Pieczarki faszerowane

Przepis na pieczarki faszerowane suszonymi pomidorami.

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 143 głosów)

Składniki:

  • 15 dużych pieczarek
  • sól
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra czerwona papryczka
  • 10 dag prosciutto
  • kulka mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów
  • łyżka posiekanego świeżego oregano
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka śmietany

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki płuczemy dokładnie, osuszamy i wycinamy korzonki, oprószamy od środka i na zewnątrz solą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W misce mieszamy starty parmezan, drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę prosciutto, rozdrobnioną mozzarellę, posiekane oliwki i suszone pomidory oraz posiekane zioła. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy masę do pieczarek z delikatną  „górką” i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min. Podajemy na gorąco lub po ostudzeniu.
  • Zobacz podobne przepisy :  Pomidory suszone z kaparami i anchois
  • Tartaletki z trzema serami
  • Czerwona pasta z salami
  • Roladki warzywne
  • Faszerowane pomidory
  • Ślimaczki z cukinią
  • Torta salata

Porady

Zobacz przepis: faszerowane kwiaty cukinii

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy