Każdy posiłek smakuje lepiej w dobrym towarzystwie. To właśnie dlatego tak bardzo lubimy grill party. Biesiada na świeżym powietrzu to przecież nie tylko wyśmienite jedzenie, ale także rozmowy, żarty i wspólna zabawa. Takie wydarzenia wiążą się jednak z jednym problemem – co można przygotować na grilla, żeby wszystkim smakowało? Oto nasze smakowite propozycje, które raz na zawsze odpowiedzą na powtarzające się co roku pytanie "Co na grilla do znajomych?"

Co na grilla do znajomych? Porady

Gospodarze imprezy z całą pewnością zatroszczą się o atrakcyjne menu na grilla w ogrodzie. Nie wypada jednak pokazać się na imprezie z pustymi rękoma. Jasne, można wziąć ze sobą butelkę dobrego wina lub kilka butelek rzemieślniczego piwa. Dobry trunek zawsze pobudza apetyt. Warto jednak pomyśleć także o odciążeniu gospodarzy w kuchennych obowiązkach.

Może się wydawać, że rozwiązaniem problemu jest jedno proste pytanie: co zrobić na grilla? Najczęściej jednak spotyka się ono z odpowiedzią: "cokolwiek", "przynieś jakąś kiełbasę" lub "nie przynoś niczego". Byłoby prościej, gdyby wszyscy mówili wprost i nazywali rzeczy po imieniu, ale niestety – w naszej naturze zaszczepione jest przeświadczenie, że jako organizator imprezy mamy obowiązek zająć się wszystkim samodzielnie. 

Ty jednak, jako dobry gość, doskonale wiesz, że nie wypada pokazać się na grillparty bez choćby jednej potrawy, którą można „wrzucić” na ruszt. Postaw na przepisy, które przypadną do gustu wszystkim uczestnikom imprezy. Jeżeli w gronie gości są weganie i wegetarianie, przygotuj coś, co będzie odpowiadało ich kulinarnym gustom. Poza tym, warto postawić na sprawdzoną klasykę, ale w nieco oryginalniejszym wydaniu. Grillowe specjały przygotowane w ciekawy sposób zawsze trafiają w samo sedno. 

1. Grillowana karkówka  w marynacie

Żadne grillparty nie może odbyć się bez karkówki. Tym przysmakiem z całą pewnością nie pogardzi żaden „mięsożerca”. Rzecz w tym, że karkówka posypana gotową mieszanką przypraw do grilla to banał. Bez obaw, możesz przygotować to mięso w bardziej oryginalny sposób. Wystarczy zrobić domową marynatę.

Karkówka doskonale komponuje się z wytrawnym smakiem musztardy i to właśnie ten sos będzie głównym składnikiem naszej marynaty. Dodaj do niej miód, sok z cytryny, sól i pieprz, a otrzymasz mieszankę idealną do grillowanego mięsa. Pamiętaj, karkówkę należy pokroić na równe plastry. Każdy z nich powinien „poleżeć” w marynacie przez 24 godziny.

2. Grillowane piersi z kurczaka z pomidorami i boczkiem

Nasza kolejna propozycja to coś dla miłośników drobiu. Marynowana pierś z kurczaka to jeden z najpopularniejszych grillowych specjałów. My proponujemy klasyczne danie w nieco oryginalniejszym wydaniu, bo wzbogacone o aromatyczne suszone pomidory i wyśmienity boczek.

Przygotuj prostą marynatę z miodu i soku z cytryny. Przed zamarynowaniem, każdą pierś przetnij na pół. Gdy kurczak „poleży” w marynacie (minimum kilka godzin w lodówce), przez filety przełóż suszone pomidory, a całość owiń plastrami boczku. Zapewniamy, że ten specjał zaskoczy wszystkich uczestników imprezy.

3. Banany z grilla

iStock

Owoce może nie są pierwszym wyborem na grilla, ale i tak warto je przygotować, choćby po to, by zaskoczyć swoich znajomych wyśmienitym deserem po obfitym posiłku. Banany z czekoladą i orzechami włoskimi będą idealnym wyborem.

Przygotowanie tego przysmaku jest banalnie proste. Banany wystarczy przekroić na pół, posypać startą czekoladą deserową i rozdrobnionymi orzechami. Całość zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowany deser wystarczy grillować przez kilka minut.

Banany to tylko jedna z wielu pysznych propozycji na owocowego grilla! Zobacz, jakie owoce  warto jeszcze wrzucić na ruszt!

4. Szparagi z grilla

Kolejna propozycja to coś dla miłośników pysznych warzyw. Grillowane szparagi wyśmienicie smakują solo, ale doskonale sprawdzą się też jako dodatek do mięs z grilla, np. do proponowanych wcześniej piersi, karkówki czy steka.

Jak przygotować ten specjał? Nic prostszego! Wystarczy odłamać twarde części szparagów, posmarować je oliwą z oliwek z dodatkiem świeżo przeciśniętego czosnku, doprawić solą i pieprzem i gotowe. Przygotowanie warzyw na ruszcie zajmie 20 minut (grillujemy po 10 minut  z każdej strony). Szparagi można dodatkowo owinąć plastrami boczku lub szynki.

5. Drobiowo-warzywne szaszłyki grilla

Grillparty bez szaszłyków? To nie przejdzie! Ta dobrze znana potrawa od lat uświetnia przyjęcia na świeżym powietrzu. Jest smaczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Z jakich składników skomponować pyszne szaszłyki? Z czym zrobić szaszłyki, aby posmakowały większości gości? Proponujemy wariant drobiowo-warzywny.

Czas grillowania piersi z kurczaka i warzyw jest podobny, więc nie musisz obawiać się nadmiernego wysuszenia lub przypalenia części składników. Przygotuj więc pokrojony w kostkę filet, czerwoną i żółtą paprykę, cukinię, pieczarki i czerwoną cebulę. Całość zamarynuj w marynacie z oliwy z oliwek, soku z cytryny i natki pietruszki. 

6. Faszerowane pieczarki z grilla

iStock

Były dania główne, był deser, czas na wybór przekąsek, których nie powinno zabraknąć na żadnej imprezie ogrodowej. Nasza pierwsza propozycja to smaczne i efektowne faszerowane pieczarki.

Do faszerowania najbardziej nadają się grzyby z możliwie największym kapeluszem, w którym zmieści się dużo smakowitego farszu. Odkrój nóżki i pokrój je w drobną kostkę. Na maśle zeszklij cebulkę, wrzuć nóżki, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem, dorzuć posiekaną pietruszkę. Gdy farsz przestygnie, napełnij nim grzyby. Jako dodatek możesz użyć też przeróżnych serów, które rozkosznie rozpuszczą się na grillu.

7. Grillowane pomidory z fetą

Kolejna efektowna i pyszna przekąska to pomidory z nadzieniem. Do jego przygotowania wykorzystać można niemal wszystkie ulubione warzywa, sery i mięsa, jednak szczególnie polecamy wypełnić je fetą i aromatycznymi przyprawami.

Najpierw odkrój górną część pomidorów i wydrąż je w taki sposób, by środek zmieścił farsz. Odkrojone fragmenty pokrój w kostkę, dodaj rozdrobniony ser, siekany szczypiorek, zioła prowansalskie i świeżo przeciśnięty czosnek. Gotowe!

8. Grillowane ziemniaki w mundurkach

Młode ziemniaczki z grilla to jedna z tych przekąsek, którą uwielbiają wszyscy. Jest łatwa w przygotowaniu i wymaga użycia minimalnej ilości składników. Oprócz ziemniaków, będziesz potrzebowała odrobiny masła, kilku ząbków czosnku, cebuli i przypraw.

Ziemniaki wystarczy pokroić na ćwiartki i ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Teraz dodaj pozostałe składniki – plasterki cebuli i siekany czosnek. Całość posyp solą i ziołami prowansalskimi, dołóż kilka łyżek masła.

9. Grzanki z grilla

Ciekawą i szybką przekąską są też grillowane grzanki. Najlepiej przygotować je z bagietki lub ciabaty. Pieczywo pokrojone na małe kromki smarujemy masłem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczywo grilluj na aluminiowej tacce.

10. Kukurydza z grilla

Nasza ostatnia propozycja to kukurydza z grilla – przekąska prosta, ale wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie zajmie najwyżej kilka chwil. Na kawałku folii aluminiowej rozsmaruj miękkie masło i ułóż kolby kukurydzy. Posyp je solą i tymiankiem. Całość grilluj w folii.