowujemy filiżankę kawy. Powinna być dość mocna. Kawę studzimy. Kawę wlewamy do wysokiej szklanki.
Dodajemy cukier, mleko i lody, mieszamy aż się rozpuszczą. Dorzucamy 2-3 kostki lodu. Następnie dekorujemy wierzch kawy bitą śmietaną, polewamy ulubionym syropem i posypujemy startą czekoladą. Kawa mrożona z lodami jest gotowa!
Porady
W przepisie na kawę mrożoną z lodami wykorzystujemy:
- kawę - najlepsza będzie 100% arabica, ponieważ jest bardzo aromatyczna
- lody - waniliowe, ale mogą to też być lody czekoladowe, śmietankowe czy karmelowe. Ważne, żeby nie miały dodatków w postaci rodzynek czy orzechów
- bitą śmietanę - najlepiej przygotować ją w domu
- cukier - można pominąć
- syrop smakowy - wedle uznania, może być czekoladowy, karmelowy lub owocowy
- czekoladę - najlepsza będzie gorzka
Kawa mrożona z lodami to napój, który dobrze sprawdza się zwłaszcza wtedy, kiedy za oknami robi się ciepło. Wiosną i latem kawa mrożona to prawdziwe wybawienie. Jeśli obawiacie się, że w wersji z cukrem i syropem będzie zbyt słodka, możecie przygotować ją nieco inaczej. Przede wszystkim przygotujcie mocniejszą kawę - w tym przypadku polecamy skorzystać z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Kawy robione metodami przelewowymi mimo, że zawierają więcej kofeiny (woda ma dłuższy kontakt z kawą), to w smaku mogą wydawać się słabsze. Możecie całkiem zrezygnować z mleka, ale polecamy dodać go chociaż odrobinę, ponieważ wtedy kawa mrożona z lodami jest bardziej aksamitna w smaku.
Warto natomiast zrezygnować z dodatku cukru i syropu, a także zmniejszyć ilość bitej śmietany. W takiej wersji otrzymamy napój kawowy, który nie będzie zbyt słodki.
Innym sposobem na przygotowanie kawy mrożonej z lodami jest użycie blendera kielichowego. Wszystkie składniki oprócz bitej śmietany umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Dzięki tej metodzie nasza kawa będzie bardziej napowietrzona, a na jej powierzchni powstanie lekka pianka. Całość przelewamy do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną.
Kawa mrożona z lodami powinna być podawana w wysokich szklankach, mamy wtedy pewność, że wszystkie składniki się zmieszczą i bez problemu wymieszamy kawę. Alternatywą dla wysokich szklanek mogą być np. słoiki do picia. Do kawy warto też podać słomkę, będzie się ją łatwiej piło. Jeśli robimy kawę w wersji mniej słodkiej możemy podać ją w niskiej szklance. Kawa mrożona z lodami w obu wariantach będzie równie smaczna.
Komentarze