Joanna Komorowska

Jajka z piekarnika

Ocena:

4 (4)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Jajka z piekarnika to połączenie szynki dojrzewającej, pomidorów suszonych i koktajlowych oraz jajek. To wspaniały pomysł na szybkie, sycące i efektowne śniadanie. Potrawa ta doskonale zaprezentuje się także na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci biesiadników. Dodatkowo jajka sadzone z piekarnika są niezwykle łatwe w przygotowaniu, są gotowe w 20 minut. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście,  koniecznie wypróbujcie nasz przepis. 

Składniki:

  • szynka parmeńska (prosciutto)  12 plasterków

  • jajka  6 szt.

  • suszone pomidory  6 szt.

  • pomidorki koktajlowe  6 szt.

  • masło  15 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • tymianek  2 gałązki

Jajka z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.

  • Krok 2:

    Foremka: wgłębienia smarujemy masłem. Wkładamy do każdego po 2 plastry szynki, tworząc miseczkę.

  • Krok 3:

    Pomidory suszone: kroimy je w średnią kostkę. Wykładamy na spód, na szynkę. 

  • Krok 4:

    Jajka: do każdego otworu foremki wbijamy po jednym jajku. Posypujemy solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Pomidorki koktajlowe: myjemy je i osuszmy, kroimy w plasterki. Układamy na jajkach. 

  • Krok 6:

    Pieczenie jajka z piekarnika:  blaszkę wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 minut, do ścięcia białka. 

  • Krok 7:

    Serwowanie: tymianek myjemy i osuszamy. Nożem delikatnie okrawamy boki formy. Wyjmujemy jajka, posypujemy  gałązkami tymianku. Serwujemy od razu. 

Porady

  • Zamiast szynki parmeńskiej do jajka z piekarnika możemy użyć inną, np. serrano czy szwarcwaldzką. Wszystkie mają podobny smaki i doskonale sprawdzą się w naszym przepisie.
  • Jeśli nie lubimy pomidorów suszonych, to na spód możemy wyłożyć, np. świeży szpinak baby.
  • Wierzch jajek przed pieczeniem można posypać gorgonzolą. W tym przypadku dodajemy minimalną ilość soli, gdyż szynka i ser zawierają jej sporo. 
  • Po wyjęciu foremki z piekarnika możemy potrawę posypać ulubionymi świeżymi ziołami, np. bazylią, natką pietruszki, tymiankiem czy szczypiorkiem lub kiełkami. 
  • Każde wgłębienie możemy posmarować zamiast masłem olejem spod pomidorów suszonych. Zabieg ten zwiększy aromat dania.
  • Jajko sadzone z piekarnika możemy upiec także w pojedynczych kokilkach, postępując zgodnie z przepisem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne