Kotlety Pożarskiego

Przygotowanie: 25 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 6 porcji

kotletydania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 205 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kury
  • 2 czerstwe bułki
  • pół szklanki mleka
  • 8 łyżek masła
  • jajko
  • żółtko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Mięso kury posiekać bardzo drobno tasakiem lub dwukrotnie zemleć w maszynce. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, trzema łyżkami masła, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
  • ■ Formować podłużne kotleciki o grubości do 3–4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na sklarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na maleńkim ogniu przez kilka minut.
  • ■ Najlepiej podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym purée lub fasolką szparagową polaną stopionym masłem.
  • Inne warianty
  • Kotleciki z kostką
  • W czasie formowania kotlecików wystarczy włożyć w mięso grubszą kostkę ze skrzydełka kurczaka. Umożliwi to wygodne jedzenie kotleta palcami.
  • Różne dodatki
  • Do masy mięsnej można dodać drobno posiekane, przesmażone na maśle pieczarki lub inne grzyby. Można też wymieszać mięso z posiekaną natką pietruszki. Zamiast pieprzem można przyprawić kotlety imbirem i przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy