REKLAMA

Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe to znakomita przekąska, którą można przygotować z nadmiaru ciasta na pizzę. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, z twarożkiem wymieszanym ze szczypiorkiem albo posypane czarnuszką. Jednak można też przygotować paluchy drożdżowe do barszczu czerwonego. Wtedy obowiązkowo należy posypać je kminkiem. Można też je przygotować w mniejszej wersji i podawać jako popularną przekąskę. Świetnie smakują paluchy serowe drożdżowe, gdy porcję sera zamkniemy wewnątrz ciasta i podany je na ciepło. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić smakowitą przegryzkę na spotkanie w gronie znajomych.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pieczywo grissini ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mąka przesiewanie 1.

    Na początek do miski należy wsypać mąkę. Następnie trzeba rozpuścić drożdże w ciepłym mleku wraz z cukrem. Kolejnym krokiem jest wlanie płynu do mąki i wymieszać widelcem, aż składniki się połączą. Następnie ciasto powinno się przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie należy dodać  sól i olej i zagniatać przez kilka minut.  Następnie trzeba ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Ciasto na pierogi - stolnica - mąka 2.

    Następnie stolnicę posypujemy łyżką mąki pszennej. Ciasto trzeba podzielić na małe kawałki o równej wielkości i rozciągając uformować paluchy. Ważne, aby pamiętać, że urosną w czasie pieczenia. 

  • Jajka rozmącone 3.

    Przygotowane paluchy drożdżowe  trzeba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy między nimi zachować odstęp. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy paluchy drożdżowe roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Paluchy drożdżowe trzeba piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe paluchy drożdżowe można podawać z różnymi dipami lub jako dodatek do barszczu czerwonego. 

Porady

  • Paluchy drożdżowe, nazywane również paluchami chlebowymi, można przygotować z różnymi dodatkami. Najbardziej klasyczne są paluchy drożdżowe z makiem, ale z powodzeniem możemy też przygotować paluchy z czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi czy nawet z kminkiem (jest to świetna opcja jeśli chcemy podać je do barszczu czerwonego). 
  • Ciasto na paluchy drożdżowe przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, co ciasto na pizzę. Dlatego jeśli przygotowujemy tę włoską potrawę i zostanie nam trochę ciasta, to zgodnie z ideą zero waste, możemy przygotować paluchy drożdżowe, które są znakomitą przekąską. 
  • Gotowe paluchy drożdżowe możemy serwować z różnymi sosami i dipami – świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, musztardowego czy też do bazyliowego. Paluchy drożdżowe z kminkiem to świetny dodatek do barszczu czerwonego. 
     

Notka redakcyjna

Z czym podawać paluchy drożdżowe? 

Paluchy drożdżowe to przekąska niemal idealna – jej uniwersalność sprawia, że można podawać ją z niemal każdym dodatkiem. Jest to znakomita przystawka imprezowa, którą przygotowuje się z ciasta na pizzę (z tego samego ciasta możemy przygotować też chleb). Paluchy drożdżowe świetnie smakują z twarożkiem, suszonymi pomidorami, ze szpinakiem czy też bardzo klasycznie -  z szynką i serem. Wierzch paluchów drożdżowych możemy posypać: makiem, sezamem, kminkiem czy też czosnkiem granulowanym. Świetnie smakują również z zapiekanym serem żółtym. Paluchy z ciasta drożdżowego możemy serwować również na słodko np. z serkiem mascarpone, ricottą, czekoladą i świeżymi owocami. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie paluchów chlebowych z makiem, serem i z lukrem – jest to dobra i szybka alternatywa dla tradycyjnego makowca. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy