Drożdżówka na mleku skondensowanym to prawdziwe odkrycie, które powinni znać wszyscy fani domowych wypieków. Dodatek popularnego, gęstego słodzidła z puszki sprawia, że wypiek wychodzi o niebo lepiej niż zwykle, choć wcale nie wymaga większego nakładu pracy. Koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto drożdżowe z mlekiem skondensowanym, a już po pierwszym kęsie zakochacie się w tym smaku i konsystencji.

Dlaczego warto dodać mleko skondensowane do ciasta drożdżowego?

Klasyczne ciasto drożdżowe nie powstanie bez jajek, masła, ciepłego mleka i mąki, jednak do tego podstawowego zestawu warto dorzucić jeszcze mleko skondensowane z puszki. Ten składnik zwykle kojarzy nam się z przepisem na domowy kajmak czy różnego rodzaju kremy do ciast i tortów. Wychodzi z niego też przepyszna biała nutella, jednak okazuje się, że i w drożdżowej masie sprawdza się wprost genialnie. Dzięki niemu drożdżówka wychodzi wyjątkowo mięciutka i puszysta, a przy tym jest przyjemnie wilgotna. Co więcej, ciasto drożdżowe na mleku skondensowanym pięknie zapieka się w piekarniku i zyskuje idealnie rumianą skórkę. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie. 

ciasto drożdżowe na mleku skondensowanym

Źródło: Getty/iStock

Przepis na drożdżówkę na mleku skondensowanym

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki drożdży suchych,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 150 ml letniego mleka,
  • 60 ml mleka skondensowanego,
  • 1 duże jajko,
  • 50 g masła,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Suche drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski.
  2. Następnie dodajemy do mąki 1 jajko, mleko skondensowane i przygotowane wcześniej drożdże. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy masę w dłoniach przez kilka minut. Na koniec dorzucamy miękkie masło i ponownie wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 5-7 minut.
  3. Tak przygotowane ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do wybranej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy oraz odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem już tylko na 20 minut. W tym samym momencie rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni.
  4. Wyrośniętą drożdżówkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut. Gotowe ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia i dopiero potem posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. 

Drożdżówka z mlekiem skondensowanym - dodatki

Tak przygotowana drożdżówka na mleku skondensowanym genialnie smakuje solo, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podkręcać ją przeróżnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się takie produkty jak:

  • świeże i mrożone owoce,
  • ulubione orzechy,
  • kawałki czekolady,
  • krem budyniowy,
  • cynamon,
  • wiórki kokosowe,
  • rodzynki lub suszona żurawina,
  • twaróg z cukrem,
  • domowa masa makowa.