Kotlety sojowe – przepis

Kotlety sojowe à la schabowe wyglądają apetycznie i świetnie smakują w tradycyjnym zestawie obiadowym. Można podać je z ziemniakami i surówką, a także jako dodatek do sałatki lub ryżu z warzywami. Warto przygotować ich więcej. Jest duża szansa, że na sojowe kotlety usmażone w złotej i chrupiącej panierce skuszą się nie tylko wegetarianie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety kotlety sojowe

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Kotlety sojowe – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie w bulionie: w dużym garnku podgrzewamy bulion warzywny, wrzucamy do niego kotlety sojowe i gotujemy przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je i odkładamy na talerz, aby przestygły. Delikatnie odciskamy nadmiar wody.

  • 2.

    Przyprawy: kotlety posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem, papryka i tymiankiem.

  • 3.

    Panierka: w trzech osobnych miskach przygotowujemy składniki na panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.

  • 4.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety sojowe smażymy z jednej i drugiej strony przez ok. 2–3 min. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

  • Do dużych kotletów à la schabowe potrzebne są kotlety sojowe big steak – dla 4 osób wystarczą 4 sztuki. W ten sam sposób można zrobić także więcej mniejszych kotletów sojowych (wtedy na 4 porcje potrzeba ok. 16 sztuk).
  • Panierkę można przygotować także z płatków kukurydzianych, otrębów pszennych, żytnich lub wiórków kokosowych. Dobrze smakuje z dodatkiem sezamu, pestek słonecznika lub mielonych orzechów.
  • Bulion warzywny najlepiej przygotować samodzielnie z włoszczyzny i aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, liść laurowy, ziele angielskie czy natka pietruszki. Domowy bulion można zawekować w słoikach lub zamrozić w specjalnych pojemnikach lub torebkach.
  • Przyprawy można dodać również do jajka – sól, pieprz, słodką lub ostrą paprykę i np. oregano lub zioła prowansalskie.
  • Aby kotlety sojowe były wegańskie, należy zrobić panierkę bez jajka. Można zastąpić je aquafabą, czyli wodą po gotowaniu ciecierzycy, lub zamiast tradycyjnej panierki przygotować ciasto naleśnikowe na mleku roślinnym.

Notka redakcyjna

Mielone kotlety sojowe w panierce

Aby kotlety sojowe miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, można zblendować je razem z przyprawami, a dopiero potem obtoczyć w panierce i usmażyć na złoty kolor. Poniżej proste wskazówki:

  • Kotlety lub granulat sojowy zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. Wyjmujemy, studzimy i odciskamy nadmiar wody.
  • Obieramy 2 ząbki czosnku i jedną małą cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę siekamy w kostkę.
  • Z papryczki chili wyjmujemy nasiona i kroimy ją na pasterki.
  • Przestudzone kotlety sojowe blendujemy z powyższymi składnikami – czosnkiem, cebulą i papryką. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, natkę pietruszki lub świeżą kolendrę.
  • Formujemy kotlety, obtaczamy je w panierce, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

Z czym podawać kotlety sojowe?

Kotlety sojowe można podać tak, jak mięsne:

Kotlety sojowe sprawdzą się także jako ciepła przekąska, maczana w sosie BBQ, słodko–kwaśnym, serowym lub aioli.

Inne potrawy z kotletów sojowych

  • Flaczki z kotletów sojowych – to gęsta i rozgrzewająca potrawa na bazie bulionu warzywnego. Kotlety sojowe po ugotowaniu kroimy w paski. Do flaczków dodajemy ulubione przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zagęszczamy mąką.
  • Sojowa sałatka gyros – przygotowujemy ją na wzór sałatki gyros z kurczakiem. Kotlety sojowe moczymy w gorącej wodzie (lub bulionie), odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawą do gyrosa i łyżką oleju. Odstawiamy na noc do lodówki, a następnego dnia robimy warstwową sałatkę zgodnie z podstawowym przepisem. Jeśli zależy nam na tym, aby w składnikach nie było produktów pochodzenia zwierzęcego, przygotowujemy wegański majonez z mleka sojowego.
  • Gulasz wegetariański – to pożywne danie pełne warzyw i przypraw. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i marchewkę. Dodajemy ugotowane i pokrojone na kawałki kotlety sojowe oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, sosem sojowy, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy