REKLAMA

Pasta kanapkowa z groszku

Pasta z groszku świetnie nadaje się do kanapek i innych przekąsek, jak chipsy, bułeczki, czy słupki warzyw. Intensywnie zielona pasta z groszku może być przygotowana z groszku świeżego lub mrożonego. Jest to dobra alternatywa dla humusu i innych roślinnych smarowideł na kanapki. Pięknie pachnąca bazylią i lekko pikantna od czosnku – taka jest pasta z groszku. Przepis jest prosty i smakowity!

dodany przez: Joanna Woyda

kanapki pasta warzywna

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wsypujemy łyżeczkę cukru. Na wrzącą wrzucamy groszek i gotujemy 8–10 min, odcedzamy i studzimy. Pasta z zielonego groszku może być przygotowana z groszku świeżego lub mrożonego.

  • 2.

    Ugotowany groszek, posiekane listki bazylii i resztę składników miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Gdyby pasta z groszku była zbyt gęsta, można dodać jeszcze trochę oliwy.

Porady

  • Pasta z groszku najlepiej smakuje z domowym pieczywem. Sprawdź nasze przepisy tutaj
  • Pasta z groszku konserwowanego jest jeszcze szybszym sposobem na pastę z groszku. Potrzebujemy puszki groszku, oliwy z oliwek, posiekanej cebulki (najlepiej szalotki), cytryny i ząbku czosnku. Wszystkie składniki należy zblendować na gładką pastę i zajadać ze smakiem. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić pastę z groszku?

Pasta z zielonego groszku to szybki sposób na pyszną pastę na kanapki. Warzywa strączkowe są ważnym źródłem białka. Świetnie nadaje się dla wegan, jednak jej smak zachwyci nie tylko osoby na diecie roślinnej. Jak zrobić pastę z groszku zielonego? Warzywo należy ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Zielone kuleczki należy następnie połączyć z ulubionymi dodatkami. My polecamy wybrać bazylię, czosnek, oliwę i cytrynę. Wytrawny smak przypomina trochę pesto z groszku. Możemy też dodać trochę uprażonych na patelni ziaren słonecznika, świeżych lub suszonych ziół (np. oregano czy rozmarynu), czy pęczek pietruszki. Pasta z groszku zielonego może być przygotowana z blend arze, moździerzu lub przy użyciu zwykłego widelca. Jeśli przygotowujemy pastę za pomocą widelca, warto zadbać, aby wszystkie składniki były drobno posiekane, czosnek warto przecisnąć przez praskę. 

Pasta z groszku na kanapki może mieć też lekki, orzeźwiający charakter. Zamiast bazylii i czosnku można do niej dodać kilka listków mięty i trochę soku z cytryny. Sprawdź przepis na pastę z zielonego groszku z mięta na kanapki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy