Czy pomyśleliście kiedyś, żeby zrobić kluski z awokado? Ten owoc najczęściej ląduje w sałatkach, na chlebie, albo jako składnik koktajli i sosów.

Awokado - cenny owoc

Awokado ma delikatny, ale charakterystyczny smak, z delikatną orzechową nutą, oraz maślaną, gęstą konsystencję. Oprócz oryginalnego smaku kryje w sobie wiele witamin i substancji odżywczych. Przede wszystkim to skarbnica zdrowych tłuszczy roślinnych. Tłuszcze w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi, oraz poziom "złego cholesterolu", jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu”. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwasu pantotenowego oraz kwasu foliowego. Zawiera też wapń, potas i fosfor. Potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Owoc jest bogatym źródłem luteiny, która chroni oczy m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest również dobrym źródłem błonnika.

Warto wykorzystać tak cenne właściwości awokado i oprócz guacamole, czy sałatek dodawać go do innych potraw. Jedną z nich są właśnie zielone kluseczki. Dzięki gęstej, maślanej konsystencji oraz dużej zawartości tłuszczów, do zrobienia kluseczek potrzeba będzie oprócz awokado jedynie mąka. Ani jajko, ani woda nie są konieczne.

Zielone kluski z awokado

Do przygotowania zielonych klusek zainspirował nas na Instagramie użytkownik @cookingwithbello. Łatwość, z jaką je przygotował i czas sprawiły, że postanowiliśmy wypróbować ten przepis. Nie myliliśmy się, wyszły genialne i tak proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. Przygotujcie:

  • 1 duże dojrzałe awokado (ok. 300 g)
  • 300 g mąki uniwersalnej
  • 1/3 łyżeczki soli

Awokado obierzcie i usuńcie pestkę. pokrójcie na ćwiartki i wrzućcie do blendera. Dosypcie mąkę i sól i blendujcie ok. 30-45 sekund do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto wyjmijcie z blendera i chwilę ugniećcie w dłoniach, by uzyskało jednolitą, elastyczną konsystencję. Podzielcie ciasto na  4 części i z każdej części zróbcie wałki jak na kopytka. Pokrójcie je na kawałki o długości około 1,5 cm i uformujcie kluseczki.
W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie ja i na wrzątek wrzucajcie kluseczki tak, by się nie posklejały.
Gotujcie 3-4 minuty lub do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Zobaczcie na krótkim filmiku, jak robi to @cookingwithbello

 

Z czym podawać kluseczki z awokado?

Kluseczki z awokado mają na tyle uniwersalny i delikatny smak, że będą pasować do większości sosów.

źródło: Instagram/@cookingwithbello