Ananas - przepisy

816 przepisów

Ananas to tropikalny owoc, który wykorzystujemy w kuchni zarówno w postaci świeżej, jak i konserwowej. Za sprawą słodko-kwaśnego smaku sprawdza się nie tylko w deserach, ale także w sałatkach i daniach mięsnych.

Przepisy z ananasem

Ananas: wartości odżywcze

Ananas to pożądany składnik zdrowej diety. Świeży owoc w 100 g zawiera jedynie 55 kalorii, a przy tym jest źródłem witamin i cennych pierwiastków. Znajdziemy w nim wspomagającą odporność witaminę C, chroniącą wzrok witaminę A oraz witaminę B1, która reguluje działanie układu nerwowego.

Ananas wykazuje właściwości korzystne dla żołądka dzięki bromelainie - roślinnemu enzymowi, który rozkłada białka, a tym samym ułatwia trawienie. Bromelaina przyspiesza przemianę materii i usuwa toksyny z organizmu, co jest szczególnie korzystne dla osób odchudzających się.

Za sprawą wysokiej zawartości miedzi i żelaza owoc ten pomaga także przeciwdziałać osteoporozie. Ananas to również skarbnica błonnika, który poprawia pracę jelit i zapewnia dłuższe uczucie sytości.

Dla zdrowia najlepiej jeść świeże ananasy. Owoce w puszce to co prawda szybsza i łatwiej dostępna opcja, lecz zanurzone są w słodkim syropie, który zawiera sporą dawkę cukru.

Do czego pasuje ananas?

Ananas to jeden z tych owoców, które świetnie smakują zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. W pierwszej wersji możemy dodać go do smoothie z sezonowych owoców lub stworzyć pina coladę - koktajl z ananasa i mleka kokosowego.

Owoc sprawdzi się też w wypiekach. Szczególnie dobrze współgra z bitą śmietaną, biszkoptem i wiórkami kokosowymi. Pamiętajmy, że ciasto z ananasem nie powinno zawierać galaretki, ponieważ enzym zawarty w owocu nie pozwoli jej się ściąć.

Na bazie ananasa w wytrawnej odsłonie możemy przygotować sos słodko-kwaśny rodem z kuchni azjatyckiej. Owoc ten świetnie pasuje również do mięs - szczególnie drobiu oraz ryb. Popularne połączenie, jakim jest kurczak z ananasem, warto wzbogacić odrobiną szpinaku. Drób z powodzeniem zastąpić można tuńczykiem lub serem pleśniowym.

Owoc sprawdza się też jako składnik sałatek. Godna polecenia jest zwłaszcza sałatka z ananasem i selerem, do której dołączyć możemy także szynkę lub drób.

Jak obrać ananas?

Ananas jadalny to roślina wywodząca się z Brazylii, którą obecnie uprawia się w wielu krajach tropikalnych. Jego charakterystyczną cechą jest twarda i gruba skóra, która często sprawia problemy przy obieraniu. Jest ona skutkiem tego, jak rośnie ananas.

Owoc ten dojrzewa na krzewach osiągających maksymalnie 1,5 m wysokości. Owocostan powstaje ze zrośniętych ze sobą kilkuset kwiatów, które otoczone są twardą warstwą ochronną, czyli zdrewniałą skórką.

Jak pokroić ananasa? Będziemy potrzebować do tego długiego, ostrego noża i deski do krojenia. Najpierw odcinamy zielony pióropusz liści, a następnie spodnią część owocu. Później stawiamy ananasa na desce i pionowymi pociągnięciami od góry do dołu odcinamy skórkę. Ostatni krok to przecięcie owocu na ćwiartki i usunięcie ze środka twardego rdzenia.

Przepisy z ananasem

Ananasa docenią zwłaszcza osoby, które cenią wszechstronność w kuchni. Na bazie tego owocu przygotujemy zarówno proste posiłki, jak i efektowne dania z wielu składników.

Colesław z ananasem, wiórkami kokosowymi i kolendrą odznacza się orzeźwiającym smakiem i szczególnie pasuje do kurczaka oraz dań z grilla. Sałatka z kalafiorem, ananasem i jajkami to kolejna owocowo-warzywna propozycja, która jest jednak bardziej sycąca, dlatego możemy podać ją także jako danie główne.

Pizza z camembertem i ananasem nawiązuje do pizzy hawajskiej, lecz za sprawą sera pleśniowego zyskuje subtelną, ostrą nutę. Wielbicielom pikantnych smaków do gustu przypadnie również gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa .

Smoothie bowl pina colada to orzeźwiający i zdrowy deser, który wyróżnia się tropikalnym aromatem. Przybranie z różnorodnych owoców zapewni mu efektowny wygląd. Przepis ten bazuje na mleku kokosowym, dlatego idealnie wpisuje się w kuchnię wegańską.

Artykuły powiązane

Pizza hawajska
03.09.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

jak-grillowac-owoce
02.08.2020

Jak grillować owoce? Banany z grilla i inne pyszności na lato!

Jak grillować owoce? Grill najczęściej kojarzy nam się z mięsem, ewentualnie z warzywami. Ale owoce z grilla? Tak! Banany, morele, arbuz, a nawet truskawki wspaniale smakują właśnie zgrillowane. Dodajemy je do sałatek, ale nie tylko. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak grillować owoce!

Ananas i kokos - duet idealny!
27.07.2020

Ananas i kokos – duet idealny

Ananas i kokos to dwa egzotyczne produkty, które kojarzą się z wakacyjną beztroską w tropikach i cudnymi widokami. To także składniki, które świetnie razem smakują! Zarówno na słodko, jak i wytrawnie! Udowadniamy, jak smacznie łączą się te produkty w kuchni. Sprawdźcie przepisy na shake o smaku Pina Colada, krewetki z ananasem i kokosem oraz kilka innych smakowitych inspiracji!

zawierucha-owoce
14.07.2020

4 triki na owoce poleca MasterChef Grzesiek Zawierucha

Jak obrać ananasa? A jak dobrać się do melona? I jak jeść awokado i kaki? Na te wszystkie pytania w praktyczny sposób odpowiada ekspert! Oto triki krok po kroku od MasterChefa Grześka Zawieruchy! Sprawdźcie na wideo, jak ładnie podać ananasa, aby wygodnie się jadło i czym posmarować awokado, żeby nie ściemniało.

Jak obrać ananasa
17.05.2020

Jak obrać ananasa – praktyczny poradnik

Jak obrać ananasa? To pytanie zadaje sobie wiele osób, kiedy mijając kolejne sklepowe półki, natykają się na ten dorodny owoc. Niestety większość z nich rezygnuje z zakupu ananasa, gdyż panuje przekonanie, że obranie go jest skomplikowane i czasochłonne. Przyznaj się czy Ty też należysz do tej grupy? Poznaj nasze wskazówki na obieranie ananasa, by móc wreszcie cieszyć się pełnią jego smaku i dobroczynnymi właściwościami!