REKLAMA

Korniszony - ogórki w occie

Korniszony, rozpowszechnione również pod nazwą ogórków w occie oraz ogórków konserwowych, to jeden z obowiązkowych przetworów, przygotowanych latem na sezon jesienno-zimowy. Do realizacji przepisu na korniszony najlepiej wykorzystać małe ogórki, które podczas jedzenia świetnie sprawdzą się na jeden kęs. Ogórki w occie, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się w zalewie z octu spirytusowego (można wykorzystać też ocet jabłkowy), wody, cukru i soli kuchennej. Ważne są także warzywa i przyprawy do korniszonów: chrzan, czosnek, koperek, ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy i natka pietruszki. Niekiedy do ogórków konserwowych dodaje się również marchewkę. Jak zrobić korniszony? Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.08 z 316 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1.

    Przepis na ogórki konserwowe zaczynamy od zagotowania wszystkich składników zalewy (oprócz octu). Gotujemy je ok. 5  minut. Ocet wlewamy dopiero na końcu (nie zagotowujemy go). Porcja zalewy starcza na 4 słoiki litrowe. Nać pietruszki drobno siekamy, a chrzan kroimy w kostkę. Z kopru wykorzystujemy wyłącznie  nasiona  -  muszą być jeszcze zielone (nie dawać suchych). 1 duży ząbek czosnku dzielimy na 3 słoiki − jeśli są mniejsze to możemy dać cały ząbek na 1 słoik. Na dno słoika wkładamy kolejno: koper, szczyptę natki pietruszki, czosnek oraz chrzan. Dalej wkładamy ogórki, a na wierzch ponownie dajemy koper i pietruszkę. Zalewamy zalewą, zakręcamy, wkładamy do garnka wypełnionego wodą (ok. 3/4 słoika powinno być przykryte) oraz gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Opcjonalnie korniszony możemy marynować również w piekarniku. 

Porady

  • Do marynowania ogórków w occie najlepiej wykorzystać małe ogórki – jeśli takich nie mamy, to warto je pokroić na mniejsze części. Będą one wówczas znacznie smaczniejsze. 
  • Ogórki konserwowe są niezwykle uniwersalnym przetworem – możemy serwować je do obiadów, dodawać do różnego rodzaju sałatek czy też podawać samodzielnie w roli pysznej przekąski na imprezie. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do kanapek. 
  • Ważnym elementem w przygotowaniu korniszonów jest ich pasteryzowanie – możemy to zrobić metodą „na mokro” lub „na sucho” (np. w piekarniku). 
  • Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia już po ok. tygodniu od zamarynowania – jednakże warto poczekać przynajmniej miesiąc lub dwa, by cieszyć się pełnią smaku ogórków w occie. 
     

Notka redakcyjna

Zalewa do ogórków konserwowych 


Podstawą w przygotowaniu ogórków konserwowych jest zalewa – to od jej smaku i aromatu zależy docelowy smak naszych przetworów. Korniszony przygotowuje się w zalewie octowej, która składa się z octu, wody, cukru i soli kuchennej. Najlepiej wykorzystać ocet spirytusowy o 10-procentowej zawartości alkoholu. Jego rolą jest zakonserwowanie ogórków oraz nadanie im charakterystycznego smaku. Opcjonalnie możemy zastąpić go octem jabłkowym, który sprawi, że nasze ogórki będą nieco bardziej aromatyczne i delikatniejsze w smaku. Z powodzeniem możemy wzbogacić naszą zalewę do ogórków konserwowych o dodatkowe składniki – świetnym pomysłem jest przygotowanie ogórków z kurkumą, która nadaje całości ostrego posmaku oraz charakterystycznego, żółtego koloru. Inną wariacją na temat tradycyjnych ogórków w occie są ogórki z miodem i musztardą djon – to połączenie idealne dla amatorów ostro-słodkich smaków. Popularną opcją są także ostre ogórki konserwowe z chilli.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy