REKLAMA

Oscypek – produkcja, przepisy i zastosowanie

8 przepisów

StockFood-oscypek-min-2

Oscypek to ser, który najczęściej kojarzy się z wycieczką na Podhale. Właśnie tam można spotkać oscypek o oryginalnym składzie. Warto wiedzieć, że oscypek został wpisany na listę chronionych produktów regionalnych. Inne sery wytwarzane wedle tej metody powinny być określane serem wędzonym. Oscypek powinien być wytwarzany z mleka owczego. Oscypek może być stosowany jako dodatek do zapiekanek lub pizzy. Ponadto oscypek może być panierowany, smażony i podawany z sosem żurawinowym lub borówkowym albo podawany jako przystawka do czerwonego wina. Oscypek kozi to także często spotykany specjał z Tatr. Zobaczcie, jakie przepisy można zrobić z wykorzystaniem oscypka.

Jak się robi oscypki?

Oscypek i jego produkcja to dla wielu osób może wyglądać na pracochłonne. Skład oscypka powinien być niezwykle prosty. Oscypki wytwarza się z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i mleka krowiego. Aby oscypek mógł nosić taką nazwę zgodnie z przepisami prawnymi, to powinien mieć w składzie 60% mleka owczego. Do mleka owczego na oscypki dodaje się podpuszczkę, aby powstał skrzep. Następnie z powstały skrzep formuje się w bryły o wadze około kilograma. Dopóki są elastyczne i podatne na ugniatanie w gorącej serwatce, można je następnie ukształtować w drewnianej foremce poprzez ściśnięcie. Gdy oscypek będzie schłodzony, wkłada się je do solanki, a następnie osusza (oscypki jasne) lub wędzi do uzyskania jasnobrązowej skórki.

Drewniana foremka na oscypki najczęściej ma kształt wrzecionowaty lub baryłkowaty. Często są ręcznie rzeźbione, aby ser oscypek miał charakterystyczne tatrzańskie wzorki. Oscypki mają różne rodzaje. Poza różnorodnością wykorzystywanego mleka oscypki mają różną wielkość i wagę. Duże oscypki mogą ważyć nawet 700 g.

Jak przechowywać oscypki?

Przechowywanie oscypków nie różni się od przechowywania innych serów. Aby oscypek nie pokrył się pleśnią, warto przechowywać go w suchym, chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce. Najlepiej owijać je w papier śniadaniowy lub torebki papierowe. Przy przechowywaniu oscypka należy unikać folii, która przyspiesza proces psucia się sera.

Czy można mrozić oscypki?

Sezon na prawdziwe oscypki zaczyna się od maja aż do jesieni. Wtedy owce są wypasane a mleko na ser oscypek świeże. Gdy chcemy zrobić zapasy na zimę, to można kilka sztuk oscypków zamrozić. Jeżeli chcemy ułatwić sobie korzystanie z mrożonego oscypka, to możemy wcześniej go zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do specjalnych torebek do mrożenia żywności.

Ile kalorii ma oscypek?

Oscypek nie jest dietetycznym serem. Dietetycy obliczyli, że 100 g oscypka z grilla ma nawet 386 kalorii. Kolejne dodatki np.: panierka lub sosy tylko podwyższają jego kaloryczność. Wtedy porcja oscypka z żurawiną może mieć ponad 400 kalorii.

Jak smażyć oscypki?

Aby przygotować smażonego oscypka z żurawiną, potrzeba wziąć około 1/2 kg oscypka, jajko, 4 łyżki tartej bułki i olej do smażenia. Na początek duży oscypek należy pokroić w plastry grubości 1 cm. Następnie trzeba obtoczyć w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Potem panierowany oscypek trzeba kłaść na gorący olej i smażyć na złoto z obu stron. Następnie oscypek można podawać z usmażonym plastrem wędzonego boczku i z dodatkiem sosu żurawinowego.