Wegański majonez sojowy (sojonez)

Przepis na wegański majonez sojowy jest bardzo prosty. Ten wegański zamiennik to idealny dodatek do sałatek oraz wegańskich potraw inspirowanych polską kuchnią.

Ocena:

(średnia 4.48 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego
    1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz
    szczypta kurkumy (opcjonalnie)
    1/2-3/4 szklanki oleju rzepakowego
     

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Mleko miksujemy w blenderze przez kilka minut, aż się spieni. Następnie dodajemy przyprawy, musztardę i ponownie wszystko miksujemy. Wciąż miksując dodajemy bardzo powoli, cienką strużką olej. Gdy majonez zacznie gęstnieć, miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

    Na filmie przedstawiamy nieco inny przepis na wegański majonez.

     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy