Gofry idealne powinny być chrupiące, ciepłe i podane z ulubionymi składnikami. Jak zrobić chrupiące gofry niczym z budki nad morzem? Oto niezawodny przepis na ciasto na gofry i podpowiedzi dodatków. Wersja na słodko, ale wytrawne gofry z boczkiem też w ten sposób można odtworzyć. Zwróćcie uwagę, w jakiej gofrownicy robicie gofry - sprzęt powinien mieć minimum 1000 W mocy, aby gofry wyszły chrupiące i całe równomiernie się upiekły.
StockFood
Składniki na chrupiące gofry powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od oddzielenia białej od żółtej. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, cukrem i olejem. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, aby gofry były chrupiące, ale też wyrośnięte.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli (3g). A następnie delikatnie łączymy z pozostałą masę. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę.
Na rozgrzaną gofrownicę (2 lub 4 miejsca) wylewamy ciasto. Powłokę można wcześniej natłuścić delikatnie za pomocą pędzelka kuchennego, ale nie trzeba bo ciasto na gofry ma już dodany olej. Zamykamy gofrownicę i pieczemy przez ok. 6 minut (w zależności od mocy gofrownicy, to ważne aby dokładnie sprawdzić parametry swojego sprzętu i dostosować do tego czas pieczenia gofrów. W trakcie pieczenia może z gofrownicy wydobywać się para, a ciasto będzie delikatnie syczeć. Gotowe, rumiane, chrupiace gofry wyciągamy na kratkę.
Porady
Przepis na chrupiące gofry
Kiedy ciasto na gofry jest już gotowe, można wylać je na rozgrzaną gofrownicę. Zalecamy uprzednio natłuścić powłokę takiego urządzenia za pomocą oleju – sprawdzi się w tym celu pędzelek. Czas pieczenia domowych gofrów będzie uzależniony od mocy gofrownicy – średnio wynosi około pięciu minut. Gofry będą gotowe w momencie, kiedy nabiorą rumianego koloru. Powinny wyjść wtedy odpowiednio chrupiące. Po zakończeniu pieczenia najlepiej przełożyć gofry na metalową kratkę, aby mogły przestygnąć. Następnie pozostaje jeszcze tylko obłożyć je ulubionymi składnikami, np. nutellą czy owocami i bitą śmietaną.
Aby upiec gofry idealnie chrupiące, kluczowe jest kilka kwestii – gofrownica o odpowiednio wysokiej mocy, umieszczenie w niej gofrów dopiero po dobrym rozgrzaniu urządzenia, a także pilnowanie właściwego czasu pieczenia. Jeżeli będziesz piec domowe gofry zbyt krótko, wtedy mogą nie wyjść chrupiące. Jeśli natomiast zapomnisz wyjąć je na czas, wówczas mogą się przypalić i będą niezdatne do spożycia.
Gofry - dodatki
Gotowe gofry nie mogą pozostać w gofrownicy, bo oprócz tego, że mogą się przypalić to, w kilka chwil ciepło i para z nich sprawiają, że gofry będą gumowate. Muszą chwilę odpocząć na kratce na ciasta, dzięki temu lekko przestygną i będą idealne. Nie polecamy też dekorować zbyt gorących gofrów bitą śmietaną, kremem czekoladowym czy lodami, bo zwyczajnie się roztopią.
Gofry chrupiące i puszyste możesz upiec w swoim domu. Jeżeli zastosujesz dobry przepis na gofry, wtedy wyjdą one idealnie wypieczone i będą smakować podobnie jak te z budki nad morzem. Poznaj kilka pomysłów na zrobienie wyśmienitych gofrów w różnych wersjach smakowych. Polecamy takie wypieki zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.
Pamiętasz smak gofrów z nadmorskiej budki, które nieustannie przywołują u ciebie wspomnienia z letnich wakacji? Możesz poczuć się jak na urlopie, jeżeli upieczesz gofry domowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebować gofrownicę. Weź pod uwagę, że nawet najlepszy przepis na gofry na niewiele się zda, jeżeli urządzenie takie nie będzie się cechowało odpowiednio wysoką mocą. Jeśli chcesz upiec gofry chrupiące i pięknie zarumienione, wtedy musisz mieć gofrownicę o minimum 1000 W. Będzie ona wtedy mogła być wystarczająco nagrzana, aby możliwe było przygotowanie w domu gofrów jak z budki.
Domowe gofry wychodzą wyśmienite zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawne. Słodkie gofry smakują zwłaszcza dzieciom. Milusińscy uwielbiają takie chrupiące przysmaki podawane z kremem czekoladowym, dżemem, konfiturą lub owocami i bitą śmietaną. Do przygotowania gofrów nadają się różne owoce, jednak szczególnie warte polecenia są truskawki, brzoskwinie, jagody, borówki amerykańskie, ananas, czereśnie, mandarynki, banan, kiwi, maliny, mango, figi, jeżyny, morele, rodzynki, daktyle i śliwki. Warto również posypać gofry cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, kolorowymi posypkami czy drobno posiekanymi orzechami.
Polecamy także przepisy na domowe gofry z czekoladą. Do ich przygotowania można użyć nie tylko startej na tarce czekolady, lecz także kakao lub karob. Jeśli chcesz przygotować zdrowszą wersję gofrów na słodko, zalecamy wtedy zastąpić biały cukier zdrowszymi zamiennikami, np. ksylitolem, erytrytolem, syropem daktylowym, miodem lub syropem klonowym. Najmłodsi uwielbiają również gofry z owocowymi sorbetami. Tego typu słodkie przysmaki świetnie sprawdzą się na takie okazje np. Dzień Dziecka, zakończenie roku szkolnego, urodziny czy imieniny.
Warto również upiec gofry jak z budki w wersji wytrawnej. Do ich przygotowania wyśmienicie nadają się różnego typu pasty mięsne i warzywne, twarożki, wędliny, sery, sałaty, rzodkiewka, kiszony ogórek, papryka, pomidor, bekon, kurczak, awokado czy wędzony łosoś. W celu nadania im oryginalnego smaku przydadzą się różnego typu sosy, np. majonezowy, jogurtowy czy curry. Domowe gofry wytrawne można polecić zarówno na formalne uroczystości, jak i luźne imprezy ze znajomymi. Sprawdzą się dobrze np. na jubileusze, pierwszą komunię, wesele, Sylwestra, Wielkanoc, karnawał, andrzejki, randkę czy wieczór filmowy.
Aby gofry domowe wyszły pyszne i chrupiące, należy w odpowiedni sposób przygotować ciasto. Nie może w nim zabraknąć takich składników jak mleko, masło, proszek do pieczenia, sól, mąka (najlepiej pszenna), cukier lub miód oraz jajka. Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać – optymalnie sprawdzi się do tego drewniana łyżka. Białka jaj trzeba ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, a następnie połączyć ją z pozostałymi składnikami dobrze zmiksowanymi i ponownie zmiksować. Można opcjonalnie dodać do ciasta na gofry nieco oleju. Powstała masa powinna uzyskać jednolitą konsystencję przypominającą śmietanę kremówkę.
Komentarze