Jajko sadzone w chlebie

Jajko sadzone to danie, które nie tylko doskonale pasuje do ziemniaków w wersji obiadowej, ale i na śniadanie. Wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem. Śniadanie złożone z jajek sadzonych doda nam energii na cały poranek i sprawi, że długo będziemy czuli się syci. Jajka to produkt, który świetnie pasuje do wielu dodatków począwszy od warzyw po mięso i różnego rodzaju sery. Poznaj przepis na ciekawą wersję jajek sadzonych w chlebie. Nie dość, że smakują, to jeszcze świetnie się prezentują!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb potrawy z jajek jajko sadzone

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)


Jajko sadzone w chlebie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • jajka 1.

    Jak zrobić idealne jajko sadzone? Zaczynamy od rozgrzania patelni z odrobiną oleju. Po chwili dodajemy na patelnię masło. Bierzemy kromki chleba i wycinamy w nich okrągłe otwory. Najlepiej wykorzystać w tym celu foremki do ciastek. Kromki umieszczamy na patelni i rumienimy je najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Następnie wbijamy po jednym jajku do każdej kromki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i czekamy aż białka jajek się zetną. Gotowe jajka sadzone w chlebie serwujemy np. ze świeżą rzeżuchą, która doskonale pasuje do tego dania.
     

Porady

  • Jeśli chcemy przyrządzić jajko sadzone osobno, warto wykorzystać do tego specjalną małą patelnię. Dzięki temu nasze jajka będą miały idealny kształt i nie rozleją się po całej patelni.
     
  • Do przygotowania jajek sadzonych najlepiej wykorzystać jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu
    .
  • Jeśli chcemy, aby żółtka naszych sadzonych jajek również były ścięte, smażymy je chwilę dłużej.

Zobacz przepis: prosty domowy chleb razowy.

Notka redakcyjna

Jajka sadzone na obiad

Jajka sadzone to pomysł na pyszne śniadanie, ale nie tylko! Możemy przygotować je również na obiad lub kolację. Z czym podawać jajka sadzone na obiad? Warto sięgnąć po klasyczny przepis znany od lat. Jajka sadzone z ziemniakami i zsiadłym mlekiem to sposób na pyszny i ekspresowy obiad. Wystarczy ugotować ziemniaki, przygotować jajka sadzone i podawać całość ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Warto dodać do ziemniaków świeży koperek, który świetnie komponuje się z tą potrawą. To idealne danie zwłaszcza na upalne dni. Do jajka sadzonego z ziemniakami i zsiadłym mlekiem pasują również świeże szparagi. Ciekawym pomysłem na danie z jajkami sadzonymi jest podanie ich w towarzystwie kalafiora z bułką tartą. Wystarczy, że ugotujemy kalafiora, w rondelku rozpuścimy pół kostki masła i dodamy do niego bułkę tartą. Gdy bułka połączy się z masłem, polewamy nią ugotowanego kalafiora. Takie przepisy to doskonały pomysł na obiad, gdy nie chcemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu.  

Jajka sadzone z piekarnika z mozzarellą, pomidorkiem i oliwkami

Jajka sadzone tradycyjnie przygotowujemy na patelni. Możemy jednak sięgnąć po nieco bardziej wyrafinowany przepis i zrobić jajka sadzone z mozzarellą, pomidorem i oliwkami w piekarniku. Będziemy potrzebowali 4 jajek, 4 mozzarelle mini lub zwykłą pokrojoną w kostkę, 4 zielone oliwki, 2 plasterki pomidora, bazylię, sól i kolorowy pieprz. Przepis zaczynamy od wbicia jajek do kokilek. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę, oliwki kroimy w plasterki, a mozzarelle mini na pół. Jajka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy do kokilek pomidora, mozzarellę (po dwie połówki) i oliwki. Bazylię myjemy i siekamy. Całość posypujemy świeżymi ziołami z wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umieszczamy w nim kokilki i pieczemy przez 20 minut. Takie jajka sadzone z dodatkiem mozzarelli, pomidora i oliwek to pomysł na pyszny weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie. To również dobry pomysł na przekąskę piknikową lub drugie śniadanie do pracy. Jednak danie te zdecydowanie lepiej smakuje, gdy jest serwowane na ciepło.

Jajka - obalamy mity

Przez długi czas panował mit dotyczący szkodliwości spożywania jajek. Uważano, że regularne sięganie po jajka przyczynia się do wzrostu „złego” cholesterolu w naszych organizmach. Badania obaliły jednak tę teorię. Jajka zawierają aminokwasy, żelazo i antyoksydanty. Są również bogatym źródłem witamin takich jak witamina A, D, E oraz K. Dostarczają potasu oraz wapnia, a także żelaza. Jajka to produkt szczególnie zalecany sportowcom, bowiem korzystnie wpływają na kości i stawy. Uznaje się, że zdrowy człowiek może spożywać jedno jajko dziennie. Oprócz licznych witamin i minerałów, jajka wpływają też korzystnie na układ nerwowy, odpornościowy, a także wpływają pozytywnie na wątrobę. Warto więc nie rezygnować z jajek i włączyć je do swojej codziennej diety. Pamiętajmy jednak by sięgać po jajka ze sprawdzonych hodowli. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy