Szarlotka z orzechową kruszonką

Łatwa, pyszna i chrupiąca szarlotka z orzechową kruszonką to kwintesencja późnego lata i jesieni. Jabłkowa masa z dodatkiem ananasów, orzechowa dekoracja i kruchy spód - to sprawdzone trio na coś słodkiego do kawy. Sok z ananasów dodaje zaskakującego smaku. Wypróbujcie przepis na szarlotkę z orzechową kruszonką! 

ciasto z jabłkamiszarlotka

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 171 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Szarlotka z orzechową kruszonką - przepis:
    Na ciasto: Wszystkie składniki siekamy z cukrem pudrem przez 15 minut dużym nożem. Potem szybko (najwyżej przez 1 minutę) zagniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni. Wylepiamy nim prostokątną blachę (wyłożoną wcześniej pergaminem). Podpiekamy 10–15 min w piekarniku rozgrzanym do temperaturze 220°C.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Odsączone z płynu ananasy kroimy na małe kawałki a syrop wlewamy do rondla. Wsypujemy 100 g cukru, dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotujemy przez 5 minut. Jabłka obrane i pokrojone w ósemki wrzucamy do syropu dodajemy wanilię z wydobytymi nasionami. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu – od czasu do czasu ostrożnie mieszając. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie może powstać marmolada! Zdejmujemy rondel z ognia mieszamy z ananasami.
  • platki-owsiane-fot.iStock-min (1)3.Na kruszonkę: Masło rozgrzewamy w rondelku. Wsypujemy płatki owsiane, rozkruszone herbatniki, orzechy i 100 g cukru. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Mieszamy z esencją waniliową odstawiamy do wystudzenia. Na podpieczony spód wysypujemy 1/3 kruszonki i równomiernie rozprowadzamy. Na tym rozkładamy masę jabłkową i posypujemy pozostałą kruszonką. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Szarlotka z orzechową kruszonką najlepiej smakuje po przestudzeniu.

Porady

Szarlotka to jeden z klasycznych wypieków, które lubimy przygotowywać jesienią i zimą.  Szarlotka z orzechową kruszonką złamie tradycyjne przepisy na ten wypiek. Aby uzyskać prostą dekorację wypieku wystarczy ciasto po wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Taka szarlotka z orzechową kruszonką może być upieczona w okrągłej formie ceramicznej, w prostokątnej blasze albo w tradycyjnej tortownicy. Warto od czasu do czasu zmieniać kształt ciasta, aby urozmaicić uroczysty podwieczorek. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy