Chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

Chłodnik z botwiny to jeden z klasyków polskiej kuchni. Orzeźwia i pysznie smakuje. Chłodnik z botwiny warto podać ze sporą ilością zieleniny i... białym serem. Taki chłodnik z botwiny zaskoczy gości!

chłodnik

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 195 głosów)

Składniki:

  • pęczek botwinki, sól
  • 4 szklanki kefiru lub maślanki
  • 3 jajka na twardo
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • pęczek rzodkiewek
  • 2–3 świeże ogórki
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
  • pieprz, cukier, sok z cytryny, kwaśna śmietana
  • kawałek zwartego białego sera

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Botwinkę myjemy, osuszamy, grubo siekamy i wrzucamy na 5–7 min na lekko osolony wrzątek, odcedzamy i studzimy.
  • Kefir lub maślankę łączymy z wodą mineralną w proporcji 2:1, wstawiamy do lodówki.
  • Jajka grubo siekamy, obrane ziemniaki kroimy w cienkie półplasterki.
  • Rzodkiewki i wypestkowane ogórki ścieramy na grubych oczkach, szczypiorek, koperek i natkę siekamy.
  • Wymienione składniki (prócz części zieleniny do posypania) mieszamy z rozcieńczonym kefirem, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną. Rozlewamy chłodnik z botwiny do miseczek, posypujemy odłożoną zieleniną, na wierzch kruszymy biały ser.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016.

Porady

Zobacz też: chłodnik na obiad i kolację - sprawdzone sposoby

Notka redakcyjna

Chłodnik z botwiny będzie najsmaczniejszy, jeśli sięgniemy po sezonową, jędrną i smakowitą botwinę. Zwracajmy uwagę na kolor liści i prawidłowo przechowujmy produkt w domu. Chłodnik z botwiny zawiera też nowalijki - wybierajmy te z ekologicznych upraw, aby cała zupa dostarczyła nam nie tylko doznań smakowych, ale też witamin i mikroelementów. Chłodnik z botwiny to zdecydowanie dobry pomysł na obiad w upalne dni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy