Wegetariańskie sajgonki

Ocena:

4.4 (151)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Warzywne sajgonki to azjatycka przystawka, szczególnie popularna w Chinach i Wietnamie. Zwykle są bezglutenowe, bo na bazie papieru ryżowego. Poniższy przepis to wegetariańskie sajgonki z dodatkiem tempehu. Zobacz, jak zrobić sajgonki warzywne. 

Składniki:

  • papier ryżowy  8 szt.

  • tempeh  180 g

  • cukinia  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • papryka chili  0.5 szt.

  • pieczarki  100 g

  • makaron ryżowy  50 g

  • sezam  20 g

  • sos sojowy  30 ml

  • olej  200 ml

  • syrop z agawy  5 ml

Wegetariańskie sajgonki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata do tempehu: Do miseczki wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, dolewamy syrop z agawy lub cukier i mieszamy. Tempeh kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy go na talerzu i zalewamy marynatą. Ostawiamy.

  • Krok 2:

    Makaron i warzywa: Wszystkie warzywa oraz grzyby drobno kroimy. Można użyć szatkownicy. Makaron zalewamy wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy wszystkie pokrojone składniki oraz sezam. Miękki makaron kroimy na mniejsze części i dorzucamy do warzyw. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy łyżką sosu sojowego. Farsz przekładamy do miski.

  • Krok 3:

    Przygotowanie tempehu: Myjemy patelnię i na rozgrzanym oleju smażymy plastry tempehu. Po usmażeniu kroimy tempeh w słupki.

  • Krok 4:

    Składanie i smażenie sajgonek: Arkusz papieru ryżowego wkładamy do ciepłej wody na 10 sekund, przekładamy go na deskę i po chwili układamy przygotowane składniki. Zawijamy sajgonki w rulon do połowy, następnie zakładamy boki do środka i zwijamy do końca w rulon. Smażymy z każdej strony na głębokim oleju. Warto pozbyć się nadmiaru tłuszczu układając usmażone wegetariańskie sajgonki na ręczniku papierowym, a dopiero potem na talerzu.

Porady

  • Sajgonki popularne azjatyckie danie, szczególnie w Chinach i Wietnamie. W zależności od regionu, przygotowuje się je inaczej. Zwykle są smażone na głębokim oleju, ale można je również upiec - będą równie dobre, a mniej tłuste.
  • Sajgonki to nic innego jak usmażone, słynne spring rollsy. Zwykle z nadzieniem warzywno-makaronowym, świetnie sprawdzą się jako składnik lunchboxa lub przystawka. Najlepiej smakują podane z sosem sojowym lub domowym sosem słodko-kwaśnym.
  • Do sajgonek wegetariańskich możesz użyć innych niż w przepisie składników. Idealnym dodatkiem do sajgonek będą np. brązowe pieczarki, które smakiem przypominają grzyby leśne. 
  • Papier ryżowy to niezbędny produkt do przygotowania znanych na całym świecie sajgonek. Papier powstaje z mąki ryżowej i służy do zawijania farszu. Przed nałożeniem farszu należy delikatnie zwilżyć papier, tak aby stał się elastyczny. Najlepsza do moczenia ryżowego papieru jest mieszanka wody z octem w proporcji 100 ml wody i 25 ml octu lub wody z cukrem w proporcji 100 ml wody i 50 g cukru. Na rynku można kupić papier ryżowy okrągły i kwadratowy – jeden i drugi sprawdzi się do przygotowania sajgonek. 
  • Aby sajgonki były smaczne, musisz zadbać o kilka elementów. Po pierwsze sięgnij po produkty dobrej jakości. Po drugie odpowiednio nawilż papier ryżowy. Po trzecie zadbaj o odpowiednią temperaturę oleju. Zbyt słabo nagrzany tłuszcz wsiąknie w sajgonki, zbyt gorący spali je. Jak uzyskać dobrą temperaturę oleju? Włóż do rondla drewnianą pałeczkę lub patyczek do szaszłyków, gdy na jego końcu zobaczysz małe pęcherzyki, olej będzie miał odpowiednią temperaturę do smażenia sajgonek. 
  • Jeśli nie masz wprawy w smażeniu sajgonek, nalej do rondelka tak dużo oleju, aby zakryły sajgonkę. Pamiętaj, że papier ryżowy po namoczeniu robi się kleisty, wiec jeśli wlejesz zbyt mało oleju, sajgonka przywrze do dna rondelka. 
  • Smaż sajgonki warzywne stopniowo, po włożeniu jednego odczekaj kilka sekund i włóż kolejnego. Unikniesz sklejenia sajgonek a w efekcie rozerwania papieru ryżowego. Przewracaj sajgonki w czasie smażenia tak, aby równomiernie się usmażyły. 
  • Sajgonki mogą stanowić osobne danie lub być dodatkiem do sałaty, ryżu. Sajgonki warzywne podaje się z sosem na bazie sosu sojowego lub czystym sosem sojowym. 
  • Sajgonki wywodzą się z Chin, często nazywane są krokietami wiosennymi, a także naleśnikami. Dziś sajgonki to popularne danie uliczne. Sajgonki różnią się w zależności od miejsca ich przygotowywania. Papier ryżowy najczęściej używany jest w Wietnamie. Sajgonki powinno się jeść pałeczkami. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne