Jeśli myślimy o obiedzie, który syci i smakuje prawie każdemu to będą to kluski. Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci, a przepisów na nie jest cała masa. Zaczynając od klasycznych kopytek, klusek leniwych, śląskich, szarych klusek po gnocchi, czy wszelkie wariacje smakowe. Podawane z sosami, na słono, na słodko, w każdej postaci smakują doskonale i sycą na długo. Dziś mamy dla was zupełnie nowy pomysł na kluski, a jego główny składnik zaskakuje smakiem i konsystencją.

Kluski z kalafiora

Te kluski z kalafiora zaskoczą was nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też cudowną, aksamitną konsystencją. Kalafior sprawia, że zwykłe kluski zamienią się w wyjątkowe danie, po które każdy będzie sięgać z apetytem i poprosi o dokładkę. Można je podać na wiele sposobów i za każdym razem będą smakować wyśmienicie. Do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku podstawowych składników, a wykonanie jest proste i nie zajmie zbyt wiele czau. Przygotujcie:

Składniki:

  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 kg kalafiora
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie klusków z kalafiora

  1. Zacznijcie pod podzielenia kalafiora na małe różyczki i ugotowania do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli macie naczynie do gotowania na parze, tym lepiej. Ugotujcie kalafior na parze, dzięki czemu nie straci cennych witamin i zachowa więcej smaku.
  2. Po ugotowaniu dokładnie odcedźcie kalafior z wody. Możecie położyć go na ręczniku papierowym i lekko odciśnijcie, by pozbyć się jak najwięcej wody. To ważne, żeby ciasto nie było zbyt wodniste i rzadkie.
  3. Kalafior przełóżcie do blendera, dodajcie sól i oliwę i wszystko zmiksujcie na jednolitą masę. Jeśli chcecie, by w kluseczkach były wyczuwalne drobne kawałeczki kalafiora, możecie krócej miksować, pozostawiając delikatne grudki.
  4. Kalafiorową pakę przełóżcie do miski, dodajcie obie mąki oraz żółtko jajka. Zagniećcie całość i przełóżcie ciasto na stolnicę. Tam dalej wyrabiajcie ciasto by zrobiło się gładkie, miękkie i lekko klejące.
  5. Wyrobione ciasto podzielcie na 8 równych części i z każdej zróbcie wałek o średnicy ok. 2 cm. tak samo jak na kopytka czy leniwe. Pokrójcie na kawałki ok. 2 cm.
  6. W garnku zagotujcie wodę z solą. Gdy będzie wrzeć ostrożnie wrzucajcie kluseczki i gotujcie ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Delikatnie wyjmijcie łyżką cedzakową z wody i odłóżcie na na lekko natłuszczoną blachę. Pamiętajcie, by wrzucać po kilka klusek, nie za dużo, by nie zlepiły się w trakcie gotowania. Podawajcie od razu po ugotowaniu.

Porada

Jeśli chcecie, by kluseczki były jeszcze bardziej aromatyczne, po ugotowaniu podsmażcie je na patelni i dopiero wtedy zmiksujcie w blenderze. Podsmażony kalafior sprawi, że kluski będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku.

Z czym podawać kluski z kalafiora

Kalafiorowe kluseczki już same w sobie są pyszne i aromatyczne. Wystarczy polać je masłem, posypać parmezanem, podsmażoną cebulką albo skwarkami z boczku, by stworzyć pyszny obiad.
Można je też dodać do zupy, zamiast makaronu albo ziemniaków.
Można też przygotować różnego typu sosy, które sprawią, że kluski z kalafiora nabiorą dodatkowego smaku. Proponujemy:

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior znajduje się na liście dwudziestu najbardziej wartościowych warzyw. Dlaczego? Ponieważ zawiera dużo witamin, minerałów i antyoksydantów, a przy tym charakteryzuje się małą kalorycznością. Najważniejsze składniki zawarte w kalafiorze to: magnez, mangan, fosfor, wapń, żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B, witamina C, A, E i K. Zawiera też antyoksydanty, dzięki czemu wspiera organizm w detoksie i oczyszczaniu go z toksycznych substancji. Dodatkowo jego spożywanie wspomaga pracę mózgu i działa przeciwzapalnie. Kalafior to także ważne źródło błonnika pokarmowego, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.