Koreczki z serem

Koreczki z serem zrobią furorę na każdym imprezowym stole. Są idealne na jeden kęs, więc zawsze szybko znikają i smakują wszystkim gościom. To tania, szybka, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu przekąska, dlatego idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Warto przygotować takie koreczki na sylwestra, urodziny czy parapetówkę. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i zaserwujcie je swoim gościom!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przystawki koreczki przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 167 głosów)


Koreczki z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • krojenie-sera 1.

    Ser kroimy w dość dużą kostkę. Winogrona oddzielamy od kiści i dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Wszystkie składniki nabijamy na wykałaczki w kolejności: orzech, ser, winogrona.

Porady

  • Jak podać koreczki? Koreczki z serem można po prostu ułożyć na talerzu, ale najlepiej będą wyglądały wbite w jabłko czy ananasa. 
  • Jeśli chcesz zrobić szybkie i łatwe koreczki na imprezę, możesz użyć gotowego pumpernikla w formie małych kółek. 
  • Koreczki z serem najlepiej będą smakowały w towarzystwie wina.
  • Do maczania koreczków pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.

Notka redakcyjna

Jaki ser do koreczków?

Koreczki z serem można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując przeróżne rodzaje sera. Najpopularniejsze są koreczki z serem żółtym bądź mozzarellą, jednak równie smaczne będą koreczki z serem feta lub koreczki z serem pleśniowym. Dobrze będzie pasował tu też ser wędzony, jak oscypek, albo ser typu włoskiego. W wersji wegańskiej możemy użyć też tofu, najlepiej wędzone lub w marynacie.

Dodatki do koreczków

Z czego zrobić koreczki? Tutaj mamy pełną dowolność, gdyż koreczki na imprezę można przygotować niemal ze wszystkich składników, jakie mamy z lodówce i kuchennych szafkach. To właśnie dlatego ten przepis jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek! Aby koreczki były bardziej sycące, warto dodać pokrojony w kostkę chleb, bułkę lub pumpernikiel. Jeśli mamy ochotę na mięsną wersję, dodajmy szynkę, boczek, kiełbasę czy parówki. Dobrze smakować będą też koreczki z kabanosem albo salami. Innym pomysłem na mięsną przekąskę, będą też koreczki z mięsem mielonym. Wystarczy doprawić mięso, tak jak na kotlety mielone, a następnie ulepić z niego malutkie kuleczki. Następnie takie mini pulpeciki smażymy, pieczemy lub gotujemy i nakłuwamy na wykałaczki. Kiedy mamy już mięsno-serową bazę, możemy wzbogacić ją dodatkami. Najczęściej są to oliwki, marynowane pieczarki, mini kolby kukurydzy, jabłuszka kaparowe czy ogórki kiszone lub korniszony.

Koreczki - przepisy

Opcji smakowych jest mnóstwo, ale istnieje kilka sprawdzonych połączeń, które wyjątkowo dobrze razem smakują. Jednym z takich wariantów są koreczki z sera i winogron. Innym pysznym połączeniem są koreczki z łososiem, ogórkiem i kremowym serkiem. Świetnym pomysłem będą też koreczki caprese, czyli mini wersja kultowej włoskiej potrawy. Koreczki z mozzarellą, pomidorem i bazylią smakują wszystkim i pięknie się prezentują. Najłatwiej przygotować je z mini mozzarelli w kulkach i pomidorków koktajlowych

Pomysł na koreczki dla dzieci

Jeśli planujecie organizację kinder party, postawcie na koreczki owocowe, które z pewnością spodobają się maluchom. Koreczki na słodko można przygotować, nakłuwając na wykałaczkę różnego rodzaju owoce, takie jak winogrona, truskawki, maliny, ananasa, jabłko czy gruszkę. Dodatkowo, owocowe koreczki można wzbogacić dodatkiem żelek, pianek lub biszkoptów. Aby były jeszcze bardziej apetyczne, można moczyć je w rozpuszczonej czekoladzie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy