Mięso z rosołu to jeden z takich składników, które często marnują nam się w kuchniach, a to wielka szkoda. Ci, którzy starają się je wykorzystywać, zwykle faszerują nim pierogi lub naleśniki, albo robią domowe pasztety. Jest jednak jeszcze lepszy i znacznie prostszy sposób na wyczarowanie czegoś pysznego. Wystarczy dorzucić 3 tanie dodatki, a w 20 minut powstaną przepyszne nuggetsy, które w mig znikają z talerzy. 

Jak zrobić nuggetsy z mięsa z rosołu?

Aby zamienić mięso z rosołu w pyszne domowe nuggetsy potrzebujecie tylko 3 składników. Będzie to 1 jajko, trochę sera żółtego i odrobina bułki tartej. Całość musimy już tylko zblendować razem z mięsem na gładką masę, a następnie uformować w dłoniach i gotowe. 

Do tego przyda się jednak szczypta mielonej słodkiej papryki dla dodatkowego smaku i koloru panierki oraz kapka oliwy, aby nuggetsy pięknie się zarumieniły. Wystarczy dosłownie kilka kropli tłuszczu, gdyż tym razem zamiast smażenia na patelni, przygotujemy pieczone nuggetsy z piekarnika, które są znacznie lżejsze i zdrowsze, a przy tym równie smaczne jak klasyczne.

Ten genialny w swojej prostocie przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @u_wojtusia_na_talerzu. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

nuggetsy przepis

Źródło: Getty/iStock

Przepis na nuggetsy z mięsa z rosołu

Składniki:

  • około 190 g obranego mięsa z rosołu,
  • 1 jajko,
  • 60 g tartego żółtego sera,
  • bułka tarta + papryka mielona do panierowania,
  • odrobina oliwy.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie formujemy z niej niewielkie nuggetsy.
  2. Gotowe kąski obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze słodką mieloną papryką, a następnie układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Tak przygotowane nuggetsy z mięsa z rosołu spryskujemy oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. 

Co można zrobić z mięsa z rosołu? Inne pomysły

Nuggetsy z mięsa z rosołu to prawdziwy przysmak, który z pewnością trafi w wasze gusta, jednak gdy z czasem to danie już się wam przeje, możecie wypróbować też kilka innych przepisów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują:

  • pasztet z mięsa z rosołu,
  • kluski i knedle z mięsa z rosołu,
  • gotowane lub pieczone pierogi z mięsem z rosołu,
  • zapiekanka ziemniaczana lub makaronowa z mięsem,
  • naleśniki, krokiety i paszteciki z mięsem,
  • kotlety ziemniaczane z mięsem.

Źródło: Instagram.com/u_wojtusia_na_talerzu/