Chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

Jedną z najlepszych zup na lato jest chłodnik. Przepis na tę lekką zupę pochodzi z kuchni polskiej oraz litewskiej. Dzięki świeżym warzywom i schłodzonej maślance zupa orzeźwia i pysznie smakuje. Jest to jeden z najczęściej przygotowywanych obiadów na upalne dni. Jednak chłodnik z botwiny to nie jedyna odsłona tego dania. Warto spróbować chłodników przygotowanych z innych warzyw, a także ich słodkich, owocowych wersji. Chłodnik z botwiny dobrze jest podać ze sporą ilością zieleniny i... białym serem. Takie danie z pewnością zasmakuje gościom!

 

dodany przez: mojegotowanie

chłodnik

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 195 głosów)


Kroki przygotowania:

  • botwina 1.

    Chłodnik z botwiny będzie najsmaczniejszy, jeśli sięgniemy po sezonową, jędrną i smakowitą botwinę. Botwinkę myjemy, osuszamy i grubo siekamy. Następnie należy ją zblanszować - warzywo wrzucamy na 5–7 min na lekko osolony wrzątek, odcedzamy i studzimy.

  • keifr 2.

    Maślankę łączymy z wodą mineralną w proporcji 2:1, wstawiamy do lodówki. Chłodnik z botwiny równie dobrze smakować będzie z kefirem. Jeśli go wybierzemy, należy go również rozrobić z wodą i schłodzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie grubo posiekać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinek obrane ziemniaki i pokroić w cienkie półplasterki.

  • ogórek, rzodkiewki 3.

    Rzodkiewki umyć, ogórki obrać i wypestkować. Warzywa ścieramy na grubych oczkach. Szczypiorek, koperek i natkę siekamy, przekładamy do osobnej miseczki po 2 łyżki każdego rodzaju zieleniny. Zielenina ta będzie dodana do zupy, a mała jej część zostanie wykorzystana, aby ozdobić chłodnik z botwinki. Wszystkie wymienione składniki (prócz części zieleniny do posypania) mieszamy z rozcieńczonym kefirem, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną. Rozlewamy chłodnik z botwiny do miseczek i posypujemy odłożoną zieleniną.

Porady

  • W lato idealnie sprawdza się chłodnik. Przepis można zmodyfikować i dodać do zupy zamiast maślanki szklankę kefiru.
  • Jak ugotować idealne jajko na twardo? Dzięki temu poradnikowi poznacie wszystkie sztuczki na gotowanie jaj.
  • Nie masz czasu, aby wystarczająco schłodzić chłodnik z botwinki? Przed podaniem dodaj do zupy kilka kostek lodu.
  • Chłodnik z botwiny może być podany posypany pokruszonym białym serem. Smakuje wyśmienicie!
  • Chłodnik z botwiny należy podawać w małych miseczkach. W wyjątkowo upalne dni warto jest je schłodzić w lodówce przed nalaniem w nie zupy. Będzie chłodno i pysznie!
  • Dobry chłodnik to zupa na zimno, ale nie obejdzie się bez odpowiednich akcesoriów. Odpowiednio ostry nóż oraz obieraczka do warzyw - to niezbędne akcesoria. Wybierając je warto postawić na solidne wykonanie - dłużej nam wtedy posłużą.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić chłodnik z botwiny?

Chłodnik z botwiny to lekkostrawna zupa na gorące dni. Dobrze jest przygotować ją kilka godzin przed podaniem, aby w lodówce mogła nabrać właściwej temperatury. Jak zrobić chłodnik z botwiny? Najlepiej zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach, jajek na twardo oraz zblanszowania botwiny. 4 szklanki kefiru lub maślanki  wymieszać z 2 szklankami wody i odstawić do lodówki. Przygotować świeże warzywa: zetrzeć rzodkiewki i ogórki na tarce z dużymi oczkami i posiekać zieleninę. Jajka ugotowane na twardo i ziemniaki pokroić. Wszystkie składniki na chłodnik z botwiny wymieszać razem i schłodzić. 

Chłodnik z botwiny – jak wybrać warzywa?

Jak wybrać botwinę na chłodnik? Przepis poleca, aby zwracać uwagę na kolor liści – powinny być jędrne i jasnozielone, łodygi powinny mieć intensywny, buraczany kolor. Należy też pamiętać, że botwina i boćwina to dwa różne produkty! Sezon na botwinkę trwa od maja do czerwca – wtedy najłatwiej dostać świeże liście. Ważne, aby prawidłowo przechowywać produkt w domu. Chłodnik z botwiny zawiera też nowalijki, czyli młode, wiosenne warzywa. Do nowalijek należą sałata, pomidory, rzodkiewki, ogórki, rzeżucha czy nać pietruszki. W powyższym przepisie wykorzystujemy ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i natkę. Wybierajmy te z ekologicznych upraw, aby cała zupa dostarczyła nam nie tylko doznań smakowych, ale też witamin i mikroelementów. Chłodnik z botwiny to zdecydowanie dobry pomysł na obiad w upalne dni.

Chłodnik z botwiny z jogurtem

Jeśli nie przepadamy ani za kefirem ani maślanką, chłodnik z botwiny można przygotować na samym jogurcie. Jego przygotowanie jest prawie takie samo, jak w przepisie powyżej. Warzywa i zieleninę należy pokroić w kostkę, można też ugotować dodatkowo buraka. Do duże miski należy wlać jogurt i wymieszać go z warzywami, sokiem z cytryny i przyprawami. Chłodnik z botwiny na jogurcie dobrze schłodzić i podawać ugotowanym z jajkiem.

Sprawdź też: Chłodnik z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką robiony na jogurcie

Chłodnik z botwinki i nie tylko

Każdy zna chłodnik z botwiny. Przepis ten jednak jest jedną z licznych wariacji na temat tej lekkiej i zimnej zupy. Może być ona podawana zarówno na słono, jak i na słodko. Chłodnik z botwinki to zdecydowanie słona wersja tej zupy. Innym ciekawym przepisem może być chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką, chłodnik pomidorowy z samych pomidorów, czy chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą. Warto też w lato przygotować gazpacho – tradycyjny hiszpański chłodnik podawany z chlebem. Jednak nie tylko wytrawne wersje tego dana są warte uwagi. Polecamy spróbować chłodnik z granatu z mlekiem kokosowym i miętą lub brzoskwiniowego gazpacho z malinami. Jak widać, chłodnik z botwiny to nie jedyny przepis na tę fantastyczną zupę!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy