Potrawka z indyka to proste i pyszne danie obiadowe, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nasza propozycja na indyka z warzywami to pomysł na ekspresowy obiad dla całej rodziny. Potrawa ta jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna i zdrowa, dzięki dużej zawartości warzyw. Przepis na potrawkę z indyka pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 2/2019. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.
Adobe Stock
(średnia 4.29 z 195 głosów)
Przepis na potrawkę z indyka zaczynamy od umycia filetów z indyka i pozbycia się wszelkich zbędnych elementów z mięsa oraz pokrojenia go w paski i przyprawienia solą i pieprzem do smaku. Następnie na patelnie wlewamy olej i smażymy przez ok. minutę nasze paski z indyka.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie wszystkich warzyw: papryki, marchewki, cebuli i selera, a następnie podsmażeniu ich na oleju po mięsie. Dalej siekamy czosnek i dodajemy do warzyw razem z pokrojoną cukinią. Całość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion i dokładnie mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie a sos zgęstnieje. Między czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potrawkę z indyka z warzywami posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Kalorie: 350
Ilość porcji: 4
Porady
- Nasz przepis można nieco zmodyfikować i zamiast indyka użyć kurczaka. Jeśli natomiast nie przepadamy za mięsem drobiowym, można wykorzystać wieprzowinę – najlepiej sprawdzi się karkówka i mięso z szynki. Jeśli zdecydujemy się na zamianę mięs, to warto pamiętać, że należy wydłużyć czas jego podsmażania i duszenia.
- Potrawkę z indyka z warzywami możemy serwować nie tylko z ryżem, ale również z makaronem lub purée ziemniaczanym.
- Do indyka w sosie pomidorowym dobrze sprawdzi duszona marchewka z groszkiem.
- Do potrawki z indyka możemy wykorzystać zarówno bulion warzywny, jak i mięsny – wszystko zależy od naszych preferencji.
- Potrawkę z indyka możemy przygotować również w sosie koperkowym – wówczas do przepisu należy dodać świeżo posiekany koperek oraz mleko lub śmietanę. Całość warto doprawić kurkumą i gałką muszkatołową.
- Indyka w sosie pomidorowym można doprawić przyprawami orientalnymi i serwować go z tortillą, chlebkami naan lub pitą.
- Jeśli lubimy grzyby, to możemy śmiało o nie wzbogacić nasz przepis – indyk z pieczarkami również jest bardzo dobry.
Zamiast tradycyjnej potrawki z indyka, możemy przyrządzić gulasz z piersi indyka, który przygotowuje się w bardzo podobny sposób. Nadaje się on do ryżu, ziemniaczanego puree, tortilli czy chlebków naan. Dobrze sprawdzi się także do placków ziemniaczanych. Na samym początku przygotowania gulaszu z piersi indyka kroimy mięso w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz podsmażamy na oleju (nie smażymy, a lekko podsmażamy – tak żeby skórka się zarumieniła). Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Następnie na patelnie (ciągle tę samą) wlewamy bulion warzywny, mieszamy i dodajemy wcześniej podsmażonego indyka. Całość gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem jeśli uznamy to za stosowne.
Tradycyjny polski gulasz z indyka przygotowuje się wyłącznie z papryki, cebuli i czosnku. Jednakże jeśli mamy ochotę to możemy nieco zmodyfikować nasz przepis i do gulaszu dodać także inne składniki, w tym np. marchewkę czy pieczarki. Tym sposobem możemy wzbogacić i urozmaicić nasze danie jednogarnkowe.
Komentarze