Jajko sadzone to danie, które nie tylko doskonale pasuje do ziemniaków w wersji obiadowej, ale i na śniadanie. Wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem. Śniadanie złożone z jajek sadzonych doda nam energii na cały poranek i sprawi, że długo będziemy czuli się syci. Jajka to produkt, który świetnie pasuje do wielu dodatków począwszy od warzyw po mięso i różnego rodzaju sery. Poznaj przepis na ciekawą wersję jajek sadzonych w chlebie. Nie dość, że smakują, to jeszcze świetnie się prezentują!
Fot. Łukasz Kozyra, styl. Joanna Woyda
(średnia 4.48 z 147 głosów)
Jak zrobić idealne jajko sadzone? Zaczynamy od rozgrzania patelni z odrobiną oleju. Po chwili dodajemy na patelnię masło. Bierzemy kromki chleba i wycinamy w nich okrągłe otwory. Najlepiej wykorzystać w tym celu foremki do ciastek. Kromki umieszczamy na patelni i rumienimy je najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Następnie wbijamy po jednym jajku do każdej kromki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i czekamy aż białka jajek się zetną. Gotowe jajka sadzone w chlebie serwujemy np. ze świeżą rzeżuchą, która doskonale pasuje do tego dania.
Porady
- Jeśli chcemy przyrządzić jajko sadzone osobno, warto wykorzystać do tego specjalną małą patelnię. Dzięki temu nasze jajka będą miały idealny kształt i nie rozleją się po całej patelni.
- Do przygotowania jajek sadzonych najlepiej wykorzystać jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu
.- Jeśli chcemy, aby żółtka naszych sadzonych jajek również były ścięte, smażymy je chwilę dłużej.
Zobacz przepis: prosty domowy chleb razowy.
Jajka sadzone to pomysł na pyszne śniadanie, ale nie tylko! Możemy przygotować je również na obiad lub kolację. Z czym podawać jajka sadzone na obiad? Warto sięgnąć po klasyczny przepis znany od lat. Jajka sadzone z ziemniakami i zsiadłym mlekiem to sposób na pyszny i ekspresowy obiad. Wystarczy ugotować ziemniaki, przygotować jajka sadzone i podawać całość ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Warto dodać do ziemniaków świeży koperek, który świetnie komponuje się z tą potrawą. To idealne danie zwłaszcza na upalne dni. Do jajka sadzonego z ziemniakami i zsiadłym mlekiem pasują również świeże szparagi. Ciekawym pomysłem na danie z jajkami sadzonymi jest podanie ich w towarzystwie kalafiora z bułką tartą. Wystarczy, że ugotujemy kalafiora, w rondelku rozpuścimy pół kostki masła i dodamy do niego bułkę tartą. Gdy bułka połączy się z masłem, polewamy nią ugotowanego kalafiora. Takie przepisy to doskonały pomysł na obiad, gdy nie chcemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu.
Jajka sadzone tradycyjnie przygotowujemy na patelni. Możemy jednak sięgnąć po nieco bardziej wyrafinowany przepis i zrobić jajka sadzone z mozzarellą, pomidorem i oliwkami w piekarniku. Będziemy potrzebowali 4 jajek, 4 mozzarelle mini lub zwykłą pokrojoną w kostkę, 4 zielone oliwki, 2 plasterki pomidora, bazylię, sól i kolorowy pieprz. Przepis zaczynamy od wbicia jajek do kokilek. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę, oliwki kroimy w plasterki, a mozzarelle mini na pół. Jajka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy do kokilek pomidora, mozzarellę (po dwie połówki) i oliwki. Bazylię myjemy i siekamy. Całość posypujemy świeżymi ziołami z wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umieszczamy w nim kokilki i pieczemy przez 20 minut. Takie jajka sadzone z dodatkiem mozzarelli, pomidora i oliwek to pomysł na pyszny weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie. To również dobry pomysł na przekąskę piknikową lub drugie śniadanie do pracy. Jednak danie te zdecydowanie lepiej smakuje, gdy jest serwowane na ciepło.
Przez długi czas panował mit dotyczący szkodliwości spożywania jajek. Uważano, że regularne sięganie po jajka przyczynia się do wzrostu „złego” cholesterolu w naszych organizmach. Badania obaliły jednak tę teorię. Jajka zawierają aminokwasy, żelazo i antyoksydanty. Są również bogatym źródłem witamin takich jak witamina A, D, E oraz K. Dostarczają potasu oraz wapnia, a także żelaza. Jajka to produkt szczególnie zalecany sportowcom, bowiem korzystnie wpływają na kości i stawy. Uznaje się, że zdrowy człowiek może spożywać jedno jajko dziennie. Oprócz licznych witamin i minerałów, jajka wpływają też korzystnie na układ nerwowy, odpornościowy, a także wpływają pozytywnie na wątrobę. Warto więc nie rezygnować z jajek i włączyć je do swojej codziennej diety. Pamiętajmy jednak by sięgać po jajka ze sprawdzonych hodowli.
Komentarze