KORNISZONY - OGÓRKI W OCCIE

Pyszne ogórki na każdą okazję.

SałatkiPrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.09 z 315 głosów)

Składniki:

  • ogórki - jak najmniejsze
  • nać pietruszki
  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • ZALEWA:
  • 5 szkl wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • 1 szkl octu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut.
  • Ocet wlać na końcu−nie gotować. Porcja zalewy starcza na 4 słoiki litrowe.
  • Nać pietruszki drobno pokroić.
  • Chrzan pokroić w kostkę.
  • Z kopru używać nasion kopru− ale muszą być jeszcze zielone (nie dawać suchych).
  • 1 duży ząbek czosnku podzielić na 3 słoiki−jeśli są mniejsze to można dać cały ząbek na 1 słoik.
  • Na dno słoika włożyć: koper, szczyptę natki pietruszki,czosnek−pokroić na małe kawałki oraz szczyptę chrzanu. Powkładać umyte ogórki. Na wierzch ponownie dać koper i pietruszkę. Zalać zalewą.
  • Gotować 5 minut na wolnym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy