Szarlotka z orzechami włoskimi posmakuje wszystkim fanom popularnych jabłeczników z kruszonką. Pomysłów na desery z jabłkami i orzechami w roli głównej jest wiele, bo te składniki po prostu świetnie do siebie pasują. W poniższym przepisie proponujemy smaczną i łatwą do wykonania wersję, czyli szarlotkę z orzechami na kruchym cieście.
iStock
(średnia 4.32 z 174 głosów)
Jabłka: myjemy je, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę masła (ok. 20 g). Wrzucamy jabłka, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Smażymy przez 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy: jeśli macie je w całości - wyjmujemy z łupin i mielimy w blenderze lub kroimy na drobne cząstki. Dzielimy na pół – jedną porcję orzechów włoskich dodamy do ciasta, a drugą do kruszonki.
Ciasto: 400 g mąki przesiewamy do miski, dodajemy 200 g zimnego masła i siekamy je nożem. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia, cukier puder i pół porcji rozdrobnionych orzechów. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut.
Kruszonka: przygotowujemy ją ze 100 g mąki, 100 g zimnego masła i 100 g białego cukru. Łączymy składniki i odstawiamy do schłodzenia do zamrażalnika na co najmniej 30 min.
Pieczenie spodu: gdy ciasto jest schłodzone, wykładamy je na przygotowaną blachę do pieczenia – tortownicę o średnicy 26 cm. Opuszkami palców formujemy placek, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Spód pieczemy przez 15 min.
Pieczenie szarlotki z orzechową kruszonką: zarumieniony spód ciasta wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy jabłka. Następnie wyjmujemy z zamrażalnika ciasto na kruszonkę. Rozcieramy je w palcach i przykrywamy wierzch jabłek. Na kruszonce rozsypujemy pozostałe orzechy włoskie. Wstawiamy do nadal gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez kolejne 40 min.
Szarlotka z orzechami włoskimi jest gotowa: po lekkim przestudzeniu podajemy ją na talerze.
Porady
- Do szarlotki z orzechami najlepiej użyć lekko kwaśnych jabłek – antonówek lub szarej renety.
- Ciasto można schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Jeśli po wyjęciu jest twarde, możecie pokroić je w plastry. W tej formie ułóżcie je na blasze i połączcie opuszkami palców w jeden placek.
- Do kruszonki i ciasta na spód, obok orzechów włoskich, można dodać także orzechy pekan, laskowe lub migdały.
- Lubicie bakalie? Szarlotka z orzechami wyjdzie jeszcze bardziej bakaliowa, gdy do jabłek wrzucicie garść rodzynek.
- Chcecie, żeby jabłka pozostały jasne? Od razu po pokrojeniu ich w kostkę, skropcie je sokiem z cytryny.
Karmel dodany do orzechów lub w postaci polewy do ciasta sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej apetyczny. Proponujemy kilka wersji:
Mielone orzechy włoskie lub laskowe możecie także dodać do jabłek. W tym przypadku rezygnujemy już z orzechów w cieście na spód i kruszonce. Aby ograniczyć ilość cukru, do jabłek można dodać miód.
Szarlotka z orzechami w wersji fit? To możliwe – mąkę pszenną można zastąpić mieszanką mąki owsianej i ryżowej, posiekanych orzechów oraz migdałów. Zamiast białego cukru dodajemy ksylitol. Z kolei w wersji wegańskiej masło zastępujemy olejem kokosowym.
Orzechy włoskie w 2021 roku zostały uznane przez badaczy z Harvardu za najzdrowszą odmianę orzechów. Zawierają bardzo dużo kalorii, bo aż 654 kcal w 100 g – to potężny zastrzyk energii, ale także cenne źródło witaminy E i antyoksydantów.
Energia z orzechów włoskich pochodzi ze zdrowych kwasów tłuszczowych, typu omega–3, które są łatwo przyswajalne. Co więcej, zawierają kwas alfa–linolenowy (ALA), który reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.
Orzechy włoskie są odpowiednie dla osób na diecie – chociaż zawierają dużą ilość kalorii, mają niski indeks glikemiczny, więc po ich zjedzeniu, dłużej nie czujemy głodu. Oczywiście, jak wszystko, należy je spożywać z umiarem.
Komentarze