Jajko
4 kolekcji przepisów
127 przepisów

Jajko to jeden z tych produktów, które zawsze mamy w kuchni. Dzięki niemu przyrządzimy nie tylko klasyczną jajecznicę, ale także rozmaite wypieki czy dania obiadowe. Przekonajmy się, jakie wartości mają jajka i jak można je przygotować.
Przepisy na dania z jajkami

Pasta jajeczna to znakomity dodatek do kanapek, ale nie tylko! Można wykorzystać ją do również jako uzupełnienie innych dań, np. roladek z tortilli lub dip do krakersów. Przepis na pastę jajeczną jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Może z łatwością wykonać go każdy, nawet dzieci. Pasta jajeczna to pyszny smak, który podbije wasze serca.
Pasta jajeczna

Jaskółcze gniazda to inna wersja podania kotletów mielonych. W tej wersji mięso mielone otacza ugotowane na pół miękko jajka. Jaskółcze gniazda to przepis, który przypomina danie znane w kuchni szkockiej. Warto pamiętać, że jaskółcze gniazda mogą być interesującą przekąską na przyjęcia w gronie znajomych. Oto przepis na jaskółcze gniazda.
Jaskółcze gniazda

Kotlety jajeczne to propozycja na szybki obiad. Z pewnością kotlety jajeczne są proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne! Kotlety jajeczne doprawiam solą i pieprzem, a dla wyrazistego smaku dodaję posiekany szczypiorek. Gdy nie mamy pomysłów na bezmięsny obiad, to przepis na kotlety jajeczne spełni wasze oczekiwania.
Kotlety jajeczne

Sałatka wiosenna z nowalijkami to wspaniały pomysł na wiosenny obiad lub kolację. Gdy tylko w sklepach i na straganach pojawiają się pierwsze rzodkiewki, świeże ogórki i pachnące pomidory, robimy właśnie tę sałatkę. Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewkami, ogórkiem, pomidorem i jajkami na twardo z pewnością przyda wam się wiosną i latem - gwarantujemy, że nie można przestać jej jeść!
Sałatka wiosenna z rzodkiewkami

Zupa chlebowa z Madery to doskonały sposób na zagospodarowanie czerstwego chleba. Nie wyrzucajmy go, ale przeróbmy na coś pysznego. Jednym z takich dań z pewnością będzie nasza zupa. Jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, ponieważ zawiera jajko w koszulce. Ta zupa was zaskoczy - będziecie przyrządzać ją regularnie, gwarantujemy! Przepis poleca Agata Wojda.
Zupa chlebowa z Madery

Kasza gryczana to jedna z tych kasz, które często goszczą na naszym stole. Potrawy z nią są wyjątkowo smaczne i pożywne. Tym razem jednak postanowiliśmy zaserwować ją nieco inaczej niż na przykład z gulaszem. Podajemy ją bowiem z jajkami sadzonymi - to danie na lekki obiad. Orzechowa kasza gryczana dobrze komponuje się z pomidorami, papryką i jajkami.
Kasza gryczana z jajkami sadzonymi

Krem z zielonego groszku kojarzy nam się z wiosną. Wszystko przez ten piękny, intensywnie zielony kolor. Krem z zielonego groszku wspaniale komponuje się z chrupiącymi grzankami i aksamitnie delikatnym jajkiem w koszulce. To zupa, której nigdy nie mamy dość. Zróbcie ją sobie na wiosenny obiad na balkonie - niech będzie pysznie!
Krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce

Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce to propozycja na lekkie i pożywne śniadanie. Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne niż na twardo. Spróbuj kanapek z awokado i jajkiem w koszulce.
Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce

Jajka na twardo nie muszą być nudne! Wystarczy podać je w zupełnie inny niż dotąd sposób. My proponujemy przepyszną sałatkę z kalafiorem, ananasem i jajkami. To wspaniały dodatek do dań, ale i danie główne. Dodatek ananasa wprowadza lekko egzotyczny posmak i przyjemnie kontrastuje z kalafiorem i jajkami. Przepis Agaty Wojdy.
Sałatka z kalafiorem, ananasem i jajkami

Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardz
Pasztet marchewkowo-jajeczny

Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski to przystawka, która zachwyci domowników. Wykonana z prostych składników zamienia się w wyjątkowe danie.
Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski

Naleśniki z awokado i jajkiem to niezwykle efektowne danie. Chrupiąca zielenina i aksamitne żółtko zadowoli wielu smakoszy. Naleśniki z awokado i jajkiem to propozycja na wyjątkowe spotkania.
Naleśniki z awokado i jajkiem

Oryginalne słodko-słone połączenie z nutą curry - polecamy jajka faszerowane z farszem brzoskwiniowym.
Jajka faszerowane z farszem brzoskwiniowym

Przepis na jajka faszerowane
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane masą z żółtek, awokado, zielonego groszku, zielonego ogórka i majonezu
Jajka faszerowane zielonymi warzywami o orzeźwiającym smaku

Są bardzo łatwe wykonaniu. Takie jajka polecam podać jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania.
Jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami

Bardzo prosty przepis, bardzo łatwy w wykonaniu a efektowny i pyszny.
Jajka faszerowane kiełkami
Inne z kolekcji: Potrawy z jajek
Jajko: wartości odżywcze
Jajko kurze w 100 g ma ok. 140 kalorii, na które składa się 12,5 g białka oraz niespełna 10 g tłuszczu. Zawarte w nim proteiny odznaczają się wysoką jakością, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne dla ludzkiego organizmu. Związki te stanowią budulec komórek i umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie każdego układu w ciele.
Przez lata kontrowersje budził tłuszcz zawarty w żółtkach jajek. Naukowcy uważali, że podwyższa on stężenie złego cholesterolu we krwi. Po szczegółowych badaniach okazało się jednak, że jaja nie mają znaczącego wpływu na poziom cholesterolu. Mało tego - kryjący się w nich tłuszcz jest nośnikiem witamin A, D, E i K, które wpływają na zdrowie m.in. kości, wzroku i skóry, a także zapewniają prawidłową krzepliwość krwi.
W jajkach znajdziemy również witaminy z grupy B oraz potas, wapń, żelazo, cynk, selen i miedź. Żółtko jest także bogate w lecytynę oraz wspomagającą wzrok luteinę.
Jajka można zatem jeść codziennie. Najważniejsze, aby nie przesadzać z kalorycznymi dodatkami, takimi jak masło czy boczek. Według Światowej Organizacji Zdrowia zalecane spożycie jaj wynosi do 10 tygodniowo, wliczając również te zawarte w wypiekach czy makaronach.
Jak można przyrządzić jajka?
Jajko możemy przygotować na rozmaite sposoby. Kluczem jest czas gotowania - to on decyduje o tym, jaką potrawę otrzymamy. Ile gotować jajka na twardo, a ile na miękko?
Jajko na miękko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Aby uzyskać taki efekt, należy ściśle kontrolować czas gotowania. Dla małych jajek wystarczy 3,5 minuty, dla średnich 4,5 minuty, a dla tych w rozmiarze L - 5,5 minuty. Najlepiej użyć jajek o temperaturze pokojowej i włożyć je do już gotującej się, osolonej wody. Po ugotowaniu ochładzamy je, dolewając do garnka zimnej wody.
Jak ugotować jajka na twardo? Gotujemy je odpowiednio do wielkości: 7 minut dla jaj w rozmiarze S, 8 minut dla M i 9 minut dla L. Wkładamy je do zimnej wody i mierzymy czas gotowania od rozpoczęcia wrzenia. Ważne, aby nie przegotować jajek - wtedy staną się nie tylko ciężkostrawne, ale także zyskają nieestetyczne przebarwienia. Aby łatwo je obrać, warto tuż po ugotowaniu i ochłodzeniu pod zimną wodą obtłuc skorupki tak, aby popękały.
Przepisy z jajkiem
Jajko sprawdzi się w wielu potrawach - zarówno wielkanocnych, jak i tych na co dzień. Dzięki niemu przygotujemy proste i pożywne dania.
Schabowy z jajkiem sadzonym to ciekawa odmiana dla tradycyjnego obiadu. Jak przygotować idealne sadzone? Najlepiej rozbić je do miseczki, a następnie przelać na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem lub olejem. Smażymy je na średniej mocy palnika do 4 minut.
Miłośnikom nietypowych połączeń smakowych do gustu przypadną jajka faszerowane z farszem brzoskwiniowym. Słodko-słone nuty dodatkowo podkreśla curry. Jajka możemy podać na Wielkanoc lub jako przekąskę na imprezie.
W roli lekkiego i zdrowego obiadu sprawdzi się kasza gryczana z jajkami sadzonymi. To świetna propozycja dla wegetarian oraz osób eliminujących gluten z diety. Warto doprawić ją włoskimi przyprawami, które dobrze komponują się z rukolą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi.
Jajka z majonezem i szczypiorkiem zaliczają się do klasyki polskiej kuchni - wręcz trudno wyobrazić sobie święta bez nich! Aby wyśmienicie smakowały, warto zadbać o świeżość składników i nie gotować jajek zbyt długo. Ważny jest również sposób podania - potrawę przebieramy szczypiorkiem i rzodkiewką.
Jajko w koszulce odznacza się płynnym żółtkiem otoczonym puszystym białkiem. Może wydawać się trudne do przyrządzenia, lecz wystarczy prosty trik, aby wyszło idealnie. Jajko zachowa zwartą strukturę, gdy ugotujemy je w natłuszczonym foliowym woreczku.
Artykuły powiązane
Jak obrać szybko jajko? Sprawdź triki na jajka
Jak obrać szybko jajko? Kucharz Michał Toczyłowski podpowiada najprostszy trik. Posłuchajcie, co można zrobić ze skorupkami i jak pysznie podać jajka nie tylko na Wielkanoc.
Oznaczenia jajek - kucharz radzi, na co zwracać uwagę i jak gotować jajka
Oznaczenie jajek wiele nam powie o ich jakości! Ciąg znaczków na jajku, a szczególnie pierwsza cyfra, to informacja, z jakiego rodzaju chowu pochodzi nabiał. Kucharz Michał Toczyłowski opowiedział na live'ie w cyklu "Kulinarny Chat mojegotowanie.pl" o tym, jak wybierać i gotować jajka. Te porady przydadzą się nie tylko na Wielkanoc!