Puszysty omlet na słodko

Ocena:

4.24 (290)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Omlet na słodko to pyszna i sycąca propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację czy podwieczorek. Jednym z jego popularnych wariantów jest omlet biszkoptowy, który przygotowuje się m.in. ubitych jaj z solą, dzięki czemu jest on naprawdę bardzo puszysty. Przepis na puszysty omlet jest bardzo prosty, jednak wymaga dużej precyzji i odpowiednich składników. Omlet na słodko możemy serwować z naszymi ulubionymi składnikami – Nutella, masłem orzechowym, śmietaną, bakaliami i świeżymi owocami. Jest to świetna propozycja na kreatywne śniadanie dla najmłodszych – puszysty omlet dla dzieci to strzał w dziesiątkę! Jak zrobić perfekcyjny omlet? Poniżej podajemy przepis na omlet na słodko. 

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • mleko  30 ml

  • mąka  30 g

  • cukier  30 g

  • masło klarowane  1 łyżeczka

  • sól  3 g

  • owoce  50 g

Puszysty omlet na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Oddzielamy żółtka od białek – białka ubijamy z solą, dzięki temu omlet będzie naprawdę puszysty. Powoli miksujemy z mąką, żółtkiem, cukrem i mlekiem.

    Oddzielamy białka od żółtek
  • Krok 2:

    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wlewamy jajeczną masę na omlet. Smażymy kilka 2-3 minuty, aż spód się zetnie. Zsuwamy omlet na pokrywkę lub talerz i przewracamy na patelnię na drugą stronę – smażymy kolejne 1-2 minuty i podajemy omlet z ulubionymi owocami. 

    Masa jajeczna omlet

Porady

  • Do przygotowania puszystego omleta bardzo ważna jest jakość jajek – najlepiej wybierać jajka oznaczone cyfrą „0” lub „1”. Oprócz tego warto pamiętać o tym, że jajka do omleta powinny mieć temperaturę pokojową. 
  • Przy przygotowaniu omleta biszkoptowego bardzo ważna jest technika smażenia – najlepiej smażyć na średnim lub małym ogniu na maśle klarowanym, tak żeby białka dobrze się ścięły. 
  • Do ciasta omleta na słodko możemy dodać 20 g śmietany lub 40 ml mleka – dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i mniej zbite w środku. 
  • Jeśli do naszego omleta dodaliśmy dużo różnego rodzaju dodatków, to należy nieco wydłużyć czas smażenia. W tym celu należy zmniejszyć gaz, a następnie przykryć patelnię przykrywką.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Omlet dla dziecka


Omlet jest świetną propozycją śniadaniową (i nie tylko) dla najmłodszych smakoszy. Dzięki niemu możemy „przemycić” do diety dziecka wiele wartościowych substancji odżywczych, które kryją się w jajku. Dodatkowo puszysty omlet na słodko to miła odmiana od wytrawnych śniadań. Warto pozwolić dziecku samodzielnie dobrać dodatki do swojego omleta – idealnie sprawdzą się tu: świeże owoce, masło orzechowe (najlepiej bez cukru), powidła, dżemy i marmolady. Omlet na słodko świetnie smakuje również bez żadnych dodatków. Jeśli przygotowujemy omlet dla małych dzieci to należy zrezygnować z soli i cukru. 


Omlet na słodko z dodatkiem śmietany 


Istnieją różne wariacje na temat omleta na słodko – jedną z nich jest omlet z dodatkiem śmietany. Dzięki temu wychodzi on miękki, puszysty i delikatny w smaku. Przepis na taki omlet na słodko jest bardzo prosty – wystarczy oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać do nich żółtka, a także śmietanę 18% (ok. 40 g na 4 jajka) i mąkę pszenną. Następnie całość bardzo delikatnie mieszamy (tak, żeby piana nam nie opadła). Na samym końcu masę wlewamy na rozgrzane masło i smażymy z obu stron. Taki omlet na słodko należy serwować zaraz po przygotowaniu, gdyż szybko opada. 


Omlet grzybek 


Omlet grzybek wielu z nam kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Obecnie przygotowuje się go stosunkowo rzadko, ponieważ są one dość pracochłonne. Omlety grzybki charakteryzują się ubitym białkiem (tak jak w naszym przepisie), dzięki czemu są one niezwykle puszyste w środku. Warto również podkreślić, że tego typu omlety są bardziej sycące. Omlety grzybki przygotowuje się z: mąki pszennej, jajek i soli (niekiedy dodaje się do ciasta również masło i śmietanę). Podstawą jest dokładne ubicie piany z białek, a następnie delikatne wymieszanie wszystkich składników. Omlety grzybki smażymy na maśle z obu stron i spożywamy zaraz po przygotowaniu. Niekiedy nazywane są one również omletami biszkoptowymi. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne