Smażone lody to deser na różne okazje! Takie lody na gorąco w banalnym przepisem sprawdzą się na dzień dziecka, spotkania rodzinne, a nawet przyjęcie komunijne czy wesele! Zobacz, jak zrobić lody smażone.
StockFood
Przygotowanie lodów: z ulubionych lodów - np. waniliowych - za pomocą specjalnej łyżki formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na min. 1,5 h.
Przygotowanie panierki: za pomocą tłuczka lub blendera kruszymy herbatniki i łączymy je z wiórkami kokosowymi. W miseczce rozmącamy jajka. Wyciągamy lody z zamrażalnika, zanurzamy każdą kulkę w jajku, a następnie panierce. Przekładamy na deskę plastikową i ponownie schładzamy przez min. 1,5 h.
Smażenie lodów: lody smażymy w gorącym, dobrze rozgrzanym oleju, przez ok. 20-30 sekund, obracając je w trakcie. Serwujemy od razu po usmażeniu w towarzystwie owocowej lub czekoladowej polewy.
Kalorie: 200
Porady
- Smażąc lody pamiętaj o dwóch zasadach. Pierwsza: dobrze rozgrzej olej. Druga: smaż każdą kulkę lodów osobno. Lody w cieście powinny być podane tuż po przygotowaniu, wiec jeśli chcesz wydać kilka kulek jednocześnie, musisz użyć kilku rondelków do smażenia. Do smażenia lodów przy da się tzw. łyżka dziurawka.
- Do smażenia lodów użyj dobrej jakości składników, a najlepiej przygotuj lody samodzielnie. Do smażenia lodów wykorzystaj sprawdzony olej rzepakowy.
- Smażone lody można zrobić właściwie z każdego smaku. Najczęściej wybierane są jednak lody śmietankowe lub waniliowe, ponieważ najlepiej komponują się z ciasteczkową skórką i polewą.
- Lody w panierce to imponujący deser, który polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Do przygotowania panierki można użyć ulubionych, kruchych ciasteczek, pokruszonych orzechów lub jak w powyższym przepisie wiórków kokosowych. Smażone lody w kokosie wymagają połączenia wiórków z pokruszonymi ciasteczkami. Do polania polecamy polewę czekoladową.
Lody smażone można zrobić z gotowych lodów, natomiast nic nie przebije smaku domowego wyrobu. Jak zrobić domowe lody? Przygotuj 5 jajek tzw. zerówek, przelej wrzątkiem, oddziel białka od żółtek. Przygotuj szklankę cukru, podziel ją na 3 równe części. Żółtak ubij z pierwszą częścią cukru, białka z drugą, a trzecią połącz 500 ml śmietanki 30% i ubij. Wszystkie masy delikatnie połącz ze sobą (nie używaj miksera). Dodaj ziarenka z jednej laski wanilii i wymieszaj. Masę wlej do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki na minimum 12 godzin. Domowe lody waniliowe gotowe! Możesz z nich przygotować cudownie smaczne lody smażone lub podać z ulubionymi owocami lub polewą.
Komentarze