Gofry idealnie chrupiące

Zapewne każdy z Was ma za sobą jakieś doświadczenia z gofrownicą. Jaką moc wybrać i ile czasu je piec, aby gofry były idealnie wypieczone i obłędnie chrupiące ? Gofrownica powinna mieć minimum 1000 W.

Deserygofry

Ocena:

(średnia 4.46 z 172 głosów)

Składniki:

  • Składniki na około 14-16 sztuk ( przepis dostępny na większości opakowań )
  • jajka 2 ( osobno żółtka i białka)
  • mleko 2 szklanki
  • olej rzepakowy 50 ml
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier lub cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do natłuszczania – opcjonalnie

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia.
  • W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką.
  • W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor.
  • Następnie gofry studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem.

Porady

Wypróbuj też ten przepis na gofry

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy