Sernik z masłem orzechowym

Sernik to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych deserów. Każdy go lubi, dlatego też powstało tak wiele różnych wersji tego ciasta. Sernik z masłem orzechowym jest wyjątkowo pyszny kakaowy spód, słodka masa serowa i lekko słona polewa z masła orzechowego tworzą niezwykłe połączenie. A to wszystko w wersji „fit”, więc można go spokojnie zjeść bez obawy o dietę. Przepis na sernik z masłem orzechowym pochodzi z książki „Słodko-zdrowe” sióstr Bukowskich.

dodany przez: Burda Książki

serniki Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)


Kroki przygotowania:

  • przyprawy 1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Następnie przygotuj spód ciasta: jajko, 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego, mąkę ryżową, kakao, 3 łyżki ksylitolu i sodę oczyszczoną dokładnie zagnieć w dużej misce. Powstałą masą wylep dno tortownicy i wstaw na 8 minut do nagrzanego piekarnika.
  • smietanka 2. Przygotuj masę na sernik z masłem orzechowym: 0,5 kg twarogu, 0,25 kg jogurtu greckiego, 2 jajka i 5 łyżek ksylitolu zblenduj na gładką, kremową masę i wylej na podpieczony wcześniej spód ciasta. Ponownie wstaw sernik do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż włożony do ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy). Po upieczeniu ciasto wystudź i wstaw do lodówki.
  • maslo-orzechowe 3. Polewa na sernik z masłem orzechowym: 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego i jedną łyżkę ksylitolu rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na ostudzone ciasto. Przed podaniem wstaw sernik do lodówki na około 2-3 godziny.

Porady

Siostry Bukowskie, Martyna i Patrycja, to popularne promotorki zdrowego trybu życia opartego o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną. W swojej autorskiej książce „Słodko-zdrowe” zebrały ponad 80 przepisów, wśród których znajdują się dania bezglutenowe i wegańskie, a także zdrowsze wersje tradycyjnych dań świątecznych. Poza dietetycznymi przepisami, w książce znajdziemy także ogromną dawkę motywacji i praktycznych porad o tym, jak skutecznie zmienić swoje nawyki na zdrowsze.

Notka redakcyjna

Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?

Przepis sernik z masłem orzechowym w wersji fit nie zawiera cukru. W powyższym przepisie na sernik z masłem orzechowym zamiast niego wykorzystano ksylitol, ale możemy też użyć stewii lub erytrolu. Kakaowy spód przygotowujemy, mieszając kakao z ksylitolem, mąką ryżową, jajkiem, olejem kokosowym i odrobiną sody oczyszczonej, masą wypełniamy dno tortownicy i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aby spód się podpiekł. Masę serową na sernik z masłem orzechowym przygotowujemy bardzo podobnie do tradycyjnego sernika: twaróg, jogurt, jajka i ksylitol (bądź inny słodzik) blendujemy na gładką masę, którą wylewamy na podpieczony spód i ponownie umieszczamy w piekarniku na kolejne 30-40 minut. Aby zrobić orzechową polewę na sernik, wystarczy dwie łyżki masła orzechowego roztopić z olejem kokosowym i ksylitolem w kąpieli wodnej. Sernik z masłem orzechowym należy podawać po 2-3 godzinach schłodzenia.

Sernik z masłem orzechowym bez pieczenia

Aby przygotować sernik z masłem orzechowym bez pieczenia, zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Najłatwiejszym sposobem będzie spód z herbatników. 100 g pełnoziarnistych ciastek drobno rozkruszamy w misce, dodajemy 4 łyżki roztopionego masła i dokładnie mieszamy. W przepisie na sernik z masłem orzechowym bez pieczenia zwykłe masło dobrze będzie zastąpić masłem orzechowym dla podkreślenia orzechowego smaku. Z kolei aby masa serowa była zwięzła, należy do niej dodać roztopioną żelatynę (na 500g twarogu potrzebne będą 3 łyżki żelatyny). Polewę przygotowujemy tak samo, jak na pieczony sernik z masłem orzechowym.

Zobacz także: Fit przepisy na słodko - 4 profile na Instagramie, które warto śledzić

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy