Kapuśniaczki krucho - drożdżowe

Kapuśniaczki to rodzaj pasztecików, które często podaje się do barszczu czerwonego. Kapuśniaczki drożdżowe to także świetna przekąska na wiele okazji. Świetnie smakują podane na imieniny, urodziny, przyjęcie chrzcielne czy komunijne. Kapuśniaczki z kiszonej kapusty można przygotowywać niemal przez cały rok, ale najbardziej smakują w okresie jesienno-zimowym. Takie kapuśniaczki do barszczu można podać np.: w Sylwestra. Poza tym znane są kapuśniaczki z ciasta kruchego, kapuśniaczki z ciasta drożdżowego czy kapuśniaczki z ciasta francuskiego. Oto niezawodny przepis na kapuśniaczki krucho – drożdżowe.

Przekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.38 z 214 głosów)

Kroki wykonania:

  • drozdze-iStock1.Kapuśniaczki - przepis:
    Na początku świeże drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku, gdy urosną zagnieść ciasto z pozostałych składników. Mąkę należy przesiać, a masło rozpuścić. Nie trzeba czekać aż ciasto na kapuśniaczki wyrośnie tylko od razu wałkować i ciąć na kwadraty. W tym czasie należy zabrać się za przygotowanie nadzienia.
  • cebula-iStock (1)2.Aby przygotować farsz na kapuśniaczki należy ugotować kapustę oraz przekręcić przez maszynkę z pieczarkami przesmażonymi z cebulą na złoto. Potem trzeba dodać jajko i doprawić do smaku. Do farszu można również dodać gotowane mięso. Następnie trzeba nadziewać farszem i robić paszteciki, na wierzchu posmarować jajkiem i piec około 30-40 minut w 170° Celsjusza na złoty kolor. Kapuśniaczki są gotowe do podania.

Porady

Jak zrobić kapuśniaczki?

Kapuśniaczki można przygotować na wiele sposób. Najprościej jest wykorzystać dobrej jakości ciasto filo lub ciasto francuskie. Ważne, aby kapuśniaczki z ciasta francuskiego były wykonane z produktu o dużej zawartości masła. Wtedy będą delikatne i maślane w smaku. Kapuśniaczki z pieczarkami to także okazja do użycia przypraw o wyrazistym smaku. Z powodzeniem sprawdzą się takie zioła jak tymianek, rozmaryn, cząber, czarny świeżo zmielony pieprz, anyż i suszony czosnek. Z przypraw, które mają nadać wyjątkowego smaku i sprawić, że kapuśniaczki z kapustą i pieczarkami będą niemal uzależniające w smaku, jest kmin rzymski. Od czasu do czasu warto użyć odrobiny sosu sojowego.

Kapuśniaczki mogą też przyjąć formę bliższą pierogom niż bułkom drożdżowym. Wtedy należy wykrawać ciasto szklanką albo specjalnym wykrawaczem i formować tradycyjny kształt pierożków.

Notka redakcyjna

Kapuśniaczki drożdżowe do barszczyku  - przepisy od święta

Popularne paszteciki kapuśniaczki mogą wyglądać jak zwyczajna drożdżówka. Jednak kilka trików może zmienić ich wygląd i nadać odświętnego charakteru. Na wierzchu z ciasta drożdżowego można wykonać krzyżyk biegnący przez środek bułeczki, można też ozdobić z wierzchu kratką z ciasta albo posmarować jajkiem i posypać czarnuszką, czarnym lub białym sezamem albo kminkiem.

Kapuśniaczki - jak zawijać?

Kapuśniaczki drożdżowe lub kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego można także wykonać za pomocą radełka. Rozwałkowane ciasto kroimy na równe prostokąty. Na ciasto (pomiędzy środkiem a początkiem strony bliższej zwijającemu) łyżeczką trzeba wyłożyć farsz do kapuśniaczków i zawinąć zaczynając od siebie. Na koniec zawijamy boki i spód. Docelowo kapuśniaczki mają przybrać wygląd kwadratowy.

Kapuśniaczki z grzybami świetnie smakują z nie tylko z pieczarkami. Można zrobić je z różnymi grzybami leśnymi np.: borowikami, z kominkami albo ze świeżymi kurkami. Czasem do kapusty kiszonej na kapuśniaczki dodaje się kilka suszonych śliwek, które wzmacniają smak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy