Jajko

4 kolekcji przepisów

59 przepisów

jajka

Jajko to jeden z tych produktów, które zawsze mamy w kuchni. Dzięki niemu przyrządzimy nie tylko klasyczną jajecznicę, ale także rozmaite wypieki czy dania obiadowe. Przekonajmy się, jakie wartości mają jajka i jak można je przygotować.

Inne z kolekcji: Potrawy z jajek

Jajko: wartości odżywcze

Jajko kurze w 100 g ma ok. 140 kalorii, na które składa się 12,5 g białka oraz niespełna 10 g tłuszczu. Zawarte w nim proteiny odznaczają się wysoką jakością, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne dla ludzkiego organizmu. Związki te stanowią budulec komórek i umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie każdego układu w ciele.

Przez lata kontrowersje budził tłuszcz zawarty w żółtkach jajek. Naukowcy uważali, że podwyższa on stężenie złego cholesterolu we krwi. Po szczegółowych badaniach okazało się jednak, że jaja nie mają znaczącego wpływu na poziom cholesterolu. Mało tego - kryjący się w nich tłuszcz jest nośnikiem witamin A, D, E i K, które wpływają na zdrowie m.in. kości, wzroku i skóry, a także zapewniają prawidłową krzepliwość krwi.

W jajkach znajdziemy również witaminy z grupy B oraz potas, wapń, żelazo, cynk, selen i miedź. Żółtko jest także bogate w lecytynę oraz wspomagającą wzrok luteinę.

Jajka można zatem jeść codziennie. Najważniejsze, aby nie przesadzać z kalorycznymi dodatkami, takimi jak masło czy boczek. Według Światowej Organizacji Zdrowia zalecane spożycie jaj wynosi do 10 tygodniowo, wliczając również te zawarte w wypiekach czy makaronach.

Jak można przyrządzić jajka?

Jajko możemy przygotować na rozmaite sposoby. Kluczem jest czas gotowania - to on decyduje o tym, jaką potrawę otrzymamy. Ile gotować jajka na twardo, a ile na miękko?

Jajko na miękko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Aby uzyskać taki efekt, należy ściśle kontrolować czas gotowania. Dla małych jajek wystarczy 3,5 minuty, dla średnich 4,5 minuty, a dla tych w rozmiarze L - 5,5 minuty. Najlepiej użyć jajek o temperaturze pokojowej i włożyć je do już gotującej się, osolonej wody. Po ugotowaniu ochładzamy je, dolewając do garnka zimnej wody.

Jak ugotować jajka na twardo? Gotujemy je odpowiednio do wielkości: 7 minut dla jaj w rozmiarze S, 8 minut dla M i 9 minut dla L. Wkładamy je do zimnej wody i mierzymy czas gotowania od rozpoczęcia wrzenia. Ważne, aby nie przegotować jajek - wtedy staną się nie tylko ciężkostrawne, ale także zyskają nieestetyczne przebarwienia. Aby łatwo je obrać, warto tuż po ugotowaniu i ochłodzeniu pod zimną wodą obtłuc skorupki tak, aby popękały.

Przepisy z jajkiem

Jajko sprawdzi się w wielu potrawach - zarówno wielkanocnych, jak i tych na co dzień. Dzięki niemu przygotujemy proste i pożywne dania.

Schabowy z jajkiem sadzonym to ciekawa odmiana dla tradycyjnego obiadu. Jak przygotować idealne sadzone? Najlepiej rozbić je do miseczki, a następnie przelać na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem lub olejem. Smażymy je na średniej mocy palnika do 4 minut.

Miłośnikom nietypowych połączeń smakowych do gustu przypadną jajka faszerowane z farszem brzoskwiniowym. Słodko-słone nuty dodatkowo podkreśla curry. Jajka możemy podać na Wielkanoc lub jako przekąskę na imprezie.

W roli lekkiego i zdrowego obiadu sprawdzi się kasza gryczana z jajkami sadzonymi. To świetna propozycja dla wegetarian oraz osób eliminujących gluten z diety. Warto doprawić ją włoskimi przyprawami, które dobrze komponują się z rukolą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi.

Jajka z majonezem i szczypiorkiem zaliczają się do klasyki polskiej kuchni - wręcz trudno wyobrazić sobie święta bez nich! Aby wyśmienicie smakowały, warto zadbać o świeżość składników i nie gotować jajek zbyt długo. Ważny jest również sposób podania - potrawę przebieramy szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jajko w koszulce odznacza się płynnym żółtkiem otoczonym puszystym białkiem. Może wydawać się trudne do przyrządzenia, lecz wystarczy prosty trik, aby wyszło idealnie. Jajko zachowa zwartą strukturę, gdy ugotujemy je w natłuszczonym foliowym woreczku.