Kotlety sojowe à la schabowe wyglądają apetycznie i świetnie smakują w tradycyjnym zestawie obiadowym. Można podać je z ziemniakami i surówką, a także jako dodatek do sałatki lub ryżu z warzywami. Warto przygotować ich więcej. Jest duża szansa, że na sojowe kotlety usmażone w złotej i chrupiącej panierce skuszą się nie tylko wegetarianie.
iStock
(średnia 4.49 z 194 głosów)
Gotowanie w bulionie: w dużym garnku podgrzewamy bulion warzywny, wrzucamy do niego kotlety sojowe i gotujemy przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je i odkładamy na talerz, aby przestygły. Delikatnie odciskamy nadmiar wody.
Przyprawy: kotlety posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem, papryka i tymiankiem.
Panierka: w trzech osobnych miskach przygotowujemy składniki na panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety sojowe smażymy z jednej i drugiej strony przez ok. 2–3 min. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Porady
- Do dużych kotletów à la schabowe potrzebne są kotlety sojowe big steak – dla 4 osób wystarczą 4 sztuki. W ten sam sposób można zrobić także więcej mniejszych kotletów sojowych (wtedy na 4 porcje potrzeba ok. 16 sztuk).
- Panierkę można przygotować także z płatków kukurydzianych, otrębów pszennych, żytnich lub wiórków kokosowych. Dobrze smakuje z dodatkiem sezamu, pestek słonecznika lub mielonych orzechów.
- Bulion warzywny najlepiej przygotować samodzielnie z włoszczyzny i aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, liść laurowy, ziele angielskie czy natka pietruszki. Domowy bulion można zawekować w słoikach lub zamrozić w specjalnych pojemnikach lub torebkach.
- Przyprawy można dodać również do jajka – sól, pieprz, słodką lub ostrą paprykę i np. oregano lub zioła prowansalskie.
- Aby kotlety sojowe były wegańskie, należy zrobić panierkę bez jajka. Można zastąpić je aquafabą, czyli wodą po gotowaniu ciecierzycy, lub zamiast tradycyjnej panierki przygotować ciasto naleśnikowe na mleku roślinnym.
Aby kotlety sojowe miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, można zblendować je razem z przyprawami, a dopiero potem obtoczyć w panierce i usmażyć na złoty kolor. Poniżej proste wskazówki:
Kotlety sojowe można podać tak, jak mięsne:
Kotlety sojowe sprawdzą się także jako ciepła przekąska, maczana w sosie BBQ, słodko–kwaśnym, serowym lub aioli.
Komentarze