Chłodnik z botwiny jest jedną z popularniejszych zup w sezonie letnim. Dzięki świeżym warzywom i schłodzonej maślance orzeźwia i pysznie smakuje. Warto podać go ze sporą ilością zieleniny i z białym serem. Takie proste danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Ta lekka zupa znana jest w kuchni polskiej oraz litewskiej – poniżej znajdziecie prosty przepis na chłodnik z botwiny.
Zdjęcia i stylizacja: Rua Castilho
(średnia 4.51 z 195 głosów)
Botwina: myjemy ją, osuszamy i grubo siekamy. Następnie blanszujemy ją –wrzucamy na 5–7 minut na lekko osolony wrzątek, odcedzamy i studzimy.
Przygotowanie składników: maślankę łączymy z wodą mineralną w proporcji 2:1, wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo (ok. 7 min.), obieramy, a następnie grubo siekamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach (ok. 15–20 min.), obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Rzodkiewki myjemy, ogórki obieramy i usuwamy pestki. Warzywa ścieramy na grubych oczkach. Szczypiorek, koperek i natkę siekamy, przekładamy do osobnej miseczki, po 2 łyżki każdego rodzaju zieleniny.
Chłodnik z botwiny: wszystkie wymienione składniki (oprócz części zieleniny do posypania) mieszamy z rozcieńczoną maślanką, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną. Rozlewamy chłodnik z botwiny do miseczek i posypujemy pozostałą zieleniną.
Porady
- Chłodnik z botwiny na zimno to nie jedyna odsłona tego dania. Warto spróbować zup przygotowanych z innych warzyw, a nawet z owoców.
- Chłodnik z botwiny równie dobrze smakować będzie z kefirem. Jeśli go wybierzemy, należy go również rozrobić z wodą i schłodzić.
- Chłodnik z botwiny z jajkiem może być podany posypany pokruszonym białym serem lub fetą, która zaostrzy smak.
- Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki najlepiej jest podawać w małych miseczkach. W wyjątkowo upalne dni warto jest je schłodzić w lodówce przed nalaniem w nie zupy. Będzie chłodno i pysznie!
- Warzywa w chłodniku z botwiny są wyraźnie widoczne, dlatego jeśli zależy nam na dobrym zaprezentowaniu dania, to warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Podstawa to odpowiednio ostry nóż oraz obieraczka do warzyw. Wybierając je warto postawić na solidne wykonanie – dłużej nam wtedy posłużą.
- Jak ugotować idealne jajko na twardo? Dzięki temu poradnikowi poznacie wszystkie sztuczki na gotowanie jaj.
- Nie masz czasu, żeby wystarczająco schłodzić chłodnika z botwiny? Przed podaniem dodaj do zupy kilka kostek lodu.
Jak wybrać botwinę na chłodnik? Ważny jest kolor liści – powinny być jędrne i jasnozielone, łodygi powinny mieć intensywną, buraczaną barwę. Należy też pamiętać, że botwina i boćwina to dwa różne produkty! Sezon na botwinkę trwa od maja do czerwca – wtedy najłatwiej dostać świeże liście.
Ważne, żeby prawidłowo przechowywać produkt w domu. Chłodnik z botwiny zawiera też nowalijki, czyli młode, wiosenne warzywa. Należą do nich: sałata, pomidory, rzodkiewki, ogórki, rzeżucha i natka pietruszki. W powyższym przepisie wykorzystujemy ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i natkę. Najlepiej jest wybierać te z ekologicznych upraw, dzięki temu zupa będzie dostarczała nie tylko doznań smakowych, ale też witamin i mikroelementów.
Jeśli nie przepadamy ani za kefirem ani maślanką, chłodnik z botwiny można przygotować na samym jogurcie. Jego przygotowanie jest prawie takie samo, jak w przepisie powyżej. Warzywa i zieleninę należy pokroić w kostkę, można też ugotować dodatkowo buraki. Do dużej miski należy wlać jogurt i wymieszać go z warzywami, sokiem z cytryny i przyprawami. Chłodnik z botwiny na jogurcie dobrze schłodzić i podawać ugotowanym z jajkiem.
Każdy zna chłodnik z botwiny. Przepis ten jednak jest jedną z licznych wariacji na temat tej lekkiej i zimnej zupy. Tymczasem chłodnik może być podawany zarówno na słono, jak i na słodko. Ciekawym przepisem może być chłodnik pomidorowy, czyli hiszpańskie gazpacho lub chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą.
Jednak nie tylko wytrawne wersje tego dana są warte uwagi. Polecamy spróbować chłodnik z granatu z mlekiem kokosowym i miętą lub brzoskwiniowego gazpacho z malinami. Jak widać, chłodnik z botwiny to nie jedyny przepis na zupę na zimno.
Komentarze