Dlaczego warto zamienić produkty z mleka krowiego na kozi nabiał?

Kozi nabiał przede wszystkim jest produktem z mniejszą ilością laktozy i kazeiny, a więc nadaje się nie tylko dla osób z nietolerancją, ale także dla alergików. Zawiera naturalne składniki, takie jak sole mineralne, a także witaminy A, B1, B2 i PP. Mleko kozie jest bogate w witaminę A i kwas foliowy. 

W przeciwieństwie do mlecznych odpowiedników kozi ser ma inny kolor, jest biały lub lekko kremowy przez to, że nie dodaje się do niego barwników. Tradycyjnie wytwarzane kozie sery nie są dobarwiane. W smaku wyroby z mleka koziego są lekko słone, nieco korzenne, dlatego tak dobrze komponują się z ziemniakami, jednymi z najwspanialszych warzyw, bogatymi w witaminę C i błonnik.

Smak to jednak nie wszystko, bo nabiał kozi ma wysoki poziom selenu, a także witamin z grupy B. Spowalnia proces starzenia się komórek, wspomaga leczenie chorób, takich jak anemia, astma, egzema, schorzenia wątroby czy płuc. Mogą być też spożywane przez osoby cierpiące przez zespół jelita drażliwego czy chorobę Leśniowskiego–Crohna.

Dlaczego tradycyjne wyroby są najlepsze?

Najlepsze kozie sery pochodzą z Bukowca, z tak zwanej krainy kozim mlekiem płynącej, czyli z małej wsi w województwie wielkopolskim. Są wytwarzane z mleka pozyskiwanego z naturalnej hodowli kóz, okraszonej 50-letnią tradycją wyrabiania serów. Kiedy na opakowaniach znajduje się znak „Jakość Tradycja”, oznacza to, że jest to produkt regionalny, a surowce pochodzą z gospodarstw ekologicznych lub takich, które stosują Dobrą Praktykę Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną oraz pasze wolne od GMO.

Połączenie idealne, czyli ser kozi i ziemniaki

Kozi ser smakuje dobrze w wielu daniach, ale na pierwszy raz warto spróbować przepis na tradycyjne pyry z kozim gzikiem. To świetny i szybki pomysł na obiad dla siebie, ale także na kolację ze znajomymi lub bliskimi.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 400 g koziego twarogu wiejskiego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 6 rzodkiewek
  • sól, czarny pieprz
  • ew. 1 starty ząbek czosnku.

Ziemniaki należy umyć i dokładnie wyszorować, a następnie ugotować w osolonej wodzie lub upiec. Wszystko zależy od preferencji. W misce trzeba wymieszać kozi twarożek ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką, doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ewentualnie można dodać starty czosnek lub inne ulubione zioła bądź przyprawy.

Gorące ziemniaki przeciąć na pół, a pomiędzy dwie połówki nałożyć porcję gziku. Udekorować szczypiorkiem, rzodkiewką, skropić dobrym olejem tłoczonym na zimno, na przykład rzepakowym. I tyle, można się delektować przepysznym połączeniem!

Nie próbowałeś jeszcze koziego nabiału w Twojej kuchni? Koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

*Merytoryka artykułów została opracowana na podstawie publikacji “Zawartość składników pokarmowych w niektórych przetworach z mleka koziego” Regina Gajewska, prof.dr hab. Zenon Ganowiak, Michał Nabrzyski, Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej w Gdańsku