Omlet na słodko to pyszna i sycąca propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację czy podwieczorek. Jednym z jego popularnych wariantów jest omlet biszkoptowy, który przygotowuje się m.in. ubitych jaj z solą, dzięki czemu jest on naprawdę bardzo puszysty. Przepis na puszysty omlet jest bardzo prosty, jednak wymaga dużej precyzji i odpowiednich składników. Omlet na słodko możemy serwować z naszymi ulubionymi składnikami – Nutella, masłem orzechowym, śmietaną, bakaliami i świeżymi owocami. Jest to świetna propozycja na kreatywne śniadanie dla najmłodszych – puszysty omlet dla dzieci to strzał w dziesiątkę! Jak zrobić perfekcyjny omlet? Poniżej podajemy przepis na omlet na słodko.
Omlet na słodko / fot. iStock
Oddzielamy żółtka od białek – białka ubijamy z solą, dzięki temu omlet będzie naprawdę puszysty. Powoli miksujemy z mąką, żółtkiem, cukrem i mlekiem.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wlewamy jajeczną masę na omlet. Smażymy kilka 2-3 minuty, aż spód się zetnie. Zsuwamy omlet na pokrywkę lub talerz i przewracamy na patelnię na drugą stronę – smażymy kolejne 1-2 minuty i podajemy omlet z ulubionymi owocami.
Porady
- Do przygotowania puszystego omleta bardzo ważna jest jakość jajek – najlepiej wybierać jajka oznaczone cyfrą „0” lub „1”. Oprócz tego warto pamiętać o tym, że jajka do omleta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Przy przygotowaniu omleta biszkoptowego bardzo ważna jest technika smażenia – najlepiej smażyć na średnim lub małym ogniu na maśle klarowanym, tak żeby białka dobrze się ścięły.
- Do ciasta omleta na słodko możemy dodać 20 g śmietany lub 40 ml mleka – dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i mniej zbite w środku.
- Jeśli do naszego omleta dodaliśmy dużo różnego rodzaju dodatków, to należy nieco wydłużyć czas smażenia. W tym celu należy zmniejszyć gaz, a następnie przykryć patelnię przykrywką.
Omlet jest świetną propozycją śniadaniową (i nie tylko) dla najmłodszych smakoszy. Dzięki niemu możemy „przemycić” do diety dziecka wiele wartościowych substancji odżywczych, które kryją się w jajku. Dodatkowo puszysty omlet na słodko to miła odmiana od wytrawnych śniadań. Warto pozwolić dziecku samodzielnie dobrać dodatki do swojego omleta – idealnie sprawdzą się tu: świeże owoce, masło orzechowe (najlepiej bez cukru), powidła, dżemy i marmolady. Omlet na słodko świetnie smakuje również bez żadnych dodatków. Jeśli przygotowujemy omlet dla małych dzieci to należy zrezygnować z soli i cukru.
Istnieją różne wariacje na temat omleta na słodko – jedną z nich jest omlet z dodatkiem śmietany. Dzięki temu wychodzi on miękki, puszysty i delikatny w smaku. Przepis na taki omlet na słodko jest bardzo prosty – wystarczy oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać do nich żółtka, a także śmietanę 18% (ok. 40 g na 4 jajka) i mąkę pszenną. Następnie całość bardzo delikatnie mieszamy (tak, żeby piana nam nie opadła). Na samym końcu masę wlewamy na rozgrzane masło i smażymy z obu stron. Taki omlet na słodko należy serwować zaraz po przygotowaniu, gdyż szybko opada.
Omlet grzybek wielu z nam kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Obecnie przygotowuje się go stosunkowo rzadko, ponieważ są one dość pracochłonne. Omlety grzybki charakteryzują się ubitym białkiem (tak jak w naszym przepisie), dzięki czemu są one niezwykle puszyste w środku. Warto również podkreślić, że tego typu omlety są bardziej sycące. Omlety grzybki przygotowuje się z: mąki pszennej, jajek i soli (niekiedy dodaje się do ciasta również masło i śmietanę). Podstawą jest dokładne ubicie piany z białek, a następnie delikatne wymieszanie wszystkich składników. Omlety grzybki smażymy na maśle z obu stron i spożywamy zaraz po przygotowaniu. Niekiedy nazywane są one również omletami biszkoptowymi.
Komentarze