Gulasz wegetariański to bezmięsna wersja kultowego węgierskiego dania. W roślinnym wydaniu, składa się on z warzyw i kotletów sojowych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a składniki możemy modyfikować według sezonowości i aktualnej zawartości lodówki. Zobaczcie, jak zrobić pyszny bezmięsny gulasz, który zachwyci nie tylko wegetarian!
istock
(średnia 4.49 z 171 głosów)
Kotlety sojowe moczymy w gorącym bulionie warzywnym przez około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy wszystkie warzywa. Marchew w dość grube plasterki, papryki w sporą kostkę, pieczarki w plasterki, cebulkę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pieczarki z cebulą i czosnkiem. Następnie dorzucamy marchew oraz paprykę i jeszcze chwile wszystko razem podsmażamy. Kotlety sojowe wyjmujemy z bulionu (nie wylewamy go!) i kroimy je na mniejsze kawałki. Do smażących się warzyw dodajemy pokrojone kotlety sojowe wraz z bulionem, w którym się moczyły oraz koncentratem pomidorowym. Wszystko mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, wędzoną papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 10-15 minut, do momentu, aż marchew zmięknie. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki.
Porady
- Aby gulasz wegetariański był bardziej sycący, pod koniec gotowania można dosypać do niego ulubioną kaszę i wszystko dusić jeszcze przez kilkanaście minut.
- Gulasz sojowy z pieczarkami świetnie smakuje kolejnego dnia, więc można przygotować go w większym garnku od razu na kilka dni.
- Jak zagęścić gulasz sojowy z warzywami? Wystarczy długo gotować go na małym ogniu, aż nieco odparuje i naturalnie zgęstnieje. Jeśli jednak nie mamy czasu, można dolać do gotującej się potrawy odrobinę wody zmieszanej z mąką lub przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki.
- Taki gulasz z kotletów sojowych i pieczarek świetnie sprawdzi się jako zdrowy i sycący lunch na wynos do pracy.
Prosty gulasz wegetariański można zrobić szybko, tanio i z tego, co akurat mamy w lodówce. Bazą do każdej takiej potrawy są oczywiście warzywa w aromatycznym sosie. W zależności od sezonu, można użyć do tego cukinii, grzybów, kapusty, brokułów, kalafiora, fasolki szparagowej, papryki czy marchewki. Do tego przyda się passata pomidorowa lub pomidory z puszki, które stworzą gęsty sos.
Kolejnym ważnym punktem każdego wegetariańskiego gulaszu jest jakieś źródło białka, czyli tofu, soja czy seitan. Bogatym jego źródłem są również popularne i łatwo dostępne strączki- zarówno świeże, suszone, jak i te konserwowe, zamknięte w puszkach. To niezwykle ważne, aby dieta wegetariańska była bogata w proteiny, pochodzenia roślinnego, a żeby uzupełnić ten składnik, wystarczy przygotować gulasz z soczewicą, ciecierzycą, grochem, soją czy fasolą.
Do tego wystarczą już tylko ulubione przyprawy i świeże lub suszone zioła. Doskonale sprawdzi się tu wędzona papryka, suszone płatki chilli, kurkuma czy curry. Z kolei ze świeżych ziół, z pewnością przyda się bazylia oraz natka pietruszki. Fantastycznymi składnikami, które dodadzą całości aromatu, są też grzyby, sos sojowy, płatki drożdżowe i orzechy, czyli bogate źródła umami.
Taki gulasz wegetariański z kotletami sojowymi sam w sobie jest już treściwy i sycący, ale możemy podać go w towarzystwie kaszy, ryżu czy makaronu. Na szybko można zaserwować go po prostu ze świeżym pieczywem lub chrupiącą grzanką. My jednak najbardziej lubimy klasykę, czyli gulasz wegetariański z ziemniakami. Taki klasyczny polski obiad z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom, ale także mięsożercom.
Gulasz wegetariański z pieczarkami to tylko jeden z wielu przepisów na potrawki bez mięsa. Takie roślinne danie można przygotować na przeróżne sposoby, używając innych warzyw, sosów i dodatków białkowych. Najpopularniejszą wegetariańską potrawką warzywną jest oczywiście leczo, ale warto też przetestować przepisy na teksańskie chilli sin carne oraz francuski ratatouille.
Komentarze