REKLAMA

Wegetariańskie sajgonki

Sajgonki to azjatycka przystawka, szczególnie popularna w Chinach i Wietnamie. Zwykle są bezglutenowe, a w wersji pieczonej bardzo zdrowe!

dodany przez: marlenas

sajgonki

Ocena:

(średnia 4.44 z 147 głosów)


Składniki:

  • 150 g tempehu
    1 mała cukinia
    1 czerwona cebula
    1 marchewka
    czerwona papryka
    100 g pieczarek
    1/2 papryczki chili
    50 g makaronu ryżowego z tapioką (może być ryżowy)
    2 łyżki sezamu
    sos sojowy
    opakowanie papieru ryżowego
    łyżeczka syropu z agawy/ brązowego cukru
    olej (najlepiej z pestek winogron)

Rodzaj diety:

Kroki przygotowania:

  • To popularne azjatyckie danie, szczególnie w Chinach i Wietnamie. W zależności od regionu, przygotowuje się je inaczej. Zwykle są smażone na głębokim oleju, ale można je również upiec - będą równie dobre, a mniej tłuste.

    Sajgonki to nic innego jak usmażone, słynne spring rollsy. Zwykle z nadzieniem warzywno-makaronowym, świetnie sprawdzą się jako składnik lunchboxa lub przystawka. Najlepiej smakują podane z sosem sojowym lub słodko-kwaśnym.

    Wykonanie

    Do miseczki wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, dolewamy syrop z agawy lub cukier i mieszamy. Tempeh kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy go na talerzu i zalewamy marynatą. Ostawiamy. Wszystkie warzywa oraz grzyby drobno kroimy. Można użyć szatkownicy. Makaron zalewamy wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy wszystkie pokrojone składniki oraz sezam. Miękki makaron kroimy na mniejsze części i dorzucamy do warzyw. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy łyżką sosu sojowego. Farsz przekładamy do miski. Myjemy patelnię i na rozgrzanym oleju smażymy plastry tempehu. Po usmażeniu kroimy tempeh w słupki. Arkusz papieru ryżowego wkładamy do ciepłej wody na 10 sekund, przekładamy go na deskę i po chwili układamy przygotowane składniki. Zawijamy sajgonki w rulon do połowy, następnie zakładamy boki do środka i zwijamy do końca w rulon. . Smażymy z każdej strony na głębokim oleju. Warto pozbyć się nadmiaru tłuszczu układając usmażone sajgonki na ręczniku papierowym, a dopiero potem na talerzu.

    Przepis: Marzena Czapiewska

     

Porady

Zobacz też: sajgonki warzywne z bratkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy