Chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

Chłodnik w polskiej kuchni od lat cieszy się niemalejącą popularnością. W wersji z botwiny, z dużą ilością zieleniny, sprawdzi się jako obiad w gorące dni.

Dodany przez:

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pęczek botwinki, sól
  • 4 szklanki kefiru lub maślanki
  • 3 jajka na twardo
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • pęczek rzodkiewek
  • 2–3 świeże ogórki
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
  • pieprz, cukier, sok z cytryny, kwaśna śmietana
  • kawałek zwartego białego sera

Przygotowanie

  1. Botwinkę myjemy, osuszamy, grubo siekamy i wrzucamy na 5–7 min na lekko osolony wrzątek, odcedzamy i studzimy.
  2. Kefir lub maślankę łączymy z wodą mineralną w proporcji 2:1, wstawiamy do lodówki.
  3. Jajka grubo siekamy, obrane ziemniaki kroimy w cienkie półplasterki.
  4. Rzodkiewki i wypestkowane ogórki ścieramy na grubych oczkach, szczypiorek, koperek i natkę siekamy.
  5. Wymienione składniki (prócz części zieleniny do posypania) mieszamy z rozcieńczonym kefirem, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną. Rozlewamy, posypujemy odłożoną zieleniną, na wierzch kruszymy biały ser.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016.

Wskazówki

Zobacz też: chłodnik na obiad i kolację - sprawdzone sposoby

botwina chłodnik z botwiny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy