Smażone lody w chrupiącej kokosowej panierce

Smażone lody to deser na różne okazje! Takie lody na gorąco w banalnym przepisem sprawdzą się na dzień dziecka, spotkania rodzinne, a nawet przyjęcie komunijne czy wesele! Zobacz, jak zrobić lody smażone. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery lody

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)


Smażone lody w chrupiącej kokosowej panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie lodów: z ulubionych lodów - np. waniliowych - za pomocą specjalnej łyżki formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na min. 1,5 h. 

  • 2.

    Przygotowanie panierki: za pomocą tłuczka lub blendera kruszymy herbatniki i łączymy je z wiórkami kokosowymi. W miseczce rozmącamy jajka. Wyciągamy lody z zamrażalnika, zanurzamy każdą kulkę w jajku, a następnie panierce. Przekładamy na deskę plastikową i ponownie schładzamy przez min. 1,5 h. 

  • 3.

    Smażenie lodów: lody smażymy w gorącym, dobrze rozgrzanym oleju, przez ok. 20-30 sekund, obracając je w trakcie. Serwujemy od razu po usmażeniu w towarzystwie owocowej lub czekoladowej polewy.  

Kalorie: 200

Porady

  • Smażąc lody pamiętaj o dwóch zasadach. Pierwsza: dobrze rozgrzej olej. Druga: smaż każdą kulkę lodów osobno. Lody w cieście powinny być podane tuż po przygotowaniu, wiec jeśli chcesz wydać kilka kulek jednocześnie, musisz użyć kilku rondelków do smażenia. Do smażenia lodów przy da się tzw. łyżka dziurawka. 
  • Do smażenia lodów użyj dobrej jakości składników, a najlepiej przygotuj lody samodzielnie. Do smażenia lodów wykorzystaj sprawdzony olej rzepakowy. 
  • Smażone lody można zrobić właściwie z każdego smaku. Najczęściej wybierane są jednak lody śmietankowe lub waniliowe, ponieważ najlepiej komponują się z ciasteczkową skórką i polewą. 
  • Lody w panierce to imponujący deser, który polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Do przygotowania panierki można użyć ulubionych, kruchych ciasteczek, pokruszonych orzechów lub jak w powyższym przepisie wiórków kokosowych. Smażone lody w kokosie wymagają połączenia wiórków z pokruszonymi ciasteczkami. Do polania polecamy polewę czekoladową. 
     

Notka redakcyjna

Domowe lody waniliowe


Lody smażone można zrobić z gotowych lodów, natomiast nic nie przebije smaku domowego wyrobu. Jak zrobić domowe lody? Przygotuj 5 jajek tzw. zerówek, przelej wrzątkiem, oddziel białka od żółtek. Przygotuj szklankę cukru, podziel ją na 3 równe części.  Żółtak ubij z pierwszą częścią cukru, białka z drugą, a trzecią połącz 500 ml śmietanki 30% i ubij. Wszystkie masy delikatnie połącz ze sobą (nie używaj miksera). Dodaj ziarenka z jednej laski wanilii i wymieszaj. Masę wlej do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki na minimum 12 godzin. Domowe lody waniliowe gotowe! Możesz z nich przygotować cudownie smaczne lody smażone lub podać z ulubionymi owocami lub polewą. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy