Pieczone młode ziemniaki, podane z wędzonym łososiem

Ocena:

4.46 (186)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Z wędzonym łososiem stają się bardziej eleganckie, ale idealnym towarzystwem dla nich jest, jak zawsze, pachnący koperek. Oto przepis na pieczone młode ziemniaki.

Składniki:

  • 75 dag młodych kartofli
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 200 ml gęstej śmietany
  • szalotka
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Pieczone młode ziemniaki, podane z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kartofle szorujemy
  • osuszamy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10–15 min.
  • Osączamy
  • owijamy folią i układamy na grillu na 30 min
  • obracając od czasu do czasu.
  • Łososia tniemy w cienkie paseczki. Śmietanę łączymy z posiekaną szalotką i koperkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Otwieramy folię
  • upieczone kartofle rozcinamy na krzyż
  • napełniamy porcją śmietany i układamy paski łososia. Podajemy od razu.

Porady

Młodych ziemniaków można nie obierać - wystarczy wyszorować.

Zobacz też: Swojska sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Choć jemy sporo kartofli, to trochę ich nie doceniamy, nie rozróżniamy ich gatunków i przydatności do przygotowania, np. sałatek, placków czy klusek. Z młodych nie wszystkie te dania się udadzą, ale możemy spróbować kilku innych pomysłów.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne