Jajko sadzone w chlebie

Jajko sadzone nie tylko doskonale pasuje do ziemniaków w wersji obiadowej, ale i na śniadanie.

chleb

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Składniki:

  • łyżeczka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 jajka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść rzeżuchy

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej, dodajemy masło. W kromkach chleba za pomocą foremki do ciastek wycinamy okrągłe dziury. Kromki rumienimy najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  • Wbijamy po jednym jajku do każdej kromki, oprószamy solą i pieprzem, czekamy aż jajka się zetną. Zjadamy z rzeżuchą.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Zobacz przepis: prosty domowy chleb razowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy