Przepis na anielskie oczka jest dobrze znany u naszych zagranicznych sąsiadów. Dla Niemców to obowiązkowa propozycja adwentowa i bożonarodzeniowa. Można nawet kupić specjalną formę do wypieku tych ciastek, jak u nas do orzeszków lub orzechowych uli. Występują też pod nazwą „pączki husarskie”. W Polsce możemy się nimi zajadać przez cały rok.

Anielskie oczka z ciasta francuskiego

Zamiast piec tradycyjną wersję, można skorzystać z dobrodziejstwa jakim jest ciasto francuskie. W tym celu przygotujcie tylko dwa główne składniki - wspomniane ciasto francuskie, ulubioną konfiturę lub dżem oraz jedno rozkłócone jajko do posmarowania wypieków. 

Proces przygotowania jest bardzo prosty, ale ważne jest użycie radełka do wycięcia eleganckich okrągłych kształtów. W każdym kształcie ciasta francuskiego zróbcie malutkie zagłębienie i umieśćcie w nim porcję dżemu. Następnie posmarujcie ciasteczka jajkiem i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 10-15 min. I ekspresowe anielskie oczka gotowe!

Przepis na ciasteczka anielskie oczka

Podobnie jak w wersji z ciasta francuskiego, anielskie oczka robi się także bardzo łatwo na sposób tradycyjny. Są kruche, aromatyczne i łatwe do zrobienia. Trzeba też dodać, że powstają z podstawowych składników, które zazwyczaj są w domu.

Można też zmieniać ich smak, używając innego dżemu. Ciekawie będą też wyglądały, jeśli zrobicie je z dwoma różnymi, słodkimi dodatkami.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru (można dodać mniej lub zastosować zamiennik)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 g skórki z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 100 g ulubionego dżemu lub konfitury

Przygotowanie

  1. Składniki na kruche ciasto powinny być mocno schłodzone – masło i żółtka.
  2. Cytrynę (lub pomarańczę bądź limonkę) dokładnie szorujemy szczoteczką i sparzamy. Możecie pominąć ten etap, jeśli kupiliście ekologiczne. Zetrzyjcie skórkę cieniutko, bez albedo (czyli bez białej części).
  3. Kruche ciasto może zagnieść robot planetarny, który uwinie się z tym w 3 minuty. Do miski przesiejcie mąkę i cukier puder, dodajcie też cukier waniliowy, sól, żółtka jajek (z białek możecie zrobić minibezy lub zamrozić je na później) i bardzo zimne masło, posiekane na drobno. Ciasto wyrabiamy tylko do połączenia składników. Na szybko uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą i wsadźcie je do lodówki na godzinę lub na 15-20 minut do zamrażalnika.
  4. Piekarnik rozgrzejcie do 200°C w trybie pieczenia góra-dół lub 180°C z termoobiegiem.
  5. Schłodzone ciasto odwińcie z foli i odrywajcie kawałki, z których zrobicie niewielkie kulki. Możecie też zrobić rolkę z ciasta, a potem odcinajcie równe, ok. 1-centymetrowe plastry. Trzecia opcja to rozwałkowanie ciasta na cienki placek i wycięcie z niej kulistych kształtów foremką z ozdobnym brzegiem. W każdej z nich zróbcie wgłębienie kciukiem lub rączką do wałka.
  6. Rozłóżcie je równomiernie – optymalnie będzie umieszczać je, co 3 centymetry.       
  7. Jeśli dżem lub konfitura będą zbyt gęste, to podgrzejcie je najpierw w rondelku. Wypełnijcie słodką masą otwory w ciastkach.
  8. Anielskie oczy włóżcie do piekarnika na 12 minut, powinny się lekko zrumienić.