Wegański majonez sojowy (sojonez)

Przepis na majonez wegański sojowy jest bardzo prosty. Majonez wegański to zamiennik, który nie zawiera w składzie jajek. Majonez wegański to idealny dodatek do sałatek np.: do tradycyjnej sałatki jarzynowej oraz wegańskich potraw inspirowanych polską kuchnią.

Sosymajonez

Czas przygotowania:
10 min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • oleje-roslinne-tluszcze1.Mleko (napój sojowy) należy zmiksować w blenderze przez kilka minut aż się spieni. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz i kurkumę oraz musztardę. Masę na majonez wegański należy ponownie zmiksować. Następnie cały czas miksując trzeba dodać olej bardzo powoli cienką strużką. Gdy majonez wegański zacznie gęstnieć, należy go miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Majonez wegański jest gotowy do spożycia.

Porady

Majonez wegański zawiera w przepisie:

  • 1 szklankę mleka sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczyptę soli i pieprzu
  • opcjonalnie szczyptę kurkumy 
  • 1/2-3/4 szklanki oleju rzepakowego

 

Notka redakcyjna

Majonez wegański – jak zrobić majonez wegański?

Majonez wegański najczęściej powstaje z napoju sojowego. Wtedy jest określany sojonezem. Podczas przygotowywania majonezu wegańskiego, należy zwracać uwagę, aby korzystać z niesłodzonego napoju sojowego. Warto wiedzieć, że pomimo wykonania majonezu wegańskiego z produktów pochodzenia roślinnego nadal jest on wysoko kaloryczny. W dużej mierze przez użycie sporej ilości oleju. Sekretnym składnikiem, który nadaje smaku zbliżonego do jajek jest użycie specjalnej soli. Często używa się soli wędzonej lub soli kala namak, która ma wyrazisty smak. Kolejnym tajemniczym składnikiem są płatki drożdżowe. Posiadają one bogactwo smaku umami, które nadają daniom intensywny smak. Wielu osobom kojarzy się z mięsnym, tłustym smakiem. Wszystkie składniki na majonez wegański powinny być dokładnie ubite. W szczególności pomaga w tym blender. Jednak majonez wegański można ubić bez takich akcesoriów. Wystarczy tradycyjna trzepaczka, ale z nią będzie to zdecydowanie bardziej męczące i czasochłonne.

Majonez wegański będzie najsmaczniejszy, gdy doprawimy go odrobiną ostrej musztardy oraz sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Warto też wzbogacać przepis podstawowy o ulubione zioła: tymianek, estragon, bazylię, kolendrę, zgniecione ząbki czosnku albo posiekaną ostrą papryczkę chilli.

Majonez wegański – majonez wegański z ciecierzycy

Majonez wegański nie będzie wykonany tylko na bazie napoju sojowego. Doskonałą alternatywą będzie aquafaba. Płyn z ciecierzycy, który zostaje po gotowaniu i odparowaniu w garnku. Szybciej przygotujecie wegański majonez z aquafaby przelanej z puszkowanej ciecierzycy. Aby przygotować majonez wegański należy w wysokim naczyniu umieścić zalewę z puszki ciecierzycy, doprawić dwiema łyżeczkami soku z cytryny lub łyżką octu jabłkowego, opcjonalnie można dodać ostrej w smaku musztardy np.: diżońskiej, wybranej soli i szczyptę cukru. Następnie blenderem ręcznym z umieszczoną trzepaczką należy miksować na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż majonez wegański zgęstnieje. Wtedy należy podobnie jak w przypadku majonezu wegańskiego sojowego wlewać półtora szklanki oleju. Majonez wegański jest gotowy. Należy go przechowywać w lodówce i używać do sałatek lub kanapek jak tradycyjny majonez. Majonez wegański z ciecierzycy może być doprawiany ziołami i przyprawami w podobny sposób jak majonez na bazie napoju sojowego.

Majonez wegański może posiadać różne rodzaje kolorystyczne. Z dodatkiem sproszkowanej herbaty matcha będzie zielony, żółty – ze szczyptą kurkumy lub curry, pomarańczowo-różowy– dzięki dodatkowi sproszkowanej papryki. Czerwona barwa to zasługa sproszkowanych suszonych pomidorów. Wariantów smakowych i kolorystycznych jest co nie miara. Różne kolory mogą szczególnie spodobać się dzieciom oraz stanowić ozdobę wielkanocnego stołu.

Majonez wegański - przepis na sałatkę jarzynową

Wykorzystując majonez wegański można przygotować świetną sałatkę jarzynową. Należy użyć tradycyjne składniki takie jak marchewki, pietruszka, ziemniaki, średni seler korzeniowy, słodko-kwaśne jabłko, białą częścią puszka groszku konserwowego, szczypta soli i pieprzu oraz ogórki kiszone. Wyszorowane warzywa (ze skórką) trzeba włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą (tylko tyle, żeby były zakryte) i gotować, aż będą miękkie. Następnie należy odcedzić, ostudzić, obrać i wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Całość należy wrzucić do dużej, głębokiej miski. Następnie jabłka trzeba obrać, pokroić w kostkę oraz dorzucić do miski z warzywami. Kolejnym krokiem jest dodanie osączonego z zalewy groszku, przyprawienie sałatki jarzynowej solą i pieprzem. Na koniec powinno się sałatkę jarzynową wymieszać z majonezem wegańskim, a następnie schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy