REKLAMA

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie to klasyk polskiej kuchni. Pyszne, proste i bardzo smaczne. Kotlety pożarskie przygotowujemy z mielonego mięsa z kurczaka. Przepis na tę wersję pochodzi z książki Anety i Jaśka Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich". Skąd pochodzi nazwa tego dania? Jak zrobić kotlety pożarskie? Z czym najlepiej je podawać? Na te oraz inne pytania odpowiadamy w dalszej części tekstu. Zapraszamy!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety dania z kurczaka

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 205 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Surowe mięso z kurczaka 1.

    Czosnek przeciskamy przez praskę. Bułki namaczamy w mleku lub wodzie. Żółtka ucieramy z masłem, białka ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy wszystkie składniki na kotlety (poza białkami), pamiętając, aby odcisnąć bułki z mleka lub wody. Wyrabiamy masę na kotlety 2-3 minuty. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodajemy nieco bułki tartej. Do masy należy delikatnie wmieszać ubite białka. Wyrabiamy w dłoniach kotlety (będzie łatwiej, jeśli zwilżymy dłonie wodą lub olejem). Następnie obtaczamy w bułce tartej.

  • Kotlety pożarskiego 2.

    Kotlety smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z obu stron. Na wszelki wypadek warto wstawić je na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.  Serwujemy kotlety klasycznie z ziemniakami i surówką lub jako „polski burger” – przekrawamy kajzerkę, podgrzewamy ją na patelni, układamy sałatę, ciepłego kotleta i pomidora. Opcjonalnie można dodać trochę majonezu.

Kalorie: 280

Porady

  • Ciekawą opcją jest panierka do kotletów pożarskich w formie mini grzanek. Można je kupić wcześniej w sklepie lub zrobić samemu. Wystarczy bułkę lub chleb bardzo drobno pokroić i uprażyć na patelni. Taka panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie się komponuje z miękkim i soczystym środkiem kotletów.
  • Zdecydowanie bardziej aromatyczne i dużo lepsze w smaku będą kotlety pożarskiego smażone na smalcu, aniżeli na oleju roślinnym. Jest to prawda przekazywana z pokolenia na pokolenia, dlatego warto jej zaufać.
  • Warto do mięsnego farszu z kurczaka dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne i wpłynie to na wygląd wizualny dania. Kotlet z jasnym wnętrzem z zielonymi elementami wygląda ciekawie i dodaje kolorytu.
  • Jeżeli kupujemy już zmielone, gotowe mięso należy to robić w sprawdzonym miejscu lub dokładnie je obejrzeć przed zakupem. Bardzo ważne aby było naprawdę chude. Natomiast jeżeli będziemy je przygotowywać samemu z piersi to warto zrobić to starannie i pozbyć się każdej żyłki.
  • Dobrą metodą na to, aby mięso stało się jeszcze bardziej delikatne jest moczenie go w mleku. Wystarczy godzina takiej kąpieli przed smażeniem, a mięso naprawdę jest wyśmienite i miękkie.

 

Notka redakcyjna

Kotlety pożarskie - przepis

Ta forma kotletów nie jest jedną z najbardziej popularnych w Polsce, natomiast jeżeli ktoś spędza nieco więcej czasu w kuchni i lubi urozmaicać swoje kulinaria to prawdopodobnie już próbował kotletów po pożarsku. Przepis pochodzi z Rosji z początku XIX wieku. Legenda głosi, że Mikołaj I Romanow cesarz Imperium Rosyjskiego jadł takie kotlety w karczmie, w której się zatrzymał. Karczmarz o nazwisku Pożarski je przygotowywał stąd ich nazwa. Kotlety pożarskiego pojawiły się w Polsce w drugiej połowie XIX wieku, natomiast tamtejsze przepisy mówiły o nieco innej formie kotletów po pożarsku niż te obecne. Wtedy przygotowywano je z mięsa kurzego i cielęcego. Formowano je na kształt kurzego udka i wkładano w środek kostkę. W jeszcze innych przepisach kotlety pożarskie była to pierś z kurczaka faszerowana mięsem z wątróbki lub cielęcym.   

 

Kotlety pożarskie - jak zrobić?

Kto kiedykolwiek robił kotlety mielone nie powinien mieć problemu z przygotowaniem kotletów pożarskiego. Kto będzie wykonywał to danie pierwszy raz również nie powinien się obawiać. Są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy trzymać się wytycznych z przepisu i wszystko pójdzie jak po maśle. Co więcej jest to fajny pomysł na obiad dla znajomych lub rodziców. Odmienna forma kotletów mielonych na pewno pozytywnie ich zaskoczy. Dla jeszcze większego urozmaicenia śmiało można zastąpić mięso z kurczaka mięsem z indyka. Co wyróżnia danie to głównie jego delikatny i chudy, mięsny środek otoczony chrupiącą panierką, dlatego szczegóły podczas przygotowywania kotletów pożarskich są bardzo istotne.

 

Jeżeli chodzi o formę podawania kotletów po pożarsku to nie ma ich szczególnie dużo. W zasadzie dwie. Można to zrobić klasycznie w wersji polskiego, domowego obiadu z ziemniakami i mizerią. Można także użyć kotleta do burgerów. Tutaj już możliwości w kwestii dodatków jest więcej, ale nie polecamy dużej ilości sosu. Dobrze wykonany kotlet pożarskiego jest wystarczająco soczysty i szkoda byłoby zabić jego smak nadmiarem sosu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy