Koreczki z kabanosem

Koreczki z kabanosem to ekspresowa, smakowita i prosta przekąska. Jako przystawka i rodzaj finger food sprawdzą się idealnie na imprezę w domu: Sylwestra, urodziny czy imprezę andrzejkową. Do przygotowania koreczków niezbędne będą wykałaczki, ale można też użyć wielorazowych małych widelczyków lub plastikowych szpikulców. Jedno jest pewne - takie koreczki na imprezę muszą być kolorowe i dobrze łączyć w sobie smaki. Gwarantujemy, że goście na pewno im się nie oprą. Poniżej propozycja podania.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki koreczki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Koreczki z kabanosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: winogrona, papryki i borówki myjemy. Oliwki odsączamy z zalewy. 

  • 2.

    Krojenie składników: papryki kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kawałki papryki kroimy w średniej wielkości kostkę. Kabanosy również kroimy na mniejsze kawałki - zbliżone rozmiarami do kawałków papryki. Ser pleśniowe również kroimy w kosteczkę. 

  • 3.

    Nabijanie koreczków: na patyczki lub wykałaczki nabijamy kolejno przygotowane składniki - możemy zrobić identycznie każdy z koreczków imprezowych albo zmieniać kolejność produktów. Koreczki na imprezę możemy przygotować kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie obeschły.

Porady

  • dobór produktów do poszczególnych partii koreczków zależy od naszej fantazji, ale też dostępności składników. Koreczki z kabanosem możemy wzbogacić o ulubione warzywa - śmiało możemy zamieniać np. kolory papryki, ale również rodzaj ogórków - miksując ogórek zielony z korniszonem, a nawet ogórkiem kiszonym,
  • podobnie możemy postąpić z serem w przepisie na koreczki z kabanosem - ser pleśniowy można zamienić na cheddar lub goudę
  • zamiast oliwek czarnych, można użyć zielonych. Polecamy w obu przypadkach wybrać oliwki drylowane, aby żaden z gości nie trafił na twardą niespodziankę w postaci pestki- drylowane oliwki dużo łatwiej nabić na wykałaczki
  • składniki na koreczki imprezowe powinny być pokrojone w podobnej wielkości kawałki - dzięki temu zachowamy dobre proporcje przekąski, która będzie wygodna do zjedzenia,
  • jak podać koreczki na sylwestra i inne okazje? Można wykorzystać patery, na których ułożymy gotowe pyszności. Sprawdzą się także większe owoce - wystarczy wbić w nie wykałaczki czy szpikulce,
  • dobrym pomysłem będzie również takie krojenie kawałków sera żółtego lub kabanosów, aby stanowiły solidną podstawę na koreczki na imprezę. Wtedy zaczynamy nabijać składniki od kabanosa lub kosteczki sera, nie przebijając go na wylot, a następnie dokładamy pozostałe produkty,
  • powyższa propozycja na koreczki na sylwestra to wersja dla osób, które nie wyłączają mięsa z codziennej diety. Dla wegetarian polecamy banalnie proste koreczki wegetariańskie.

Notka redakcyjna

Koreczki z kabanosem - postaw na jakościowe produkty

Koreczki z kabanosem najlepiej będą smakować, jeśli zadbamy o dobrej jakości wyroby mięsne. Niezależnie od tego, czy lubimy kruche i wysuszone laski kabanosów, czy grubsze pętka, które nie obeschły całkowicie, czytajmy skład produktów. Najważniejszy będzie procent użytego mięsa do produkcji kabanosów. Naszą czujność przede wszystkim powinny zwrócić uwagę kabanosy, które w składzie mają dwa lub trzy różne rodzaje mięsa - często ten drugi rodzaj to tylko śladowe ilości w finalnym wyrobie. Zdecydowanie nie polecamy kupować kabanosów, które w swoim składzie mają MOM (mięso oddzielone mechanicznie), spulchniacze czy wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian monosodowy, Więcej o zasadach kupowania mięsa w naszym poradniku: Kupujemy mięso i wędliny – najważniejsze zasady.

Koreczki imprezowe na ananasie

Koreczki na imprezę powinny być podane z pomysłem - tak, aby wyróżniły się spośród innych przekąsek. Wspomniane w poradach większe owoce to pomysł zarówno na Sylwestra, jak i imprezę urodzinową w stylu hawajskim. Przez cały rok sprawdzi się do tego ananas - wybierzmy okaz z ładnymi, zielonymi liśćmi, ale niezbyt twardy, aby móc wbić w niego patyczki do szaszłyków, wykałaczki czy szpikulce. W sezonie letnim sprawdzi się średniej wielkości arbuz - można go przekroić na pół, a następnie ozdobić go - wbijając koreczki z kabanosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy