Ciasto drożdżowe z rodzynkami to szybki, prosty i smaczny deser, który świetnie sprawdzi się podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Niezawodny, wypróbowany, najlepszy sposób. Dobrze komponuje się z kawą, herbatą, a także szklanką mleka. Drożdżówka z rodzynkami to również świetny pomysł na przekąskę, podwieczorek czy też drugie śniadanie dla dzieci. Nasz przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami możemy zmodyfikować, dodając do niego np. orzechy czy też świeże owoce (np. truskawki). Poniżej podajemy łatwy i szybki przepis na drożdżówkę z rodzynkami, która zawsze się udaje!
iStock
(średnia 4.33 z 199 głosów)
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w letnim (nie gorącym!) mleku i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie przesiewamy 500 g mąki, dodajemy do niej sól, wbijamy 1 jajko i wlewamy rozczyn. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 1,5 godziny. W międzyczasie zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniały.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie, dodając do niego sparzone wcześniej rodzynki. Wkładamy ciasto do blaszek wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę z 1 łyżki zimnego masła, 3 łyżek cukru i 4 łyżek mąki. W miseczce mieszamy jajko z odrobiną mleka i smarujemy tym po wierzchu wyrośnięte ciasto, a następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto drożdżowe z rodzynkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50-60 minut.
Porady
- Nasz przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami możemy zmodyfikować, dodając do niego np. suszoną żurawinę czy też orzechy. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie ciasta drożdżowego z owocami, np. truskawkami, malinami czy też rabarbarem.
- Wierzch ciasta drożdżowego z rodzynkami możemy posypać kruszonką. Przygotowuje się ją na bazie: mąki pszennej, cukru oraz masła. Wystarczy przesianą mąkę wysypać cukier, a na koniec dodać masło (zimne, prosto z lodówki) i wszystko wymieszać (niezbyt długo, żeby masło się nie rozpuściło).
- Do przygotowania ciasta drożdżowego z rodzynkami najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typu 550.
- Z białek, które pozostały nam po przygotowaniu ciasta drożdżowego możemy przygotować np. bezy.
Ciasto drożdżowe, to tuż obok ciasta kruchego i biszkoptowego, jedno z podstawowych ciast, stanowiących bazę do wielu popularnych wypieków. Przygotowuje się je niezwykle prosto z powszechnie dostępnych składników: mąki pszennej (najlepiej wykorzystać mąkę typu 550), mleka, żółtek, cukru i masła, a także drożdży. Podstawą jest przygotowanie zaczyny do ciasta drożdżowego z ciepłego (ale nie gorącego) mleka, świeżych drożdży (opcjonalnie możemy wykorzystać suszone), cukru i mąki pszennej. Wszystkie składniki należy rozetrzeć z drożdżami, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie nasz zaczyn drożdżowy powinien znacznie zwiększyć swoją objętość, a także delikatnie buzować. W międzyczasie możemy zabrać się za zmieszane ze sobą mąki pszennej, cukier, żółtka jaj, a także masło – tym razem roztopione i przestudzone. Na koniec dodajemy do ciasta zaczyn drożdżowy i wszystko ze sobą mieszamy, i urabiamy przez 5-7 minut. Po wyrobieniu powinno mieć ono luźną konsystencję, a także powinno lekko przyklejać się do ścianek miski. Po wyrobieniu ciasto drożdżowe z rodzynkami lub z innymi dodatkami należy pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do posmarowanej tłuszczem (np. masłem) formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.
Komentarze