Jajko na miękko

Jajko na miękko to idealna propozycja na śniadanie. Jest bardzo proste do przygotowania, a przy tym nie zajmuje wiele czasu. Półpłynne żółtko w jajku najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Śniadanie złożone z jajek sprawi, że będziemy syci i zapewni nam energię na długo. Przepis na jajko na miękko jest prosty, jednak trzeba się trzymać kilku wskazówek, by efekt końcowy był taki, jakiego oczekujemy. Ile gotować jajka na miękko? Odpowiedź na to pytanie, a także wiele innych cennych rad znajduje się w tym przepisie. Zobacz, jak zrobić idealne jajko na miękko i przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie dla siebie i całej rodziny.

dodany przez: mojegotowanie

jajko Przekąski

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Jajka na miękko gotowanie 1.

    Jak ugotować jajko na miękko? Zaczynamy od zagotowania wody w garnku z grubszym dnem – na 4 jajka około 1 l wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy 4 jajka uważając by ich nie potłuc. Jak długo gotować jajka na miękko? Od momentu, gdy woda zawrze jajka gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową lub odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą, tak by zatrzymać proces gotowania. Aby przystąpić do zjedzenia jajka na miękko, odcinamy mu czubek tak by pozbyć się skorupki z góry. Można również obrać skorupkę na wierzchu jajka. Przed przystąpieniem do jedzenia jajka na miękko, warto dodać do niego odrobinę soli (po odkrojeniu wierzchu ze skorupką). Dzięki temu nasze jajko na miękko, nabierze jeszcze lepszego i wyrazistego smaku.

Ilość porcjii: 2

Porady

  • Jajka na miękko najlepiej serwować w specjalnie do tego przeznaczonych kieliszkach lub spodkach.
     
  • Czas gotowania jajek na miękko zależy również od ich wielkości. Jeśli mamy nieco większe jajka, np. rozmiar M lub L, czas ten może nieco się wydłużyć. Dlatego też ważne jest, aby jednocześnie gotować jajka, które są tego samego rozmiaru. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasze jajka odpowiednio się ugotują. Te większe jajka należy gotować nawet 4,5 minuty.
     
  • Najlepszym i najzdrowszym wyborem będą jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu.

Jak ugotować jajka na miękko bez zegarka?

Sukcesem dobrego jajka na miękko jest odpowiednio odmierzony czas gotowania. Zbyt długie przetrzymanie jajek powoduje ścięcie się żółtka, natomiast za krótkie gotowanie jajka sprawia, że jego białko jest wodniste. Jak więc idealnie odmierzyć czas gotowania naszego jajka na miękko? Idealnie sprawdzi się tu minutnik kuchenny. Ten gadżet pozwoli nam precyzyjnie odmierzyć czas gotowania naszego jajka i nie tylko! Warto posiadać go w wyposażeniu swojej kuchni i ułatwić sobie życie. Gdy nastawimy minutnik, nie musimy się obawiać, że przeoczmy czas przeznaczony na gotowanie jajka na miękko. Dźwięk minutnika skutecznie nam o tym przypomni!

Notka redakcyjna

Jajko w koszulce

Jajko w koszulce podobnie jak jajko na miękko ma płynne żółtko. Dla wielu osób jego przygotowanie wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest! Wystarczy tylko pamiętać o kilku wskazówkach. Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Zaczynamy od przygotowania odpowiedniego garnka. Do przygotowania jajka w koszulce najlepiej sprawdzi się rondelek lub mały garnek. Wlewamy do niego 1 litr wody oraz 2-3 łyżki octu. Jeśli nie chcemy dodawać octu lub go nie posiadamy, możemy również dodać w zamian sok z cytryny. Wodę zagotowujemy. W tym czasie wyciągamy jajko z lodówki. Ważne by jajko, które wykorzystamy do zrobienia jajka w koszulce miało temperaturę pokojową. Warto również wbić je do małej miseczki bądź kubka, uważając przy tym, aby nie naruszyć żółtka. Gdy woda się zagotuje robimy w niej wir przy pomocy łyżki. Przygotowane wcześniej jajko wlewamy w sam środek utworzonego wiru i w tym momencie przestajemy mieszać wodę. Jajko gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyławiamy je z wody, np. przy pomocy łyżki cedzakowej. Można odsączyć jajko w koszulce z nadmiaru wody układając je na chwilę na ręczniku papierowym. Gotowe jajko w koszulce to świetny pomysł na śniadanie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tostów, a także do sałatek. Można je również serwować osobno z dodatkiem świeżego pieczywa. Jako w koszulce to sposób na to, jak urozmaicić sobie śniadanie składające się z jajek. Spróbuj!

Zobacz też: jajko w sosie curry i dahl z soczewicą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy