REKLAMA

Ananas - przepisy

96 przepisów

iStock-1163483174

Ananas to tropikalny owoc, który wykorzystujemy w kuchni zarówno w postaci świeżej, jak i konserwowej. Za sprawą słodko-kwaśnego smaku sprawdza się nie tylko w deserach, ale także w sałatkach i daniach mięsnych.

Ananas: wartości odżywcze

Ananas to pożądany składnik zdrowej diety. Świeży owoc w 100 g zawiera jedynie 55 kalorii, a przy tym jest źródłem witamin i cennych pierwiastków. Znajdziemy w nim wspomagającą odporność witaminę C, chroniącą wzrok witaminę A oraz witaminę B1, która reguluje działanie układu nerwowego.

Ananas wykazuje właściwości korzystne dla żołądka dzięki bromelainie - roślinnemu enzymowi, który rozkłada białka, a tym samym ułatwia trawienie. Bromelaina przyspiesza przemianę materii i usuwa toksyny z organizmu, co jest szczególnie korzystne dla osób odchudzających się.

Za sprawą wysokiej zawartości miedzi i żelaza owoc ten pomaga także przeciwdziałać osteoporozie. Ananas to również skarbnica błonnika, który poprawia pracę jelit i zapewnia dłuższe uczucie sytości.

Dla zdrowia najlepiej jeść świeże ananasy. Owoce w puszce to co prawda szybsza i łatwiej dostępna opcja, lecz zanurzone są w słodkim syropie, który zawiera sporą dawkę cukru.

Do czego pasuje ananas?

Ananas to jeden z tych owoców, które świetnie smakują zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. W pierwszej wersji możemy dodać go do smoothie z sezonowych owoców lub stworzyć pina coladę - koktajl z ananasa i mleka kokosowego.

Owoc sprawdzi się też w wypiekach. Szczególnie dobrze współgra z bitą śmietaną, biszkoptem i wiórkami kokosowymi. Pamiętajmy, że ciasto z ananasem nie powinno zawierać galaretki, ponieważ enzym zawarty w owocu nie pozwoli jej się ściąć.

Na bazie ananasa w wytrawnej odsłonie możemy przygotować sos słodko-kwaśny rodem z kuchni azjatyckiej. Owoc ten świetnie pasuje również do mięs - szczególnie drobiu oraz ryb. Popularne połączenie, jakim jest kurczak z ananasem, warto wzbogacić odrobiną szpinaku. Drób z powodzeniem zastąpić można tuńczykiem lub serem pleśniowym.

Owoc sprawdza się też jako składnik sałatek. Godna polecenia jest zwłaszcza sałatka z ananasem i selerem, do której dołączyć możemy także szynkę lub drób.

Jak obrać ananas?

Ananas jadalny to roślina wywodząca się z Brazylii, którą obecnie uprawia się w wielu krajach tropikalnych. Jego charakterystyczną cechą jest twarda i gruba skóra, która często sprawia problemy przy obieraniu. Jest ona skutkiem tego, jak rośnie ananas.

Owoc ten dojrzewa na krzewach osiągających maksymalnie 1,5 m wysokości. Owocostan powstaje ze zrośniętych ze sobą kilkuset kwiatów, które otoczone są twardą warstwą ochronną, czyli zdrewniałą skórką.

Jak pokroić ananasa? Będziemy potrzebować do tego długiego, ostrego noża i deski do krojenia. Najpierw odcinamy zielony pióropusz liści, a następnie spodnią część owocu. Później stawiamy ananasa na desce i pionowymi pociągnięciami od góry do dołu odcinamy skórkę. Ostatni krok to przecięcie owocu na ćwiartki i usunięcie ze środka twardego rdzenia.

Przepisy z ananasem

Ananasa docenią zwłaszcza osoby, które cenią wszechstronność w kuchni. Na bazie tego owocu przygotujemy zarówno proste posiłki, jak i efektowne dania z wielu składników.

Colesław z ananasem, wiórkami kokosowymi i kolendrą odznacza się orzeźwiającym smakiem i szczególnie pasuje do kurczaka oraz dań z grilla. Sałatka z kalafiorem, ananasem i jajkami to kolejna owocowo-warzywna propozycja, która jest jednak bardziej sycąca, dlatego możemy podać ją także jako danie główne.

Pizza z camembertem i ananasem nawiązuje do pizzy hawajskiej, lecz za sprawą sera pleśniowego zyskuje subtelną, ostrą nutę. Wielbicielom pikantnych smaków do gustu przypadnie również gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa .

Smoothie bowl pina colada to orzeźwiający i zdrowy deser, który wyróżnia się tropikalnym aromatem. Przybranie z różnorodnych owoców zapewni mu efektowny wygląd. Przepis ten bazuje na mleku kokosowym, dlatego idealnie wpisuje się w kuchnię wegańską.