Jajka na bekonie

Jajka na bekonie można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Jest to doskonałe danie, po które możemy sięgać w czasie śniadania lub kolacji, ale i na szybki obiad. W jaki sposób go przygotować je, aby było najsmaczniejsze? Zobaczcie nasz prosty przepis na idealne jajka na bekonie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajko jajko sadzone

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 196 głosów)

Jajka na bekonie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • boczek-na-patelni 1.

    Bekon: Dużą patelnię o grubym dnie mocno rozgrzewamy. Na suchej patelni układamy plastry boczku i smażymy przez kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, a bekon zacznie się rumienić. Następnie przekładamy plastry na drugą stronę i również smażymy na złoto. Zdejmujemy gotowy bekon z patelni.

  • Jajka sadzone 2.

    Jajka na bekonie: Na tą samą patelnię (z tłuszczem, który wytopił się z boczku) wbijamy jajka. Smażymy tak, aby białko się ścięło, a żółtka wciąż pozostały płynne. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na talerzu wykładamy chrupiące plastry boczku i jajka sadzone. 

Porady

  • Jajka na bekonie najczęściej jemy na śniadanie, ale może to być też prosty pomysł na szybki obiad. Jajka na obiad najlepiej podać je z ziemniakami, szparagami czy chłodnikiem.
  • Jajko sadzone na bekonie to przede wszystkim pożywny posiłek, bogaty w białko, które pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jest to ważne zwłaszcza rano, gdy musimy zjeść coś wartościowego po śnie i solidnie się odżywić, aby mieć energię na rozpoczęcie dnia.
  • Aby jajka na bekonie miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, można doprawić je odrobiną chilli lub szczyptą prażonej cebuli. Świetnie będą smakowały też udekorowane kilkoma listkami świeżej bazylii.
  • Jeśli lubicie słodko-słone smaki, boczek możecie posmarować odrobiną miodu lub syropu klonowego. 

Notka redakcyjna

Sposoby na jajka

Jajka na bekonie można przygotować na sposób amerykański lub na sposób angielski. Jajka na bekonie można przygotować na sposób amerykański lub na sposób angielski. Jajka po amerykańsku to posiłek, którym zajadają się przede wszystkim mieszkańcy Nowego Jorku. Do przygotowania posiłku potrzebujemy nie tylko jajek i boczku, lecz również pomidorów oraz szczypiorku. Pomidory kroimy w plasterki i obsmażamy na tej samej patelni co bekon. Jajka wbijamy do boczku i pomidorów, a po usmażeniu posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Możemy też ściągnąć z patelni dodatki i usmażyć na niej same jajka sadzone. Z kolei jajka na bekonie po angielsku odznaczają się tym, że w czasie smażenia białko się ścina, natomiast żółtko pozostaje płynne. Takie jajka przekładamy potem na usmażony boczek i podajemy z pieczywem. Takie tradycyjne english breakfast podaje się z pieczarkami, kiełbasą i fasolką. 

Dodatki do jajek na bekonie

Jajka na bekonie należy podawać ze świeżym pieczywem. Może to być bułka czy chleb. Sprawdzi się zarówno samo pieczywo, jak i przygotowane na jego bazie kanapki, na przykład z sałatą, pomidorami czy ogórkiem kiszonym. Wiele osób ceni też tosty, jako dodatek do jajek na bekonie.

By całe śniadanie było zdrowsze, warto wzbogacić je o różne warzywa, między innymi paprykę czy właśnie pomidora. Całość posypmy szczypiorkiem oraz doprawmy do smaku. Przede wszystkim potrzebny będzie pieprz i sól, ale możemy też użyć innych ziół, jakie lubimy, na przykład bazylii.

Jajka można usmażyć w specjalnych foremkach, by miały ciekawe kształty - może to być serce, gwiazda, kwiat. Dzięki temu na talerzu jajka prezentują się jeszcze lepiej, a takie śniadanie staje się nie tylko smaczne i pożywne, ale też wykwintne i interesujące.

Ile kalorii mają jajka na boczku?

Jajka na boczku to posiłek dosyć kaloryczny. Sama jajecznica z dwóch jajek smażona na maśle ma około 200 kalorii. Dodanie do niej boczku sprawia, że kaloryczność takiego posiłku wzrasta do około 300-400 kalorii. Wszystko zależy od jakości boczku (głównie od tego jak bardzo jest tłusty) i jak dużo go zjemy. Wykorzystanie innych dodatków - jak pomidory czy papryka - jeszcze podnosi kaloryczność posiłku. Dzięki warzywom staje się on jednak jeszcze bardziej pożywny i zaspokaja głód na długo.

Kaloryczność zależy też od samych jajek - można je przecież znaleźć w różnych wielkościach. I tak na przykład jajko smażone na 1 łyżce oleju rzepakowego będzie miało około 150 kalorii, ale już jajko XL smażone na takiej samej ilości oleju to około 181 kalorii. Nieco mniej, gdy smażymy je na 1 łyżce masła - odpowiednio 132 i 163 kalorie. Jajecznica z 1 jajka smażona na 30 gramach boczku to 157 lub 188 kalorii, w zależności czy jajko jest wielkości S czy XL. W 100 gramach bekonu kryje się zaś przeszło 540 kalorii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy