Jajka z piekarnika to połączenie szynki dojrzewającej, pomidorów suszonych i koktajlowych oraz jajek. To wspaniały pomysł na szybkie, sycące i efektowne śniadanie. Potrawa ta doskonale zaprezentuje się także na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci biesiadników. Dodatkowo jajka sadzone z piekarnika są niezwykle łatwe w przygotowaniu, są gotowe w 20 minut. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
Foremka: wgłębienia smarujemy masłem. Wkładamy do każdego po 2 plastry szynki, tworząc miseczkę.
Pomidory suszone: kroimy je w średnią kostkę. Wykładamy na spód, na szynkę.
Jajka: do każdego otworu foremki wbijamy po jednym jajku. Posypujemy solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe: myjemy je i osuszmy, kroimy w plasterki. Układamy na jajkach.
Pieczenie jajka z piekarnika: blaszkę wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 minut, do ścięcia białka.
Serwowanie: tymianek myjemy i osuszamy. Nożem delikatnie okrawamy boki formy. Wyjmujemy jajka, posypujemy gałązkami tymianku. Serwujemy od razu.
Porady
- Zamiast szynki parmeńskiej do jajka z piekarnika możemy użyć inną, np. serrano czy szwarcwaldzką. Wszystkie mają podobny smaki i doskonale sprawdzą się w naszym przepisie.
- Jeśli nie lubimy pomidorów suszonych, to na spód możemy wyłożyć, np. świeży szpinak baby.
- Wierzch jajek przed pieczeniem można posypać gorgonzolą. W tym przypadku dodajemy minimalną ilość soli, gdyż szynka i ser zawierają jej sporo.
- Po wyjęciu foremki z piekarnika możemy potrawę posypać ulubionymi świeżymi ziołami, np. bazylią, natką pietruszki, tymiankiem czy szczypiorkiem lub kiełkami.
- Każde wgłębienie możemy posmarować zamiast masłem olejem spod pomidorów suszonych. Zabieg ten zwiększy aromat dania.
- Jajko sadzone z piekarnika możemy upiec także w pojedynczych kokilkach, postępując zgodnie z przepisem.
Komentarze