Jajko na miękko

Jajko na miękko to idealna propozycja na śniadanie. Jest bardzo proste do przygotowania, a przy tym nie zajmuje wiele czasu. Taki posiłek jest sycący i zapewnia energię na długo. A do tego jest zdrowy i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Sprawdźcie, jak zrobić jajko idealne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajko

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)

Jajko na miękko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • jajka 1.

    Jak ugotować jajko na miękko? Zaczynamy od zagotowania wody w garnku z grubszym dnem – na 4 jajka około 1 l wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy 4 jajka uważając by ich nie potłuc.

  • jajka-na-miekko 2.

    Jak długo gotować jajka na miękko? Od momentu, gdy woda zawrze jajka gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową lub odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą, tak by zatrzymać proces gotowania.

Ilość porcji: 2

Porady

  • Aby przystąpić do zjedzenia jajka na miękko, odcinamy mu czubek tak by pozbyć się skorupki z góry. Można również obrać skorupkę na wierzchu jajka.
  • Gotowane jajko na miękko najlepiej smakuje z odrobiną soli. Po odcięciu pierwszej warstwy, do żółtka można dodać też odrobinę masła. Dzięki temu nabierze jeszcze lepszego i wyrazistego smaku.
  • Półpłynne żółtko w jajku najlepiej komponuje się ze świeżym pieczywem. Dobrze pasuje tu chleb lub bułka z bakaliami lub wersja cebulowa lub czosnkowa.
  • Jajka na miękko najlepiej serwować w specjalnie do tego przeznaczonych kieliszkach lub spodkach.
  •  Czas gotowania jajek na miękko zależy również od ich wielkości. Jeśli mamy nieco większe, np. rozmiar M lub L, czas ten może nieco się wydłużyć. Dlatego też ważne jest, żeby jednocześnie gotować jajka, które są tego samego rozmiaru. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że ugotują się odpowiednio. Te większe należy gotować nawet 4,5 minuty.
  •  Najzdrowszym wyborem będą jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu, a najlepiej ekologiczne. Rodzaj paszy, którą otrzymują kury, a także sposób hodowli, wpływają na smak jajka.

Notka redakcyjna

Jak ugotować jajka na miękko bez zegarka?

Sukcesem dobrego jajka na miękko jest odpowiednio odmierzony czas gotowania. Zbyt długie przetrzymanie powoduje ścięcie się żółtka, natomiast za krótkie gotowanie sprawia, że białko jest wodniste. Jak więc idealnie odmierzyć czas gotowania naszego jajka na miękko? Świetnie sprawdzi się tu minutnik kuchenny. Ten gadżet pozwoli nam precyzyjnie odmierzyć czas gotowania. Warto posiadać go w wyposażeniu swojej kuchni i ułatwić sobie życie. Gdy nastawimy minutnik, nie musimy się obawiać, że przeoczmy czas przeznaczony na gotowanie. Dźwięk minutnika skutecznie nam o tym przypomni!


Jajko w koszulce

Jajko w koszulce ma płynne żółtko. Dla wielu osób jego przygotowanie wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest! Wystarczy tylko pamiętać o kilku wskazówkach. Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Zaczynamy od przygotowania odpowiedniego garnka. Najlepiej sprawdzi się rondelek lub mały garnek. Wlewamy do niego 1 litr wody oraz 2–3 łyżki octu lub soku z cytryny. Wodę zagotowujemy. W tym czasie wyjmujemy jajko z lodówki. Ważne by miało temperaturę pokojową. Warto również wbić je do małej miseczki bądź kubka, uważając przy tym, by nie naruszyć żółtka.


Gdy woda się zagotuje robimy w niej wir przy pomocy łyżki. Przygotowane wcześniej jajko wlewamy w sam środek utworzonego wiru i w tym momencie przestajemy mieszać wodę. Jajko gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyławiamy je z wody, np. przy pomocy łyżki cedzakowej. Można odsączyć jajko w koszulce z nadmiaru wody, układając je na chwilę na ręczniku papierowym.


Gotowe jajko w koszulce to świetny pomysł na śniadanie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tostów, a także do sałatek. Można je również serwować osobno z dodatkiem świeżego pieczywa. To wspaniały sposób na to, jak urozmaicić sobie śniadanie. Spróbuj!


Zobacz też: jajko w sosie curry i dahl z soczewicą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy