czarnuszka
4 przepisy
Przepisy w kolekcji czarnuszka

Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą to propozycja dla wegetarian. Danie zyskuje niepowtarzalny aromat przez wykorzystanie bakalii. Wędzona śliwka nadaje charakterystycznego dymnego smaku. Wypróbujcie pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą podczas rodzinnego obiadu.
Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą

Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.
Bruschetta - przepis na dwa sposoby

Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to sycące danie, na prosty i szybki obiad. Zupa nada się również na kolację. Ziemniak sprawia, że zupa jest gęsta a śmietana kremówka nadaje jej aksamitnej konsystencji. Chrupiący podsmażony, wędzony boczek nadaje zupie ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem to pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak
Artykuły powiązane
Czarne jedzenie – sepia z mątwy w kuchni
Barwnik pozyskiwany z głowonoga zamieszkującego Morze Śródziemne oraz Ocean Atlantycki służył niegdyś do produkcji farb i kredek. Dziś sepia jest przede wszystkim cenioną przyprawą, ciekawym dodatkiem do makaronu czy ryżu. W cyklu Smak wyjaśniamy, jak czarne jedzenie zrewolucjonizowało podejście do kolorów w kuchni.