Arbuz - przepisy, rodzaje i wartości odżywcze

120 przepisów

Arbuz najczęściej pojawia się na naszym talerzu w gorące letnie dni. Ten słodki i soczysty owoc warto jednak wprowadzić do diety na stałe.  Arbuz to owoc uniwersalny. Nadaje się do letnich koktajli, pożywnych smoothie a nawet do na grilla. Opisujemy rodzaje arbuza i pochylamy się  nad jego wartościami odżywczymi. Przekonajmy się, jakie witaminy ma arbuz i jakie potrawy można z niego przyrządzić.
 

Arbuz - przepisy, rodzaje i wartości odżywcze

Arbuz - wartości odżywcze

Arbuz aż w 92% składa się z wody - nic zatem dziwnego, że doskonale gasi pragnienie! W 100 g zawiera zaledwie 30 kalorii, 8 g węglowodanów oraz śladowe ilości białka i tłuszczów. Owoc dostarcza organizmowi wapnia, potasu i magnezu, które są szczególnie istotne dla układu krwionośnego oraz prawidłowej mineralizacji kości. 

Za różowo-pomarańczowy kolor miąższu arbuza odpowiadają karotenoidy, czyli przeciwutleniacze. Wśród nich wyróżnić można beta-karoten oraz likopen. Pierwsza substancja jest przetwarzana w organizmie w witaminę A odpowiedzialną za prawidłowe widzenie oraz zdrową skórę. Likopen to natomiast skarb dla serca, gdyż obniża ciśnienie i redukuje poziom złego cholesterolu. Dzięki jedzeniu arbuza uzupełnimy także witaminę C, istotną nie tylko dla zachowania odporności, ale także wspierającą przebieg wielu procesów zachodzących w organizmie - m.in. przyswajanie żelaza i gojenie się ran.

Rodzaje arbuza

Gdzie rosną arbuzy? Wywodzą się z Afryki, a obecnie przemysłowo uprawia się je wielu krajach o ciepłym klimacie. Większość odmian pochodzi od najczęściej spotykanego gatunku owocu, czyli arbuza zwyczajnego, który charakteryzuje się ciemnozieloną, pasiastą skórką, różowym miąższem oraz czarnymi nasionami. Istnieją jednak także mniej popularne rodzaje owocu, które zaskakują nietypowymi kolorami.

Szczególnie efektownie prezentują się ciemnozielone arbuzy odmiany "Janosik", które po przekrojeniu odsłaniają intensywnie żółty miąższ. Mają delikatniejszy smak od różowych arbuzów i zawierają mniej nasion. Z tego względu świetnie pasują do sałatek oraz mięs. Nadają się do uprawy w chłodniejszym klimacie, a więc można je hodować w Polsce. Niekiedy są sprzedawane pod nazwą "kawon żółty".

Ciekawą odmianą arbuza jest także "Złoto Wolicy" wyróżniające się żółtą skórką i różowym wnętrzem. Podobnie jak "Janosik" doskonale radzi sobie w niższych temperaturach. W niektórych sklepach możemy spotkać także arbuzy z miąższem w kolorze pomarańczowym. Są one zazwyczaj większe i słodsze od różowych owoców.

Niektóre rodzaje arbuzów nie zawierają pestek. Są to tzw. owoce partenokarpiczne wyhodowane w wyniku krzyżowania, modyfikacji genetycznej lub stosowania odpowiednich oprysków. Zjawisko zanikania nasion niekiedy zachodzi również naturalnie.

Przepisy z arbuzem

Arbuz pasuje nie tylko do deserów! Ten owoc nada smaku rozmaitym potrawom i napojom. Sprawdź, co można zrobić z arbuza.
Podczas upałów ochłodę przyniesie sorbet arbuzowy z pomidorami i bazylią, czyli owocowe lody w nietypowej, wytrawnej wersji. Wolisz orzeźwienie na słodko? Wypróbuj deser rabarbarowy z arbuzem i lodami. W tym połączeniu delikatny smak wanilii i arbuza przełamujemy kwaskowatym rabarbarem. Łodygi można dusić tak długo, aż powstanie z nich syrop.

Dawkę przyjemnego chłodu zapewni także lemoniada arbuzowa. Najlepiej wybrać do niej słodki i mocno dojrzały owoc - dzięki temu ograniczymy ilość użytego cukru. Smak napoju podkreślą listki mięty lub bazylii.

W roli lekkiego i zdrowego obiadu na lato idealnie sprawdzi się chłodnik z arbuza i pomidora. Jako przekąska lub przystawka uznanie zdobędzie sałatka z arbuzem i fetą nawiązująca do kuchni greckiej.

Śródziemnomorskiego charakteru dodadzą jej czarne oliwki oraz limonka.
Chcesz przygotować ciekawe danie na grilla? Polecamy grillowany ser halloumi z arbuzem. Można udekorować go pestkami granatu, czerwonymi porzeczkami bądź miętą.
 

Artykuły powiązane

jak-grillowac-owoce
02.08.2020

Jak grillować owoce? Banany z grilla i inne pyszności na lato!

Jak grillować owoce? Grill najczęściej kojarzy nam się z mięsem, ewentualnie z warzywami. Ale owoce z grilla? Tak! Banany, morele, arbuz, a nawet truskawki wspaniale smakują właśnie zgrillowane. Dodajemy je do sałatek, ale nie tylko. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak grillować owoce!

arbuz-jak-kupowac
24.07.2020

Jak kupić idealnego arbuza? 6 przydatnych wskazówek

Arbuz to owoc, bez którego trudno wyobrazić sobie upalne dni. Soczysty i orzeźwiający, skutecznie uzupełnia brakujące płyny w organizmie. Arbuz sprawdzi się jako dodatek do lodów, deserów i domowych napojów takich jak lemoniada czy kompot. Jednak nie każdy owoc, jaki znajdziemy w sklepie będzie odpowiednio słodki i dojrzały. Poznajcie sposoby na to jak wybrać smacznego arbuza, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i dobroczynnymi właściwościami tego owocu.

Mrożone owoce
23.07.2020

Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa

Jak mrozić owoce i warzywa? To pytanie zadajemy sobie, kiedy sklepowe lady latem uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Dookoła mnożą się stragany i bazarki, pełne kolorowych darów lata. Korzystajmy z tych dobrodziejstw na bieżąco, ale nie tylko! Jak zachować smak lata na cały rok? Do zimy jeszcze daleko, ale to właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych nowalijek, powinniśmy pomyśleć o zaopatrzeniu swoich zamrażarek.

Granita - sposób na orzeźwienie
30.06.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

Melon
04.05.2020

Pyszny melon – jak jeść egzotyczny owoc

Melon podbija nasze kuchnie! Ma soczysty miąższ, jest aromatyczny i – w zależności od odmiany – słodki lub lekko gorzki w smaku. Lecznicze właściwości, jakie wykazuje melon, odkryto już w starożytności. To nie wszystko – melon przede wszystkim świetnie sprawdza się też w kuchni. W cyklu „Smak” przybliżamy właściwości melona i przepisy na ten egzotyczny owoc.

Robert Sowa
30.04.2020

Robert Sowa - przepisy na udane grillowanie

Robert Sowa należy do grona szefów kuchni, którzy chętnie dzielą się swoją ekspercką wiedzą. Jakie ma triki na udane grillowane? Swoje porady wymienił w wywiadzie dla magazynu "Sól i Pieprz". To między innymi takie patenty, jak marynata, która nada mięsu kruchości, soczystości i aromatu, a pikantne dipy i różnorodne sałatki doskonale wzbogacą smak dań z rusztu. Sprawdźcie wszystkie podpowiedzi, jakie Robert Sowa poleca zastosować w trakcie grillowania!

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy
15.04.2020

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy

Wraz z pierwszymi promieniami słońca chcemy mieć większy kontakt z naturą. W czasach epidemii przyjemność wychodzenia na zewnątrz jest mocno ograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten czas przeznaczyć na uprawę owoców, warzyw i kwiatów jadalnych. Oto nasze propozycje na proste rośliny, które dostarczą niezbędnych witamin.

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?

afrodyzjak
01.02.2020

Afrodyzjaki w kuchni – czy rzeczywiście działają?

Afrodyzjakiem może dziś być niemal wszystko. Kiedyś odgrywały zdecydowanie większą rolę, współcześnie są traktowane z pobłażaniem, jako niegroźna ciekawostka. Tymczasem niektóre z nich naprawdę działają! Sprawdźcie, jakie potrawy i napoje są słusznie uznawane za afrodyzjaki, a które kojarzą się z nimi bezzasadnie.

Dominika Wójciak
11.07.2019

Dominika Wójciak – kwestionariusz kulinarny

Dominika Wójciak – autorka książek kulinarnych, ekspertka od warzyw wszelakich i zwyciężczyni trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. W kuchni nie boi się eksperymentować, a swoimi pomysłami inspiruje innych do niesztampowego gotowania. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada m.in. o ulubionych daniach z dzieciństwa autorstwa babci i mamy, zagadkowym produkcie Yuba i ulubionym gadżecie w kuchni.