REKLAMA

Rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe to pyszne ciasteczka kruche, których nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole, chociaż można przygotowywać je również na wiele innych okazji. Świetnie smakują w towarzystwie szklanki mleka, kakao, kawy czy herbaty. Rogaliki orzechowe warto polać samodzielnie przygotowanym lukrem. Ich zaletą jest prostota i szybkość przygotowania, nie trzeba też mieć wprawy w ich formowaniu. Warto jednak pamiętać, że do czasu przygotowania należy doliczyć czas ich chłodzenia. Poniżej podajemy prosty przepis na kruche rogaliki orzechowe. 

dodany przez: Julita gotuje

kruche ciasto rogaliki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Blendowanie orzechów włoskich 1.

    Orzechy: jeśli mamy orzechy włoskie w łupinach, łuskamy je. Następnie miksujemy lub blendujemy na proszek - przypominający mąkę orzechową.

  • Kruche ciasto - masło siekane z mąką 2.

    Kruche ciasto: zimne masło siekamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i orzechy - zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię  i schładzamy - 1h w lodówce lub ok. 20 minut w zamrażalniku.

  • Formowanie rogalików orzechowych 3.

    Formowanie rogalików: z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy wałeczek, a następnie ucinamy po równe części i zawijamy każdą w półksiężyc. Tak przygotowanie rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Rogaliki orzechowe obtaczane z cukrem pudrem 4.

    Pieczenie i dekoracja: rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez 20 minut. Grzanie góra-dół. Gotowe rogaliki orzechowe lekko studzimy, ale zanim zrobią się zimne, obtaczamy je w cukrze pudrze

Porady

  • tradycyjne rogaliki orzechowe są kruche i pyszne ze względu na użycie do ciasta kruchego samych żółtek. A co z białkami? Polecamy poradnik - jak wykorzystać białka w kuchni,
  • do obtoczenia rogalików możemy wykorzystać dodatkowo cynamon - to szczególnie dobry patent na święta Bożego Narodzenia,
  • świetną alternatywą dla kruchych rogalików orzechowych są rogaliki orzechowe z ciasta francuskiego. Można wykorzystać gotowy arkusz ciasta – to dodatkowo skróci nam czas przygotowania ciasteczek. 

Notka redakcyjna

 

Rogaliki z kremem orzechowym 


Rogaliki z orzechami włoskimi są nie tylko pyszne, ale również szybkie i proste w przygotowaniu. Świetną wariacją na ich temat są rogaliki z krem orzechowym, które przygotowuje się równie prosto. Możemy przyrządzić je na bazie ciasta kruchego bądź francuskiego – w zależności od preferencji. Wcześniej jednak musimy przygotować krem orzechowy przy użyciu orzechów (mogą być włoskie, ale też nerkowce czy orzeszki piniowe) oraz Nutelli. Wystarczy zmielone orzechy zmieszać z kremem czekoladowym i w ten sposób otrzymujemy nasz krem orzechowy do rogalików. Opcjonalnie możemy wykorzystać również masło orzechowe. Dalej krem nakładamy na trójkąty ciasta, formujemy rogaliki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Rogaliki orzechowe możemy posypać po wierzchu cukrem pudrem lub polać lukrem czy też polewą czekoladową (w zależności od indywidualnych preferencji). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy