Jajko sadzone w cieście francuskim

Ocena:

4.48 (185)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Jajko sadzone w cieście francuskim to świetny pomysł zarówno na śniadanie, smaczny lunch, jak i na pożywną przekąskę w ciągu dnia. Połączenie kruchego, maślanego ciasta, bekonu, sera i ogórka zielonego z pewnością przypadnie wam do gustu. Spróbujcie koniecznie! 

Składniki:

  • ciasto francuskie  135 g

  • ser żółty  150 g

  • boczek  100 g

  • pomidor  170 g

  • jajka  2 szt.

  • bazylia  1 szczypta

  • oregano  1 szczypta

  • tymianek  1 szczypta

  • pieprz kolorowy  1 szczypta

Jajko sadzone w cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki: Ser żółty trzemy na tarce. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ciasto rozwijamy, wycinamy z niego dwa kwadraty o szerokości około 8 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch posypujemy startym serem. Układamy na nich kawałki boczku. Całość posypujemy przyprawami, a następnie przykrywamy plastrami pomidorów.

  • Krok 2:

    Jajko sadzone na cieście francuskim: Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 8 minut. Gdy ciasto się zarumieni, ostrożnie wbijamy do środka jajka (tak, by żółtko się nie rozlało). Całość pieczemy do momentu, aż jajko się zetnie. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Porady

  • Podany w przepisie boczek można zastąpić hiszpańską kiełbasą chorizo lub jakościową, domową szynką.
  • Dla urozmaicenia smaku polecamy dodać do jajek na cieście francuskim drobno pokrojoną paprykę, szczypiorek lub czerwoną cebulę.
  • Wybierając gotowe ciasto francuskie należy zwrócić uwagę na jego skład. Polecamy sięgać po produkty na bazie masła. Ciasta wykonane przy użyciu margaryny lub tłuszczy roślinnych mogą być kiepskiej jakości.
  • Do przygotowania jajek sadzonych w cieście francuskim można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego ciasta. W drugim przypadku należy jednak pamiętać, by rozmrażać je w lodówce. Wówczas zachowa pożądaną konsystencję. 
  • Polecamy również spróbować ciasto francuskie z jajkiem sadzonym, mozzarellą i passatą pomidorową. Smakuje wybornie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Śniadania z jajkiem – przepisy 

Jajka zawierają wiele cennych makroelementów, jak chociażby fosfor, żelazo, wapń czy potas. Są również bogate w witaminy A, D, E, K i B12. Dodatkowo zapewniają sytość na długie godziny. Warto więc włączyć je do swojej diety. 
Pomysłów na śniadanie z jajkiem jest całe mnóstwo. Jajka sadzone w cieście francuskim to tylko jedna z propozycji. Można przygotować z nich smaczną jajecznicę, omlet, czy też tosty francuskie. Równie dobrze smakują w formie szakszuki lub muffinek. Polecamy również spróbować jajek zapiekanych w awokado lub w wydrążonej papryce – są wyśmienite!

Jak zrobić ciasto francuskie?

Choć do przygotowania jajek sadzonych po francusku można użyć gotowego produktu, warto poświęcić trochę czasu na samodzielne zrobienie ciasta francuskiego. Jest ono bogatsze w smaku, a dodatkowo mamy pewność, że do jego wykonania użyte zostały wyłącznie składniki dobrej jakości. 
Wbrew powszechnym przekonaniom przygotowanie ciasta francuskiego nie jest trudne. Z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet początkujący. Zajmuje ono jednak sporo czasu – na jego wykonanie należy zarezerwować sobie około 12 godzin. Do upieczenia ciasta potrzeba jedynie 5 składników: zimnej wody, dobrego masła, mąki krupczatki, mąki pszennej oraz soli Przygotowanie wypieku polega na naprzemiennym przekładaniu warstw ciasta i masła. Dokładny przepis na ciasto listkowe znajdziecie tutaj.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne