Kawa mrożona z lodami waniliowymi to idealna na lato chwila słodkiej rozkoszy. Można nawet powiedzieć, że jest to zestaw 2 w 1 – napój plus deser. Przepis na pobudzające orzeźwienie jest banalnie prosty, a jego podstawą jest dobra kawa i lody. Warto więc postawić na jakościowe produkty, które mają największy wpływ na efekt końcowy. W naszej wersji kawę mrożoną z lodami wieńczy chmurka bitej śmietany.
Getty Image
(średnia 4.5 z 161 głosów)
Kawę: zaparzamy w ekspresie lub kawiarce i odstawiamy do przestudzenia.
Blendowanie: do kielicha blendera wlewamy mleko i zimną kawę. Dodajemy jedną kulkę lodów waniliowych (ok. 60 g) i 3 kostki lodu. Miksujemy do uzyskania spójnej konsystencji.
Bita śmietana: zimną kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem w osobnym wysokim naczyniu.
Kawa mrożona z lodami jest gotowa: ostrożnie przekładamy ją do wysokiej szklanki. Do środka dodajemy kolejną kulkę lodów, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Podajemy ze słomką.
Porady
- Kawę mrożoną z lodami możemy przygotować także na bazie kawy z ekspresu przelewowego lub kawy rozpuszczalnej. Zaparzamy jednak mocniejszy napar, żeby był wyczuwalny w mlecznym koktajlu.
- Do napoju możemy dodać także lody o innym smaku, np. kawowe lub czekoladowe.
- Na bazie podstawowego przepisu możemy przygotować mrożoną kawę z czekoladą, czyli mokkę. Dno szklanki polewamy sosem czekoladowym lub zwykłą czekoladą deserową roztopioną w kąpieli wodnej.
- Bitą śmietanę nakładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Oczywiście, jeśli mamy ochotę na mniej kaloryczną wersję, to możemy z niej zrezygnować.
- Warto zostawić w szklance trochę więcej miejsca (ok 2–3 cm od krawędzi), żeby podczas dodawania śmietany, nie wypłynęła nam kawa.
Jeśli nie mamy blendera możemy przygotować mrożoną kawę z lodami bezpośrednio w szklance. Nakładamy dwie kulki lodów i zalewamy je zimnym mlekiem. Następnie cienką strużką wlewamy zaparzoną kawę. Opcjonalnie dodajemy bitą śmietanę.
W najprostszej wersji lody waniliowe zalewamy czarną kawą – w ten sposób otrzymujemy klasyczne włoskie espresso affogato.
Zimny i pobudzający napój kawowy możemy przygotować także w wersji bez produktów pochodzenia zwierzęcego – na mleku sojowym, migdałowym lub owsianym. Do środka dodajemy lody z mleka kokosowego, np. wegańskie lody z bananów.
Do dekoracji wegańskiej kawy mrożonej sprawdzi się bita śmietana kokosowa. Żeby ją zrobić, potrzebujemy mleka z wysoką zawartością miąższu (min. 70%). Schładzamy je w lodówce, a po ok. 2 godz. otwieramy i ostrożnie zdejmujemy gęstą część, która powstanie na wierzchu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem lub innym słodkim zamiennikiem.
Do mrożonej kawy z blendera możemy dodać ulubione słodkości:
Do dekoracji sprawdzą się: kakao, wiórki kokosowe, płatki migdałów, kruche ciasteczka, pianki marshmallow, sos karmelowy, czekoladowy lub mielone orzechy.
Komentarze