Rogaliki krucho-drożdżowe to pyszna jednokęsowa przekąska na słodko, która świetnie sprawdzi się do kawy czy herbaty. Możemy serwować je również na przyjęciach, urodzinach czy nawet na święta. Rogaliki krucho-drożdżowe najlepiej smakują z nadzieniem w postaci domowego dżemu czy marmolady. Możemy też zastąpić je świeżymi owocami – kawałkiem jabłka, truskawką czy też borówką. Rogaliki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Rogaliki według naszego przepisu przygotowuje się na bazie ciasta kruchego i drożdżowego, co wbrew pozorom nie jest trudnym i czasochłonnym zadaniem. Poniżej podajemy przepis na rogaliki krucho-drożdżowe!
StockFood
(średnia 3.69 z 688 głosów)
Składniki na rogaliki krucho-drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową (za wyjątkiem masła). Świeże drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, zawijamy je w folę spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdy rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy w rogaliki. Pieczemy 20-25 minut w 185 stopniach. Upieczone rogaliki krucho-drożdżowe posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Rogaliki krucho-drożdżowe możemy podawać oprószone cukrem pudrem, ale będą one równie pyszne z domowym lukrem (najlepiej cytrynowym) Jak zrobić lukier do rogalików? Wystarczy połączyć pół szklanki cukru pudru z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i 2 łyżkami stołowymi ciepłej wody - po energicznym wymieszaniu, uzyskamy delikatny, słodki, idealny lukier.
- W przepisie na rogaliki krucho-drożdżowe używamy drożdży świeżych, ale można je zastąpić suchym/
- Inne popularne warianty ciasta na rogaliki krucho-drożdżowe uwzględniają dodatek jajka. Proporcje to 450 g mąki pszennej (np. tortowej), 14 g suchych drożdży (2 opakowania), 20 g cukru pudru, szczypta soli, 200 g masła, 150 g śmietany 18% i 1 jajko.
- Rogaliki krucho-drożdżowe można przygotować z dżemem, marmoladą lub konfiturą. Pyszna będzie m.in. własnej roboty konfitura różana czy domowy dżem truskawkowy.
Wbrew pozorom przepis na rogaliki krucho-drożdżowe nie jest zbyt skomplikowany – bez trudu poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę ze słodkimi wypiekami. Jednakże warto pamiętać, ze w przygotowaniu tego typu rogalików liczy się nie tylko technika i postępowanie zgodnie z wyszczególnionymi w naszym przepisie krokami, ale również jakość składników oraz ich odpowiednia temperatura. Ma ona szczególne znacznie w przypadku masła, które do ciasta kruchego powinno być mocno schłodzone – jego rolą jest utrudnianie złączenia się poszczególnych składników jednolitą masę. Oprócz tego, jeśli zależy nam na szczególnie kruchym cieście to rekomendujemy wymieszać (najlepiej 1:1) mąkę pszenną (tortową lub poznańską) z mąką krupczatką. Ważnym składnikiem ciasta jest również śmietana, którą możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Istotne jest to, żeby w przeciwieństwie do masła, nie była ona zbyt zimna (najlepiej, żeby miała temperaturę pokojową). Dobrym pomysłem jest podgrzanie śmietany poprzez umieszczenie jej w gorącej wodzie. Ważne jest także poprawne wykonanie zaczynu drożdżowego, które należy wymieszać z ciepłą śmietaną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
Ważnym elementem przygotowania rogalików krucho-drożdżowych jest technika ich składania, co może być trudnym zadaniem dla osób początkujących. Wystarczy jednak postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:
Komentarze