Koreczki wegetariańskie to przystawka, którą pokochają osoby na diecie bezmięsnej i nie tylko! Taki zdrowy i pyszny poczęstunek przypadnie do gustu wszystkim gościom, a do tego jest łatwy w przygotowaniu, więc warto od razu przygotować większą porcję. Zobaczcie, jak zrobić te kolorowe koreczki z mozzarelli, oliwek i suszonych pomidorów!
istock
(średnia 4.49 z 156 głosów)
Odcedzamy z zalewy oliwki, suszone pomidory i kuleczki mini mozzarelli. Wszystko nabijamy na wykałaczki (w kolejności: oliwka, mozzarella, suszony pomidor) aż do wyczerpania składników.
Porady
- Aby koreczki wegetariańskie były bardziej sycące i miały większą ilość białka, dodajmy do nich ser, rybę lub ugotowane jajko. W wersji wegańskiej może to być tofu bądź seitan.
- Takie koreczki warzywne warto podać z pysznym sosem do maczania. Sprawdzi się tu na przykład sos serowy, czosnkowy, koperkowy lub tysiąca wysp.
- Świetnym dodatkiem, które dodadzą koreczkom słodyczy, są świeże owoce. Warto dodać pokrojonego w kostkę melona, mango czy truskawki.
- Koreczki na imprezę można zrobić zarówno ze świeżych, pieczonych, jak i grillowanych warzyw. Wystarczy pokroić warzywa, lekko skropić je oliwą i wstawić do piekarnika na kikanaście minut.
Koreczki bez mięsa można przygotować na wiele różnych sposobów. Warto wykorzystać składniki o kontrastujących kolorach i różnorodnych fakturach, aby koreczki były ciekawsze dla oka i miały zaskakującą konsystencję. Co dodać do koreczków? Podstawą każdego przepisu są warzywa, sery, owoce morza, ryby, pieczywo i dodatki, ale kombinacji smakowych jest mnóstwo. Szczególnie pyszne wege koreczki wyczarujemy na bazie wędzonego łososia i smażonych lub grillowanych krewetek. Do tego warto dobrać ulubiony ser, na przykład fetę, cheddar czy mozzarellę. Dobrym dodatkiem są też wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła, którymi możemy posmarować chleb czy pumpernikiel. Sprawdzi się tu guacamole, hummus, tapenada z oliwek czy pasta z groszku.
Koreczki na imprezę, nawet zrobione z najprostszych składników mogą dać wyjątkowy efekt! Wystarczy nieco fantazji podczas dekoracji, aby stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Aby zrobić pyszną i efektowną mini kanapeczkę wystarczy ozdobić ją plasterkami ogórka lub zgrillowanymi płatami cukinii. Takie długie wstęgi przeplatamy przez wykałaczkę, aby stworzyły żagiel.
Innym pysznym i estetycznym pomysłem na małe szaszłyczki są ruloniki zwinięte z plasterków sera żółtego. Należy posmarować plaster sera dowolnie wybranym farszem, a następnie zrolować z niego rurkę i spiąć ją wykałaczką.
Kolejna propozycja niebanalnych koreczków to uformowanie kulki z farszu twarogowego, a następnie obtoczenie jej w zmielonych orzechach, posiekanych ziołach lub nasionach sezamu. Taką kuleczkę wbijamy na wykałaczkę i dekorujemy świeżym listkiem bazylii.
Koreczki na sylwestra, urodziny czy inną imprezę warto podać w efektowny sposób. My polecamy wbić gotowe koreczki w świeżego ananasa (zostawiamy go nieobranego, razem z liśćmi). Taka forma podania z pewnością zachwyci wszystkich gości, a zajmuje dosłownie kilka minut. Inną ciekawą formą podania jest przekrojenie na pół arbuza i naszpikowanie powstałej półkuli koreczkami.
Komentarze