Ciasto delicjowe

dobre dla dzieci i dorosłych

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Na biszkopt ciemny:
  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kakao.
  • Na biszkopt jasny:
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Na masę:
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka margaryny ,,Kasia,,
  • 1 galaretka -kolor jaki komu pasuje
  • Na polewę czekoladową:
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie

  1. BISZKOPT CIEMNY:
  2. Ubić pianę z białek.Dalej ubijając, dodać cukier, żółtka, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w temp.180 stp około 40 minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.
  3. BISZKOPT JASNY:
  4. Ubić białka na pianę. Dalej ubijając dodać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Piec w temp. 160stp. około 30 min. W upieczonym cieście wykroić szklanką dziurki.
  5. MASA:
  6. Na mleku, dodając cukier, ugotować budyń i przestudzić. Margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń i ucierać na puszystą masę.
  7. Galaretkę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu.
  8. POLEWA CZEKOLADOWA.
  9. Margarynę, cukier puder, wodę, kakao roztopić na wolnym ogniu i wystudzić.
  10. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
  11. Ciasto kakaowe- połowa masy- ciasto z dziurkami, dziurki zalewmy gęstniejącą galaretką- druga połowa masy- ciasto kakaowe. Na wierzch lekka polewa.
deser wegetariańska dla dzieci galaretka polewa biszkopty masa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze